Sådan sikrer du dig mod fejl og mangler i en ejendomshandel

Sådan sikrer du dig mod fejl og mangler i en ejendomshandel
BYGLIGA.DK |
ANNONCE: Når man skal ud og købe et hus for første gang, så er der utallige ting og sager, som der skal tages stilling til. Hvor skal huset f.eks. ligge? Hvad er det samlede budget, som banken vil låne én? Og hvad skal huset kunne i forhold til både nu og i fremtiden? Spørgsmål er der nok af, og måske netop derfor kan det være fristende at slå til med det samme, når man finder en perfekt perle, som man kan se sig selv i.

Dette kan dog være en farlig manøvre, hvis man ikke får taget de rette forbehold i handlen, og det handler om at have tungen lige i munden og is i maven, hvis man skal sikre sig mod fejl og mangler i en ejendomshandel.

Sørg for, at der ligger en udarbejdet tilstandsrapport

Selvom det måske er ejendoms ABC, så er der faktisk rigtig mange førstegangskøbere, der slet ikke tænker over, om der er udarbejdet en tilstandsrapport over husets nuværende fejl og mangler. Tilstandsrapporter udarbejdes typisk i forbindelse med, at boligen bliver sat til salg, men det er ikke sikkert, at den foreligger lige, når man køber boligen. Derfor bør man altid sørge for, at handlen har et forbehold i forhold til væsentlige fejl og mangler i tilstandsrapporten. Dermed er man ikke bundet til handlen, hvis huset viser sig at have et stort problem, og det er en god sikkerhed at have. Tilstandsrapporter skal fornys efter 6 måneder, så det er vigtigt at holde øje med gyldigheden af den nuværende rapport.

Nogle gange kan man lave en aftale med den nuværende sælger, at man kan deles om udgiften til en tilstandsrapport - også selvom det ansvar egentlig normalt pålægges sælgeren. Denne løsning kan være en god måde at få handlen i hus på, og en tilstandsrapport pris kan være forskellig fra firma til firma - så lidt research er på sin plads.

Få indskrevet et advokatforbehold i købsaftalen

En anden god måde at sikre sig selv mod fejl og mangler i et boligkøb er gennem det såkaldte advokatforbehold. Dette skrives ind i købsaftalen, når man sætter sin underskrift på handlen, og den betyder kort sagt, at man, som køber, kan sætte sig ned sammen med en advokat og se handlen igennem, inden den er endelig. Dermed kan man sagtens slå til, hvis drømmeboligen dukker op, og herefter gennemgå detaljerne i handlen med en advokat, så man ikke bliver snydt.

Selve advokatbistanden skal man naturligvis betale for udover købsprisen, men det er ofte penge, der er rigtig godt givet ud i forhold til den sikkerhed, det giver.