Støjbergs nye parti står uden folk på Bornholm

Støjbergs nye parti står uden folk på Bornholm
Inger Støjberg har dannet det nye parti Danmarksdemokraterne, men ingen på Bornholm har endnu meldt sig under hendes faner. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 23. JUN 2022 • 15:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
23. JUN 2022 • 15:30

Dansk Folkeparti på Bornholm har hverken mistet valgte, suppleanter eller opstillede til tidligere minister Inger Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne. Og blandt borgerlige politikere på Bornholm er der ingen bud på, hvem Støjbergs bornholmske frontfigur kan blive.

Ingen er blevet kontaktet. Og ingen har hørt om nogle, der er blevet det.

Sådan tegner billedet sig af en bornholmsk del af tidligere integrationsminister Inger Støjbergs nye parti, som Støjberg torsdag annoncerede officielt under navnet Danmarksdemokraterne.

Skal Danmarksdemokraterne stille op til Folketinget i alle landets storkredse, så er en af dem Bornholm. Men Dansk Folkeparti på Bornholm er intakt, i hvert fald hvad angår de fire i kommunalgruppen, deres suppleanter og partiets øvrige kandidater. Ingen blandt dem har meldt sig ud af DF i de seneste dage, fortæller lokalformand Linda Kofoed Persson (DF).

Lige nu ser jeg Inger Støjbergs parti som Dansk Folkeparti med en rød knold i nakken, det må jeg indrømme

Linda Kofoed Persson (DF), lokal- og gruppeformand

Gruppeformand Søren Schow (V) bliver også, hvor han er. Og Kirstine van Sabben (BL), en fri fugl i forhold til partipolitik, skal heller ikke have klinket noget med Danmarksdemokraterne.

– Jeg har umiddelbart ikke hørt om nogen, der går med. Jeg ved heller ikke hvem på Bornholm, der kunne finde på at gå med, siger Linda Kofoed Persson.

– Jeg kender ingen på Bornholm, der går med Inger Støjberg, eller er blevet kontaktet af Inger Støjberg. Det er jeg heller ikke selv blevet, siger Søren Schow.

Kunne du finde på at gå med Inger Støjberg?

– Nej. Nej, nej. Hun er ikke rigtig min fløj, og jeg er formand for Venstres gruppe i kommunalbestyrelsen. Så alle de gisninger kan jeg ikke rigtig forholde mig til, siger han.

– Jeg er rigtig glad for at lave lokalpolitik og kun lokalpolitik. Bornholmerlisten beskæftiger sig udleukkende med Bornholm og blver ikke dikteret noget fra den anden side af vandet, siger Kirstine van Sabben.

Lokalt DF holder fred

Dansk Folkeparti er en oplagt jagtmark, hvis Inger Støjberg gerne vil have Danmarksdemokraterne repræsenteret i Folketinget og i kommunalbestyrelser med det samme. DF bløder på landsplan, hvor valget af Morten Messerschmidt som ny formand ikke har gjort en ende på de interne kampe.

Men på Bornholm er alle offentligt kendte DF'ere indtil nu blevet, hvor de er.

– Blandt Dansk Folkepartis valgte, suppleanter og kandidater på Bornholm er der ingen, der har meldt sig ud, efter at Inger Støjberg annoncerede sit parti. Jeg har lige set opgørelsen i dag, fortæller Linda Kofoed Persson.

Føler du dig sikker på, at alle de fire i kommunalgruppen bliver i DF?

– Man kan aldrig føle sig sikker på noget. Men vi havde et rigtig fint gruppemøde i går, og vi var alt i alt sammen med hinanden fra klokken 8 til klokken 21.30 i går uden på noget tidspunkt at rive hovederne af hinanden.

– Det er svært at være DF'er i øjeblikket. Men når jeg ikke kan se mig selv noget andet sted end i DF, er det fordi vi fire i gruppen oplever slet ikke de skærmydsler og den stikken knive i ryggen på hinanden, der finder sted i partiet på landsplan lige nu, siger Linda Kofoed Persson.

DF's lokalformand føler sig desuden helt usikker på, hvilken politik Inger Støjberg vil føre med Danmarksdemokraterne.

– Vi kender ikke noget politik fra Inger Støjbergs parti endnu. Jeg blev meget overrasket, da hun pludselig blev meget negativ over for EU op til folkeafstemningen, så hvilke andre politikker har hun også ændret markant holdning til? siger Linda Kofoed Persson.

– Hun har en stram udlændingepolitik, men kan man melde sig ind i et parti på grundlag af det? Lige nu ser jeg Inger Støjbergs parti som Dansk Folkeparti med en rød knold i nakken, det må jeg indrømme.

– Hun kan være nok så skøn, men jeg er nødt til at kende hendes politik. Er det Venstre eller Dansk Folkeparti i en light-udgave, eller hvad er det? siger Linda Kofoed Persson.

Måske fra anden række

Som den eneste har Kirstine van Sabben et bud på en personkreds, som et bornholmsk ansigt for Danmarksdemokraterne måske godt kunne komme fra.

– Jeg har ikke hørt om nogen på Bornholm, der er blevet kontaktet af Støjberg. Jeg har heller ikke tænkt på nogen, som det måske kunne være interessant for, siger hun.

– Men Venstre har blødt temmelig kraftigt, og Dansk Folkeparti har det rigtig hårdt på landsplan. Så mon ikke der sidder nogen og tænker "Nu gider jeg ikke mere ballade. Nu går jeg med Inger Støjberg"?

– Det er måske nok ikke nogle af dem, der sidder i kommunalbestyrelsen. Men der kunne godt være nogle blandt dem, der ikke blev valgt for Venstre og DF. Eller nogle fra deres bagland, siger Kirstine van Sabben.