Aldrig set før: Færgens gps-system med tredobbelt backup gik ned

Aldrig set før: Færgens gps-system med tredobbelt backup gik ned
Foto: Jacob Jepsen
24. MAR 2022 • 11:09
Af:
Tommy Kaas

Et mysterie udspillede sig på havnen i Rønne torsdag formiddag, da 10.30'eren blev forsinket med mere end to timer på grund af et meget usædvanligt gps-nedbrud.


Hurtigfærgen Express 1 var mere end to timer forsinket torsdag formiddag.

Afgangen fra Rønne 10.30 blev forstyrret af, at færgens gps-signal var sat ud af drift, og efter lang tids søgen rundt faldt mistanken på to østeuropæiske lastbiler. Det kunne rederiets kommunikationschef Jesper Maack fortælle torsdag middag.

Biler blev kørt fra borde, og to timer efter at være sat ud af drift, begyndte Express 1's gps at virke igen. Klokken 12.45 kom færgen af sted.

Sagen ligger nu hos politiet, oplyser Bornholmslinjen.

Lang ventetid

Passagererne om bord måtte vente længe på afklaring. Kort efter klokken 10.30, hvor færgen burde have forladt færgelejet i Rønne, lød det over højttalerne, at man efterlyste en passager med en såkaldt gps-jammer. Færgens gps-system, som ellers har tredobbelt backup, var sat ud af drift, og den umiddelbare mistanke var altså, at der var bragt en forstyrrelse om bord.

Da ingen umiddelbart meldte sig, søgte man andre måder at komme af sted på.

Bornholmslinjen bad Søfartsstyrelsen om lov til at sejle uden gps, men den tilladelse kunne man ikke få. Det er nemlig ikke tilladt at forlade havnen uden gps, når der er passagerer om bord.

I stedet var det en overgang planen at sejle rundt i havnen for at se, om man kunne finde signal. Hvis det ikke lykkedes, måtte man sejle tilbage til kajen, tømme færgen for passagerer, for så at sejle ud af havnen og se, om man kunne finde signal derude.

Så langt nåede man dog ikke, for i mellemtiden faldt mistanken altså på de to østeuropæiske lastbiler.

Det var ifølge Bornholmslinjen politiet og rederiets gps-leverandør, der mente, at fejlen skulle findes på vogndækket, og da man fik kørt de berørte biler fra borde, begyndte systemerne på færgen at virke igen.

Et mysterie på en torsdag formiddag. Og en helt ny situation for Bornholmslinjen – og for Molslinjen generelt, fortæller Jesper Maack.

– Vi har aldrig prøvet sådan noget før, siger Jesper Maack.

Nu håber man fra rederiets side, at politiets efterforskere finder frem til, hvad det var, der forsinkede formiddagsfærgen fra Rønne med to timer og et kvarter.

 


Gps-jammer

En gps-jammer kan forhindre et køretøjs gps-baserede sporingsenhed i at fungere.