Svaneke har alle elever til Folkemødet

Svaneke har alle elever til Folkemødet
4. klasse fra Svaneke Friskole var fredag formiddag til en debat om, hvem der har ansvaret for god skolemad. Foto: Jakob Marschner
NYHED | ABONNENT | 17. JUN 2022 • 11:50
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
17. JUN 2022 • 11:50

På nær 0. klassen er alle Svaneke Friskoles cirka 200 øvrige elever på Folkemødet fredag. Det giver demokratisk dannelse og viden om samfundet, siger en lærer.

Der er stor sandsynlighed for at møde elever frra Svaneke Friskole på Folkemødet fredag. Skolen har nemlig alle sine elever fra 1. til 9. klasse på plads i Allinge.

– Vi vil gerne give børnene en demokratisk dannelse og prøver at vise dem noget om demokratiet, men også om hvad der foregår i samfundet, også i forhold til erhverv og uddannelse. At være heroppe giver dem også mulighed for at stille en masse spørgsmål, fortæller lærer Søren Mejdahl.

I løbet af de godt fire timer, som besøget varer, er Søren Mejdahl afsted med en 4. klasse. Den har både underholdning og lidt debat på programmet.

– Selvfølgelig er det også en mulighed for at se og opleve en masse ting. Vi kommer for eksempel lige fra et sted, der lavede forsøg med syrer og baser, og hvilke farver de giver de forskellige ting, siger han.

– Eleverne prøvede også at få deres hånd til at brænde med gas indkapslet i sæbe. Det så i hvert fald ud som om hånden brændte, men alle havde selvfølgelig gjort hænderne våde, og ilden var lukket inde i sæben, fortæller Søren Mejdahl.

– Det var en vældig oplevelse. Eleverne ville i hvert fald alle sammen prøve, siger han.

Fredag middag er Søren Mejdahls 4. klasse gået til debat om skolemad. For hvem har nu ansvaret for sund skolemad? Har skolen det ansvar, eller har forældrene eller politikerne, eller er ansvaret fælles? Eleverne stemmer om sagen ved at række kort i forskellige farver i vejret.

4. klassen er lige på kanten af selv at få et større ansvar for at få udbytte ud af Folkemødet.

– Eleverne fra 5. klasse og op får lov at gå rundt heroppe i grupper. De skal også selv vælge et emne, som de vil beskæftige sig med på Folkemødet, og de større klasser får også deciderede opgaver heroppe, fortæller Søren Mejdahl.