Modstand mod udvidelse: 'Vi vil ikke bo ved en omfartsvej'

Modstand mod udvidelse: 'Vi vil ikke bo ved en omfartsvej'
Smedegårdsvejen ved Nexø som skal udvides. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 21. JAN 2021 • 08:18
Af:
Aleksander Klug
| ABONNENT
21. JAN 2021 • 08:18

Kommunens planer om en udvidelse af Smedegårdsvejen til forbindelsesvej mellem Ibskervej og Aarsdalevej, møder stærk kritik fra flere borgere. Det viser en række høringssvar til kommuneplanen for 2020.

"Vi valgte at bosætte os på Smedegårdsvejen for at bo et sted uden stærk trafik. Vi accepterer at fællesskabets bedste må prioriteres højere end enkeltindividers interesse, men – er en omfartsvej virkelig nødvendig?", lyder det blandt andet.

Af kommunens hjemmeside fregår det, at udvidelsen af Smedegårdsvejen kan betyde, at vejens forløb muligvis vil blive ændret. Og flere borgere er bekymrede for, at en udvidelse vil ødelægge nærområdet med tung trafik og påvirke et ellers rolig og fredeligt kvarter.

"Vi valgte at bosætte os her for kun et år siden, begrundelsen var freden og naturen. Vi ville aldrig have valgt at bosætte os her, hvis vi havde vist, at vi kom til at bo op af en omfartsvej, med hvad der følger med af støj og larm", skriver et par blandt andet.

Flere borgere påpeger, at de hellere så pengene blive brugt på at trafiksikre områder omkring byens skoler og fritidsaktiviteter, samt på cykelstier langs Ibskervej.

De mener, at Smedegårdsvejen er en af de få veje på Bornholm, der ikke lider under en svindende ro og naturliv. Flere biler på vejen, betyder færre fodgængere, joggere eller hundeluftere.

Og det hænger ikke sammen med kommunens ambitioner om at være en frontløber i den grønne udvikling.

"Vi skal ha' den offentlige trafik op at køre. Grønt og tilpasset behovet til de mennesker som skal droppe bilerne i fremtiden. Cykler, kollektiv trafik og sko bliver fremtidens transportmidler, og det er her, vores ressourcer skal bruges!"

Den endelige vedtagelse af kommuneplanen forventes at ske i løbet af 1. kvartal 2021.