DGI Bornholm holder fast i sin kæphest: Regionskommunen skal afskaffe omstridt aldersregel

DGI Bornholm holder fast i sin kæphest: Regionskommunen skal afskaffe omstridt aldersregel
Ole Dreyer nævner det hvert år i sin beretning som formand for DGI Bornholm: Afskaf den 25-årsregel. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 17. JUN 2021 • 21:20
Jesper Gynther
Journalist
| ABONNENT
17. JUN 2021 • 21:20

IDRÆTSPOLITIK

Det skal være slut med 25-årsreglen på Bornholm. Det mener DGI Bornholm, der gentagne gange har opfordret Bornholms Regionskommune til at droppe den omstridte regel, hvilket senest skete ved idrætsorganisationens årsmøde tirsdag aften på Hotel Griffen.

Folkeoplysningslovens 25 års-regel giver kommunerne mulighed for at nedsætte det økonomiske tilskud til idrætsforeninger, når en vis procentdel af medlemmerne er over 25 år, og kommunerne vælger selv, om de vil håndhæve reglen. Flere kommuner har de senere år valgt at droppe reglen, men det er ikke tilfældet med Bornholms Regionskommune.

– Det er altså ikke rimeligt, at foreninger bliver økonomisk straffet, fordi de har medlemmer over 25 år, men desværre er det ikke lykkedes os at overbevise politikerne om det uhensigtsmæssige i ordningen, fortalte DGI Bornholms formand, Ole Dreyer, under årsmødet.

– Vi synes, det er helt bagvendt, at kommunen på den ene side ønsker at fremme idrætsdeltagelsen og muligheden for at være aktive hele livet, når kommunen samtidig tager penge fra de foreninger, som lykkes med at tiltrække voksne medlemmer.

– Først giver kommunen med den ene hånd, og så tager den med den anden hånd, sagde han og oplyste, at DGI Bornholm vil fortsætte med at presse på for en regelændring, så idrætsforeningerne ikke rammes økonomisk for at tiltrække medlemmer over 25 år.

Frygter ældre ikke er velkomne

DGI Bornholm-formanden har efterfølgende uddybet sin kritik af 25-årsreglen over for Bornholms Tidende. Her forklarer han, at han frygter, foreninger vil have mindre lyst til at få ældre medlemmer på grund af reglen.

– Den oprindelige tanke med reglen var, at pengene skal gå til børn og ungesatsning. Men det gør det jo ikke, for jo flere ældre du har i en forening, jo færre penge får foreningen i tilskud. Min største frygt er, at der er nogle foreninger, der ikke er helt vilde med at få de ældre ind i foreningen, da det bliver en økonomisk hæmsko, for de mister tilskuddet for hver gang, de tager én over 25 år ind, siger han.

Andre steder i Danmark har man set tilfælde med foreninger, der har splittet sig op i to foreninger – en forening for dem under 25 år, og en forening for dem over 25 år – så man undgår at blive økonomisk ramt af reglen. Det skete blandt andet i Ringkøbing-Skjern Kommune med foreningen Troldhede GIF, der oprettede en ekstra forening, der fik navnet TGIF 2. Det skabte en del polemik, og kommunen valgte fra årsskiftet 2020 at droppe 25-årsreglen, hvilket ifølge TV Midt-Vest ville koste Ringkøbing-Skjern Kommune 1,2 millioner kroner.

Ole Dreyer har ikke hørt om lignende tilfælde med opsplittelser af foreninger her på Bornholm, men han frygter, det kan blive konsekvensen.

Et spørgsmål om penge

DGI-formanden erkender, at det vil blive dyrere for kommunekassen, hvis man fjerner 25-årsreglen, men han mener, det vil være pengene værd.

– Vores forslag er, at når kommunalbestyrelsen skal lave budgetforhandlinger, at man giver en ekstra bevilling til aktivitetstilskuddet på det beløb, som klubberne bliver modregnet. Så klubberne ikke bliver ramt af modregningen, siger han.

Formanden for job-, udviklings- og fritidsudvalget, Erik Lund Hansen (S), fortæller til Bornholms Tidende, at han godt personligt kan se problematikken med 25-årsreglen, men hvis han skal vælge at prioritere noget til budgetforhandlingerne til efteråret, så står det ikke øverst på hans liste. Der vil han hellere bruge pengene på eksempelvis at gøre noget ved kunstgræsbanen i Rønne, renovere Poulskerhallen eller bruge nogle penge på DGI-Hallen eller Mulighedernes Hus i Tejn, fortæller han.

Derudover mener han, at det ikke er nemt at finde ud af, hvor mange penge der reelt skal afsættes til at afskaffe 25-årsreglen, da det kan variere fra år til år.

Erik Lund Hansen fortæller desuden, at han har talt mange gange med Ole Dreyer om emnet, og at job-, udviklings- og fritidsudvalget ligeledes har opfordret DGI-formanden, som også sidder i kommunens Videns- og Kompetenceråd, til at komme med et løsningsforslag, som udvalget kan kigge på, men det er endnu ikke sket.


Så mange kommuner har droppet 25-årsreglen:

En analyse, som nu er et par år gammel, fra DIF og DGI’s kommunale enhed i Bevæg dig for livet viste, at 25 års-reglen er i brug i flere kommuner. 84 af 98 kommuner deltog i spørgeskemaundersøgelse om 25 års-reglen, og 50 kommuner angav, at de ikke har afskaffet brugen af 25-års reglen, hvilket vil sige, at de kan nedsætte tilskuddet forholdsmæssigt ud fra andelen af medlemmer over 25 år.

17 kommuner angav, at de delvist har afskaffet brugen af 25-års reglen, mens 12 kommuner svarede, at de helt har afskaffet brugen af 25-års reglen. Fem kommuner har svaret andet. Præcist hvordan kommunerne håndhæver reglen er ikke belyst.