Denne sport er hårdere, end man regner med: Dyst varede ti timer

Denne sport er hårdere, end man regner med: Dyst varede ti timer
Der blev spillet fra morgen til aften, da første runde af Danmarksserien blev afviklet i lørdags i Rønne. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 1. MAJ 2021 • 14:14
Jesper Gynther
Journalist
| ABONNENT
1. MAJ 2021 • 14:14

PETANQUE

I lørdags blev der på Bornholm for første gang under coronapandemien spillet en runde i Danmarksserien i petanque.

Viking Petanque lagde baner til første runde af 2021-holdturneringen, og derudover deltog også Aakirkeby og PIF Petanque samt Hedebos tredjehold, som havde taget turen over vandet fra Karlslunde på Sjælland for at spille mod de bornholmske klubber.

Hvis spillerne havde savnet at spille danmarksseriekampe, fik de fuld valuta for pengene, for det tog over ti timer at få afviklet arrangementet. Den første kamp blev sat i gang klokken 9, og den sidste var først færdig klokken 19.30.

– Så det var nogle trætte spillere, der kunne tage hjem, fortæller arrangør Lillian Henriksen fra Viking Petanque.


PETANQUE

Foto: Jens-Erik Larsen

Er et boldspil, hvor målet er at kaste ens petanquekugler så tæt som muligt på en lille trækugle (grisen).

Spillet spilles normalt på en hård sand-eller grusbane, men kan også spilles på græs. Spillet er i familie med boccia og spilles både som et underholdningsspil om sommeren og som decideret sport.

Petanque er især populært i det sydlige Frankrig, hvor der findes hele 480.000 registrerede spillere, som deltager i deciderede turneringer.

 

Udfordring for både sind og krop

At en petanquerunde eller petanquestævne varer så lang tid er ikke unormalt. Hver kamp kan nemlig vare mere end en time, og derfor kan det være en ret hård fysisk og mental udfordring at deltage.

– I dag skal vi jo spille seks kampe i alt på vores hold, så ja det bliver til nogle timer, fortæller Flemming Espersen til Bornholms Tidendes udsendte, som besøger banerne på Højvangen i Rønne om formiddagen, mens spillerne stadig ser friske og oplagte ud.

PIF-spilleren indrømmer, at det kan være svært at holde fokus i så mange timer i streg, men heldigvis er der indlagt ti minutters pause mellem hver kamp, man skal spille, og derudover er der en 20 minutters middagspause, så man får tid til at sidde ned og drikke og spise lidt.

Flemming Espersens søn Michael Mortensen deltager også i danmarksserierunden for PIF, og selvom han er yngre, kan en dag med petanque også tære på kræfterne for ham.

– Det er faktisk en ret trættende sport, fordi du går hele tiden og tænker, og du bruger din arm rigtig meget. Så jo, det er lidt hårdt, hvis man skal spille så længe. Så kan man godt begynde at mærke det til sidst, siger han og forklarer, at selvom der er indlagt en spisepause, så er det godt at have snacks med til senere på dagen, for ellers kan man godt nå at blive sulten igen, inden den sidste kugle er kastet.


Hvordan har I det med at spille mod nogle ovrefra?

Michael Mortensen i aktion. Foto: Jens-Erik Larsen

– Jeg vil sige, at det er sjovere og mere spændende, fordi mange af dem, der spiller fast herover, har man spillet mod rigtig mange gange, fortæller Michael Mortensen fra PIF Petanque.

– Så lige så snart, at der kommer nogle overfra eller vi rejser over, så er det en helt anden spænding, og man kommer lidt mere ind i spillet på en eller anden måde. For det kan godt blive lidt det samme, når man spiller mod de samme, siger han.

 

Vigtigt med søvn

For Hedebos vedkommende var der den ekstra udfordring, at man først skulle igennem en lang rejse via både bro og færge, før man kunne komme hen til spillepladsen.

Derfor havde spillerne fra Karlslunde valgt at rejse over dagen i forvejen, så de kunne overnatte på øen og være veludhvilede, når danmarksserierunden blev skudt i gang om morgenen.

