Tvivl om udvalgspost efter Jonna Nielsens exit

Tvivl om udvalgspost efter Jonna Nielsens exit
– Man kan også sige det sådan her: Hvis jeg nu gik og blev løsgænger, skulle René Danielsson så også have en plads i økonomiudvalget som ny gruppeformand for Dansk Folkeparti? siger Linda Kofoed Persson. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 23. JAN 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
23. JAN 2023 • 05:30

Hverken Dansk Folkeparti eller Enhedslisten afviser, at der kan findes en løsning, så Socialdemokratiet beholder en plads i økonomiudvalget - også efter Jonna Nielsens farvel til partiet. Men begge ser forhindringer. Imens melder S ud, at en plads i økonomiudvalget er vigtigere end at sidde i socialudvalget.

Er det lovligt og muligt, og kan der findes en løsning, så Socialdemokratiet bliver siddende i økonomiudvalget efter tidligere gruppeformand Jonna Nielsens farvel? Den forespørgsel fra S vil borgmester Jacob Trøst (K) mandag bede kommunens jurister om at undersøge.

Men selv hvis det er lovligt og muligt, skal de fire partier bag Jacob Trøst som borgmester også synes, at det er en god idé at lade Socialdemokratiet træde ind i et udvidet økonomiudvalg. Og i den kreds ser både Enhedslisten og særligt Dansk Folkeparti problemer.

– Der er først hele den juridiske del, om et udvalg overhovedet kan udvides, fordi nogen gerne vil have en plads. For så vil Kirstine van Sabben (BL) og Bjarne Hartung Kirkegaard (KD) måske også gerne have en plads? Og hvor mange skal vi sidde i økonomiudvalget, hvis der både skal være plads til Claus og Kirstine og Bjarne? siger gruppeformand Linda Kofoed Persson (DF).

– Kirstine og Bjarne har kunnet arbejde fint også udenfor økonomiudvalget og socialudvalget. Kan Socialdemokratiet så ikke også det? Når det nu kører fint, som det kører nu, kan det så ikke bare fortsætte sådan? siger hun.

– Man kan også sige det sådan her: Hvis jeg nu gik og blev løsgænger, skulle René Danielsson så også have en plads i økonomiudvalget som ny gruppeformand for Dansk Folkeparti? siger Linda Kofoed Persson.

– Jeg siger ikke, at vi ikke kan gå med til det. Jeg synes bare, at vi skal høre argumenterne for og imod.

Det kan måske lade sig gøre, siger Enhedslisten. Ikke mindst hvis Socialdemokratiet selv kan spille ud med en løsning, der kan bruges.

– Umiddelbart ser det svært ud, men vi vil da gerne se på muligheden. Særligt hvis Socialdemokratiet selv har et konkret forslag, siger gruppeformand Morten Riis (EL).

– Det vil under alle omstændigheder være internt i valggruppe 2 (Socialdemokratiet, Venstre og Bornholmerlisten, red.), at det skal afgøres, hvem den tredje repræsentant i økonomiudvalget skal være. Måske bliver det Socialdemokratiet, men i sidste ende ligger afgørelsen i valggruppe 2, siger han.

S er selvsikkert

Gruppeformand Claus Larsen-Jensen (S) lyder meget sikker på, at Socialdemokratiet vil ende med at have en plads i økonomiudvalget. Samtidig fortæller han, at pladsen her for Socialdemokratiet er vigtigere end at kunne blive siddende i socialudvalget, hvor Jonna Nielsen også beholder sin plads.

– Vi har snakket med borgmesteren og må følge op på gruppeformandsmødet mandag, siger Claus Larsen-Jensen.

– Jeg tror ikke, at det er helt udelukket, men det kræver noget snak og opbakning fra partierne. Men det må kunne løses. Vi har nogle forskellige muligheder, men det må vi snakke om, siger han.

Du har sagt, at samarbejdsklimaet i kommunalbestyrelsen er vigtigt, men du har også sagt, at det er meget vigtigt for jer med en plads i økonomiudvalget. Hvad er vigtigst af de to?

– Jeg er sikker på, at begge dele kan opfyldes.

Men hvad er vigtigst, hvis I bliver nødt til at vælge?

– Jamen, jeg tror ikke, at vi kommer til at vælge.

Er det lige så vigtigt også at kunne blive siddende i socialudvalget?

– Økonomiudvalget er centralt. Hvis vi kan lave en aftale om økonomiudvalget, er socialudvalget ikke så centralt. Vi vil da gerne begge dele, men hvis valget står mellem det ene og det andet, er økonomiudvalget mest centralt, siger Claus Larsen-Jensen.

Linda Kofoed Persson spørger, hvorfor man skal lave om på noget, der fungerer?

– Fordi det er vigtigt, at vi også sidder i økonomiudvalget. Og jeg går da ud fra, at det også er vigtigt for Dansk Folkeparti og de andre. Hvis hun mener, at økonomiudvalget skulle fungere ringere af, at vi også sidder der, kan jeg ikke få øje på det.