13 af 32 BAT-busser ude af drift

13 af 32 BAT-busser ude af drift
Vintervejr og buskørsel er ikke altid en god kombination. Arkivfoto: Berit Hvassum
TOPNYHED | TRAFIK | Tirsdag 9. januar 2024 • 05:30
TOPNYHED | TRAFIK | Tirsdag 9. januar 2024 • 05:30

Vintervejret presser busserne, hvorfor flere eksterne vognmænd nu også kører på rutenettet. Den positive historie er, at alle benytter vinterdæk.

13 af BAT's i alt 32 busser er aktuelt ude af drift, oplyser trafikchef Niels Rasmussen, og det betyder, at der lige nu er exceptionelt mange af busserne ude på rutenettet, der kommer fra eksterne vognmænd.

– Generelt kører vi med vores egne busser på rutenettet, men når der opstår en situation, som vi faktisk har oplevet de seneste 14 dage, hvor vi har 13 af vores 32 busser, der er ude af drift, så går vi ud og entrerer med eksterne vognmænd, forklarer han.

Hvorfor er så mange ude af drift?

– Det kan skyldes, at motoren er stået af, skader på bussen, som skal laves, og så videre.

Hænger det sammen med, at vintervejret presser busserne?

– Ja, det er typisk sådan, for vores buspark er af ældre dato, og når vi får hård frost og vinter, så kan busserne jo køre galt, fordi det er glat, men der kan også ske det, at der opstår fejl i motor eller andet, så de må tages ud af drift, og det er det, vi har oplevet.

Det er altså en ret stor procentdel af jeres busser, der er sat ud af spillet?

– Ja, og det er klart, at det har udfordret vores drift de seneste 14 dage. At vejret driller er én ting, men er der samtidig busser, der er ude drift, så kan vi jo slet ikke køre med dem. Og så er det, vi benytter de eksterne vognmænd til at køre på vores rutenet. Det har vi gjort en del de seneste 14 dage.

De fire vognmænd på øen, BAT entrerer med i sådan en situation, er Gudhjem Bus, Jan-Ole's Turisttrafik, Aakirkeby Turist & Selskabskørsel og Svaneke Nexø Bustrafik, oplyser trafikchefen.

Tilpasses årstiden

Dertil står de eksterne vognmænd for al skolekørsel.

– Den ligger hos dem på kontrakter, siger han.

– Og de kører jo også uden for det normale vejnet, altså hovedvejene, og det har da givet nogle problemer, men det er klart, at der opstår problemer, når det fyger og sner, som vi har set det.

Der har på det seneste i forbindelse med det vinterføre, landet generelt har været ramt af, været en del debat om, hvorvidt det burde være lovpligtigt for lastbiler og busser at benytte vinterdæk på den her tid af året.

Men hvordan ser det ud på Bornholm?

Niels Rasmussen fortæller, at busselskabet skam af egen drift i nogle år har valgt at skifte mellem sommer- og vinterdæk alt efter årstiden.

– Jeg mener, det er tre-fire år siden, det blev besluttet, at vi på den måde skifter på alle vores busser, siger han, som selv tiltrådte sin stilling i begyndelsen af sidste år.

Og hvad med de eksterne vognmænd, I entrerer med?

– Der står ikke direkte, at de skal køre med vinterdæk, men der står, at de skal tilpasse sig årstiden. Og når det kommer til læge- og handicapkørslen står det direkte, at de skal køre på vinterdæk. Der er to kontrakttyper, og man kan sige, at når det handler om rutenettet, og der står, at busserne skal tilpasse sig årstiden, så kan man jo – selv om vinterdæk ikke er decideret nævnt – lægge to og to sammen, for det betyder da underforstået sommer- og vinterdæk, siger trafikchefen og tilføjer:

– Dækkene har også helt klart en stor effekt, det kan vi jo se på vores busser. Gummiet på vinterdækkene er blødere, så det har en stor effekt i forhold til, hvor galt det kan gå, og det gælder jo både passagerernes og chaufførens sikkerhed.

Vi bruger vinterdæk

Mark Palmquist fra Gudhjem Bus bekræfter da også, at selskabet skifter mellem sommer- og vinterdæk, og han er aldeles overbevist op, at det samme gør sig gældende for de øvrige vognmænd på Bornholm.

– Der er jo to former for kørsel, som vi underentreprenører står for, siger han.

– Der er skolebuskørslen med store busser, og i den kontrakt står der godt nok ikke direkte, at vi skal køre på vinterdæk, men der står, at dækkene skal være af ordentlig beskaffenhed og tilpasset årstiden. Så implicit ligger der jo det i det, at det skal være vinterdæk eller noget lignende. I minibusudbuddet, altså flekstrafikken, står der fuldstændig firkantet, at køretøjerne skal være monteret vinterdæk fra den 1. december og til den 31. maj.

– Jeg kan fortælle, at vi i Gudhjem Bus benytter vinterdæk på alle vores busser, og det er ud fra devisen, at vinterdæk simpelthen er bedre end sommerdæk, selv om en bus trykker tungt, men også ud fra et regnestykke om, at det koster 15.000 kroner at sætte et sæt vinterdæk på, som kan køre i mere end ét år, mod at skulle betale 20.000 kroner i selvrisiko, hvis bussen kører i grøften, hvorefter man måske også skal have den ud af drift i 14 dage. Det er simpelthen på den lange bane billigere at sætte vinterdæk på.

Mark Palmquist er ydermere fuldstændig overbevist om, at hans kolleger i branchen på Bornholm alle benytter vinterdæk:

– Det vil jeg gerne lægge hovedet på blokken på, siger han.

– Jeg er ikke et sekund i tvivl, også fordi det ville være ganske forfærdeligt at glide i grøften med en bus fuld af skolebørn.

Fakta

Der findes tre dæktyper: Sommerdæk, vinterdæk og helårsdæk.

I Danmark er der ingen regler, der siger, at man ikke må køre på vinterdæk i sommermånederne, ligesom der ingen regler er, der siger, at vinterdæk er obligatoriske i vintermånederne.

FDM anbefaler, at man skifter dæk efter årstiden og fraråder i øvrigt, at man kører på helårsdæk, hvis man har behov for at køre bil året rundt uanset føret.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT