Endegyldigt slut med den polske forbindelse

Endegyldigt slut med den polske forbindelse
Det var tilbage i 2020, at færgen senest sejlede turister mellem polske Kolobrzeg og Nexø. Arkivfoto: Berti Hvassum
NYHED | ABONNENT | 15. FEB 2024 • 15:30
NYHED | ABONNENT
15. FEB 2024 • 15:30

Det polske færgerederi, der i mange år har sejlet mellem Nexø og den polske by Kolobrzeg, har ikke planer om at genoptage sejlads på ruten, efter at sejladsen i tre år har været indstillet.

Det er efterhånden nogle år siden, at katamaranrutebåden Jantar sidst lagde til i Nexø Havn. Ja, det var faktisk i 2020, at færgen sejlede sin dengang foreløbigt sidste tur med turister mellem polske Kolobrzeg og Nexø.

Det var coronapandemien, der satte en stopper for sejladsen, oplyser direktøren i Nexø Havn, Carsten Andersen, til Tidende. Og nu ser det endegyldigt ud som om, at sejladsen er indstillet permanent.

– De kommer ikke mere - der er ikke økonomi i det, siger Carsten Andersen.

Han fortæller videre, at rutebåden netop har været på værft, hvor der er foretaget en stor reparation, som rederiet, ifølge Carsten Andersen, har brugt mange penge på.

– Så nu sejler de kun en-times ture ud fra Kolobrzeg. Til det skal de bruge færre medarbejdere, og de skal ikke have en international søfartsbog til det, siger Carsten Andersen.

Det polske rederi Kolobrzeska Zegluga Pasazerska bekræfter i en mail til Tidende, at der i år ikke er planer om at sejle til Bornholm, og at sejladserne har været aflyst siden 2020. Der er heller ikke planlagt nye sejladser i fremtiden, oplyser rederiet.

I 2021 fortalte havnedirektør Carsten Andersen til Tidende, at den manglende sejlads gav udslag på bundlinjen hos Nexø Havn.

– Det betyder, at vi i nettoomsætning kommer til at miste en kvart million på anlægs- og passagerafgifter. Så det bliver en hård sæson, fortalte havnedirektøren i 2021.

Uden for højsæsonen havde Jantar mellem 100 og 150 passagerer med per afgang. I juli og august kom mange afgange normalt op på de 300 passagerer, der var det højest tilladte antal.

Carsten Andersen oplyser, at der i øjeblikket ikke er planer om at etablere andre ruteforbindelser i fra Nexø Havn.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT