Valgaftenen: Juels mest sorte profeti var ved at gå i opfyldelse

NYHED | ABONNENT | 2. NOV 2022 • 00:51
NYHED | ABONNENT
2. NOV 2022 • 00:51

Venstrepolitikeren er lettet over at få endnu en periode i Folketinget, men ærgerlig over sit partis tilbagegang.


Venstrepolitikeren Peter Juel-Jensen er særdeles lettet over valgresultatet, og at han selv får endnu en periode i Folketinget, da Tidende fanger ham umiddelbart efter, at valgresultat står klart her tirsdag aften.

– Der er jeg selvfølgelig glad for, siger han.

– Men jeg vil også sige, at med de tal, jeg har set, var det meget, meget tæt på, at min sorteste profeti var lige ved at gå i opfyldelse. For når man kigger på procenterne, var Socialdemokratiet meget, meget tæt på at blive dobbelt så store som Venstre og dermed kunne sende to kandidater til Folketinget. Da jeg så det sort på hvidt på skærmen, gik det op for mig, hvor tæt det var på at ske fyldest, men det er jeg rigtig glad for, det ikke gjorde.

– Jeg skulle nok overleve det, men jeg ville meget nødigt være ham, som tabte det borgerligt-liberale mandat. Jeg kan heller ikke se, at det på nogen måde kunne være en fordel for Bornholm at have to fra den samme side, så jeg synes, at det var hårdt at se på skærmen, ingen tvivl om det.

For dig personligt må det have været en meget spændende aften?

– Meget, meget spændende aften. Men Venstre er jo gået tilbage, også her på Bornholm. Her ser det dog gudskelov ud til, at vi lander med et resultat, der er bedre end landsgennemsnittet. Jeg er ked af, at vi går tilbage, men jeg synes, at vi har ført en rigtig god valgkamp og været aktive hele vejen rundt. Man kan bare ikke undgå at tage det personligt, når der er tilbagegang, så jeg vil på et tidspunkt bruge noget tid på at kigge nærmere ind i tallene og se på, hvilke vælgere der har forladt os, og hvor de er gået hen.

Du er ærgerlig på dit partis vegne, men det må da samtidig være en kæmpe lettelse for dig personligt, at du får en valgperiode mere?

– Jojo, det er selvfølgelig også en stor lettelse, men du ved også godt, at som mennesker er vi skruet sammen på en sådan måde, at vi også hæfter os ved det, som er gået knapt så godt. Jeg noterer mig en tilbagegang, som jeg selvfølgelig er ked af, men glæder mig over, at vi i Venstre har beholdt det bornholmske mandat.

Lur mig ...

Hvor skal du så nu især lægge dine kræfter?

– Det synes jeg er for tidligt at begynde at spekulere på nu. Nu skal jeg lige kigge resultaterne igennem hvert valgsted for sig. Men jeg kan godt se, at nogle af de steder, hvor jeg tidligere har stået meget stærkt, har jeg mistet en hel del vælgere. Det kan være i Østermarie, Klemensker, Pedersker, Nexø – og lur mig om mange af dem ikke også er en del af landbruget.

– Det vil selvfølgelig sige, at de nok i stor stil er gået over til Inger Støjberg, og de drøfter sandsynligvis en CO2-afgift, og der har vi måske ikke i Venstre været så gode til at kommunikere, at i Klimaloven må det her ikke koste arbejdspladser. Så der er nok noget, vi skal have kigget lidt ekstra på og finde ud af, hvordan vi formidler de her ting. Vi har jo også parkeret CO2-afgiften i en kommission netop for at lave den helt rigtige beregning, der gør, at vi kan sikre, at dansk oksekød for eksempel ikke kommer til at ligge til en helt anden pris end tysk oksekød.

Men der er vel også en klimadagsorden, hvor man pinedød er nødt til at også at gøre noget, der kan være lidt ubehageligt?

– Ja, selvfølgelig, men vi skal gøre det på den helt smarte måde, for det går jo ikke, at vi bare skifter dansk kød ud med tysk. Det redder vi jo ikke klimaet på, siger Peter Juel-Jensen.

– Alt det skal vi have kigget på, og inden vi er nået nogle spadestik dybere, synes jeg, det er for tidligt at komme med bud på, hvad hvad man gerne vil, siger folketingspolitikeren.

Hvad med resten af denne tirsdag aften?

– Nu begynder telefonen at banke på med lykønskninger fra nær og fjern, og så spiser vi nok resten af æblekagen, og så kan det også være der er lidt rødvin tilbage. Så siger vi pænt godnat og står op i morgen tidlig og passer vores arbejde.

 

 

Peter Juel-Jensens forlovede er netop flyttet ind – og har fået job

 

Birgitte Falk Hansen kommer fra Vejle, men var til jobsamtale mandag og begyndte tirsdag.

 

Birgitte Falk Hansen, som er forlovet med Peter Juel-Jensen, er netop flyttet ind hos ham på Ellebyvej i Vestermarie.

Som helt ny i det politiske spil og just indflyttet var det overvældende for hende tirsdag at opleve, hvordan det private og det professionelle liv kan blive blandet til sin helt egen cocktail på sådan en aften, hvor en politiker er på valg – som hendes forlovede Peter Juel-Jensen var det tirsdag.

Og hvor det myldrede ind i det rummelige stuehus med både venner og familie – og dertil journalister med kameraer, mikrofoner, blok og pen.

– Det er enormt spændingsfyldt og på en måde også lidt grænseoverskridende, fordi jeg er ny i det. Jeg har ikke tidligere oplevet et valg på den her måde, hvor det private og professionelle bliver blandet, siger hun til Tidende her i forstuen i hjemmet, mens gæster og journalister følger valget, som endnu ikke er afgjort, inde i stuen foran tv'et.

Hun er selv skolelærer og fortæller:

– Jeg har lige rykket mine teltpæle op i Vejle og er flyttet hertil. Mandag var jeg til jobsamtale, og jeg startede i dag på Åvangsskolen. Det er rart, for nu har vi pendlet i flere år for at være sammen.

Ansigtsmaske

Huset i Vejle er sat til salg, fortæller hun og siger med et smil:

– Jeg sagde til Peter mandag, nå, nu har jeg et job, har du også et? Det grinte vi lidt af.

I skrivende stund står det klart, at ja, det har Peter Juel-Jensen, eftersom han fortsætter i Folketinget.

De to mødte hinanden, fordi hun har en fætter, som er flyttet til Bornholm, og som Peter Juel-Jensen kender. Hun og Peter sad ved siden af hinanden, da deres fælles vens søn blev konfirmeret for nogle år siden, uden at der dog skete alverden. Men de begyndte at følge hinanden på Facebook, og da Peter på et tidspunkt under corona skrev om en ansigtsmaske, som fik hans briller til at dugge, gjorde Birgitte ham opmærksom på en særlig maske, som afhjælper problemet.

– Så ville han gerne kvittere med en middag, og jeg tog til København, siger hun.

Det var under den første coronanedlukning – og lad os blot konstatere, at den middag var godt givet ud.