– Det er meget vigtigt at få en god nats søvn. Så når vi har de lange ture, tager vi næsten altid over dagen før, og så sover vi, og så kan vi møde friske op på banerne, fortæller Hedebo-spilleren Niels-Erik Villadsen, der har oplevet at være med i stævner, der først sluttede efter klokken 22.

– Jeg har også dømt petanque i 20 år, og der har jeg prøvet at skulle være dommer til en finale, der først gik i gang ved midnatstid. Det er en lang dag, siger han. 

Hvis der skal præsteres på banen, er man også nødt til at lade energien op igen uden for banen. Foto: Jens-Erik Larsen

Lader op med kortspil

Fordi petanque kan tage så lang tid, har spillerne forskellige teknikker, som de bruger, for at spare på energien og holde hjernen frisk.

– Man bruger pauserne til at slappe af og komme ned i gear, så man kan være klar til den næste kamp, der skal i gang, fortæller Niels-Erik Villadsen.

– Hvis du kommer til større stævner som danmarksmesterskaberne, så ser man tit, at folk sidder og spiller kort eller spiller noget andet, mens de har pauser, fordi så kobler de simpelthen af. Og så skal man så have evnen til at koble hjernen på igen, når man går ud for at spille næste kamp.

Hvad gør du selv for at koble af?

– Jeg sætter mig ned og får en tår vand eller en kop kaffe og slapper af. Og så er jeg klar igen. Jeg kan også sagtens kigge på de andre spille, når jeg holder pause, for jeg elsker at kigge på petanque. Det er også derfor, jeg har dømt i så mange år.

Niels-Erik Villadsen (født Rasmussen), som ses tættest på kameraet, boede de første fem år af sit liv på Bornholm, men bor nu i Store Heddinge. I lørdags vendte han tilbage til øen for at spille med i Danmarksserien for Hedebo. Udover at spille petanque har han også i mange år været dommer. I Danmarksserien dømmer spillerne dog selv, og det kan også sagtens lade sig gøre. – Jeg synes, de danske petanquespillere er rigtig gode til at blive enige om, at hvis der er en, der måler, så farer man ikke over og måler bagefter. Så bliver man bare enige om, at man accepterer det. Så man stoler på hinanden, siger Niels-Erik Villadsen. Foto: Jesper Gynther

Viking gjorde rent bord

Af de fire deltagende klubber i lørdagens runde i Danmarksserien var det Viking Petanque, som havde mest held med at holde koncentrationen i løbet af de ti og en halv times spil.

Viking vandt nemlig alle sine tre holdkampe (i hver holdkamp skal der spilles seks kampe) og fik dermed sat seks point ind på kontoen (da man får to point for hver holdkamp, man vinder). Både Aakirkeby og PIF vandt en enkelt holdkamp og spillede én uafgjort og fik dermed hver især tre point, mens gæsterne fra Hedebo måtte rejse hjem uden point, da alle deres holdkampe blev tabt, oplyser Lillian Henriksen.

Anden runde i Danmarksserien spilles den 12. juni i Solrød og den 13. juni på Hedebos baner i Karlslunde.


RESULTATER

Danmarksserien, pulje 4,
1. runde 24-04-2021 i Rønne:          

Hjemmehold  Udehold Resultat Point
Viking 1   Hedebo 3 4-2 2-0
Viking 1  Aakirkeby 1 4-2 2-0
Hedebo 3  PIF 1 1-5 0-2
PIF 1   Aakirkeby 1 3-3 1-1
PIF 1  Viking 1 2-4 0-2
Aakirkeby 1 Hedebo 3 6-0 2-0

 

Stilling:

Danmarksserien, pulje 4:

Placering Hold Point
1 Viking 1 6
2 TP Herfølge 1 5
3 Star Master's 3 4
4 Aakirkeby 1 3
5 PIF 1 3
6 Rødovre 1 2
7 København 3 1
8 Hedebo 3 0