DAT bliver (endnu) grønnere

DAT bliver (endnu) grønnere
– Årligt forbruger vi omtrent 300.000 kopper på indenrigsflyvningerne. Derfor er vi glade for at kunne minimere vores affald ved at skifte til kopper, der kan vaskes og genbruges utallige gange, oplyser Ståle Harms, DATs kabinechef, der har stået for at introducere grønnere løsninger ombord.. Foto: DAT
KOMMERCIEL REDAKTION FOR DAT |

Flyselskabet bag bornholmerruten er i færd med at indføre servering af kaffe eller the i genbrugskopper på sine indenrigsruter for at reducere affald ombord. Ordningen er et opgør med tidens brug-og-smid-væk-kultur.

 

I fremtiden skal flytrafikken være helt grøn, men det kræver mod – og ikke mindst moneter – at tage de første vigtige skridt mod CO2-reducerende løsninger. Det skræmmer ikke umiddelbart DAT, der som det første flyselskab herhjemme har valgt at investere i genanvendelige kopper til servering af kaffe eller the for sine gæster. Konceptet er netop nu ved at blive udrullet ombord på alle selskabets indenrigsruter.

I den seneste tid har DAT testet konceptet på udvalgte flyvninger mellem Bornholm og København, og det har taget under seks måneder at komme i luften med projektet.

– På den måde er det en fordel, at DAT er en lille familiedrevet virksomhed. Der er kort vej til toppen og de store beslutninger. Samtidig er jeg imponeret over, hvor godt ansatte og passagerer indtil videre har taget imod den nye emballage, fortsætter Ståle Harms.

Han påpeger, at selvom DAT har omkostninger ved projektet, så fortjener det en chance.

– Det kræver ikke kun finansielle omkostninger, men ekstra tid for vores personale, at håndtere et nyt system. Samtidig er vi afhængige af hjælp fra vores passagerer for at forlænge koppens livscyklus, da vi mister ressourcer, hvis en kop bliver mistet eller ødelagt. Men humlen i det hele er, at DAT, der allerede opererer med et af de mest brændstof- og klimavenlige fly, ATR-propelfly, altid gerne vil se på, hvordan vi kan blive endnu grønnere.

Dansk opfindelse

Retursystemet til de genbrugelige kopper er udviklet af den danske startupvirksomhed New Loop. Vi faldt pladask for New Loops ambition om at gentænke pantsystemet herhjemme, som medstifter Gitte Saaby Kjær fik i 2019, da hun så, hvordan den amerikanske virksomhed Deliver Zero havde succes med at levere genbrugelig emballage til takeawaymad.

Siden har hun slået sig sammen med klimaaktivisten og filminstruktøren Anders Morgenthaler, der i forvejen havde gang i et projekt om vaskbare kopper til Københavns Lufthavn. I september 2020 blev deres første prototype udviklet, og nu kan DATs engagement forsyne dem med en business case, der kan løfte udviklingen til nye højder.

– DAT har også hjulpet New Loop med at få indført kopperne til Folkemødet i Allinge i år, for vi synes, at konceptet er helt i tråd med Bornholms grønne profil. – Dermed kan flere måske også få øjnene op for fordelene ved at bakke op om cirkulær økonomi, slutter hun.

 

5 facts om New Loop-koppen

  • En kop skal kun bruges to gange, før den reducerer CO2- forbruget med 20-30 % sammenlignet med en almindelig papkop.
  • Koppen er udviklet med en teknologi, der giver en termoeffekt til varme og kolde drikke, hvilket engangsemballage har svært ved.
  • Den kan genbruges utallige gange og er 100 % genanvendelig ved slutningen af dens livscyklus.
  • New Loop arbejder allerede på at gøre retursystemet af emballagen endnu mere miljøvenligt – bl.a. ved at undersøge muligheden for rengøring med ultralyd.
  • Teknologisk institut er netop nu ved at lave detaljerede beregninger på flere klimafordele ved retursystemet.

Læs mere her