Hver femte gravide på Bornholm har brug for ekstra hjælp

Hver femte gravide på Bornholm  har brug for ekstra hjælp
Hver femte gravide på Bornholm har brug for ekstra støtte. Eget foto.
NYHED | 11. NOV 2023 • 18:30
NYHED
11. NOV 2023 • 18:30

Regionskommunen sætter ind med tidligere indsats for sårbare mødre i håb om at nedbringe antallet af underretninger. 

Bornholmske læger og jordemødre er overraskede over andelen af sårbare mødre på Bornholm.

Det skriver DR lørdag, og overraskelsen gælder antallet af kommende mødre, der har brug for ekstra hjælp og støtte.

Kun 15 procent af de gravide på Bornholm har indtil videre i 2023 haft, hvad der kan kategoriseres som et ukompliceret graviditetsforløb, lyder det i artiklen, der er skrevet af Kimmie Hetland og Katrine Barslund fra DR Bornholm.

Hver femte gravide på øen er i en situation, hvor hospitalet samarbejder med andre myndigheder, eksempelvis socialforvaltningen, om at sikre et godt graviditetsforløb. Disse kvinder vurderes af fagpersonalet til at have væsentligt tungere psykosociale problemer end normalt - og sjældne gange misbrug.

Hyppigere besøg fra sundhedsplejen

Tidlige indsatser er opskriften på at hjælpe bornholmske familier, der måske ikke er så godt rustet til familielivet, siger Ane Mejlvang, der har været jordemor på Bornholms Hospital i 18 år. Og det er lige præcis den tidligere indsats, som har været i fokus det seneste halve år.

Her har Bornholms Regionskommune ifølge DR Bornholm haft succes med pilotprojektet “Styrket Sundhedspleje”, hvor 14 familier indtil videre har fået hyppigere besøg af sundhedsplejen, end de fem Sundhedsstyrelsen anbefaler. Projektet er finansieret af programmet De Små Børns Bornholm, og giver blandt andet sundhedsplejerskerne bedre tid til at tale med de kommende og nybagte mødre om det, der fylder.

- Vi kan tilrettelægge besøgene på en anden måde end vores standardbesøg, og på sigt skulle det gerne være med til, at vi kan undgå at lave underretninger ved forhåbentlig at komme nogle ting i forkøbet, siger sundhedsplejerske Christina Kristensen til DR.