Afviser at købe system

Afviser at købe system
Bornholms Lufthavn og tåge er ikke den bedste kombination. Der findes et system, der vil gøre det muligt for flere fly at lande, men hverken lufthavnen eller Trafikstyrelsen vil sætte penge i systemet, der findes i landets større lufthavne. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | ABONNENT | 18. FEB 2024 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
18. FEB 2024 • 05:30

Blandt de lufthavne, som DAT flyver til, er Bornholms Lufthavn den eneste uden et landingssystem, der sætter fly i stand til at lande i tåge. Torsdag og fredag blev prisen aflyste og forsinkede fly. Sæt nu nogle af statens ekstra penge til lufthavnen i et bedre landingssystem, siger DAT. Nej, svarer staten, der har andre planer.

Torsdag og fredag var den gal igen. Den tætte tåge førte til forsinkede og aflyste fly både til og fra Bornholm.

– Vores fly kan godt lette i sådan en tåge. Men de må ikke lande, siger Jesper Rungholm, direktør i flyselskabet DAT.

Der findes faktisk en metode, der vil hjælpe. Den findes i alle de andre lufthavne, som DAT flyver til. Men den findes ikke på Bornholm. Og selvom Bornholms Lufthavn fra næste år får tilført 18,7 millioner kroner ekstra, ønsker Trafikstyrelsen ikke at bruge nogen af de ekstra penge på det system, der vil gøre det muligt at lande i tåge på Bornholm.

Metoden er et instrumentlandingssystem i den såkaldte kategori 2. Hvis det fandtes i Bornholms Lufthavn, ville DAT's piloter have et sigte på 300 meter, når de skal lande i tåge.

– Vores fly har brug for enten 300 eller 550 meters sigte, afhængigt af piloternes erfaring og lyset på banen, fortæller Jesper Rungholm.

– Vi har længe ønsket, at Bornholms Lufthavn blev opgraderet til kategori, som er det, der giver os sigt på 300 meter. Nu er der jo øget støtte til regionale lufthavnene, så måske er det tiden til, at de ser på det igen? siger han.

Ikke udgiften værd

Men nej, det er det ikke tiden til, svarer Trafikstyrelsen. Der er andre planer med de ekstra 18,7 millioner kroner fra staten.

– Efter planen skal den støtte på 18,7 millioner kroner, som regeringen lægger op til at give Bornholms Lufthavn årligt fra 2025, blandt andet bruges til at dække det forventede fremtidige underskud fra 2024 og frem, oplyser pressemedarbejder Mikkel Leimand til Tidende.

Ledelsen i Bornholms Lufthavn er enig i, at pengene kan bruges bedre.

– Der vil være tale om en betydelig investering på et tocifret millionbeløb, der ikke står mål med de gevinster, som vi vil kunne opnå i form af færre forsinkelser og aflysninger, sagde lufthavnschef Jimmi Holm Hansen 10. maj til TV2/ Bornholm.

– Med en opgradering til kategori 2 vil flyene eksempelvis godt nok kunne lande med en 250 meter dårligere sigtbarhed, men landingssystemet kan for eksempel ikke kompensere for situationer med kraftig sidevind på regnvåde baner, der ofte er årsag til, at flyene bliver forsinkede eller helt aflyst, sagde lufthavnschefen samtidig.

I maj sidste år forsøgte folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) at gøre op med, at Bornholm er landets eneste lufthavn, der ikke har et instrumentlandingssystem i kategori 2. Her svarede også daværende transportminister Trine Bramsen (S), at systemet er for dyrt i forhold til hvor meget nytte det vil gøre.

– En opgradering af det eksisterende instrumentlandingssystem vil formentlig koste et tocifret millionbeløb, som lufthavnens brugere skal betale for. Det er i min optik en ganske stor udgift, og jeg kan være i tvivl om, hvorvidt passagerer og luftfartsselskaber har ønske om de prisstigninger, der vil følge, sagde Trine Bramsen i Folketingssalen.

– Bornholmerne er også med til at betale for et stykke motorvej i Jylland. Hvorfor er det bornholmerne, der skal betale for deres infrastruktur, men alle skal være med til at betale for alle andres infrastruktur? svarede Peter Juel-Jensen.

– Er det fair, at den udgift udelukkende skal betales af dem, der bruger ruten? Skulle man indføre lignende princip på en motorvejsstrækning eller andre steder i den kollektive trafik? sagde han også.

Men lige lidt hjalp det. Og derfor var der også i denne uge fly, der ikke kunne lande på Bornholm.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT