Skal Bornholm være atomkraftø? Drillende spørgsmål lokkede mange folk til debat

Skal Bornholm være atomkraftø? Drillende spørgsmål lokkede mange folk til debat
Hvem foretrækker atomenergi over vindenergi? Afstemningen i PFA’s var tæt, og blandt atomkraftstøtterne var Henrik Espersen. Foto: Jakob Nørmark
NYHED | ABONNENT | 16. JUN 2022 • 19:02
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
16. JUN 2022 • 19:02

Pensionsselskabet PFA bød torsdag eftermiddag på en debat med den kontroversielle overskrift: ”Bornholms som vindø eller atomkraftø?” På bænkene i teltet sad flere bornholmere, der har udmærket sig som kritikere af energiøprojektet på bornholmsk jord.

Hurtigt viste debattens titel at være lidt misvisende, for den handlede ikke specifikt om Bornholm, og ingen af direktørerne i det indflydelsesrige panel gik i øvrigt ind for at placere atomkraftanlæg i Østersø-området eller Nordeuropa i det hele taget.

Og det på trods af, at en af debattørerne var Troels Schönfeldt fra virksomheden Seaborg, der har udviklet atomreaktorer i miniskala.

– Jeg synes ikke, måske lidt overraskende, at vi skal have en atomkraftø her. Men halvdelen af verdens befolkning lever et sted, hvor der ikke er sol, vind og højtliggende floder, forklarer han.

Adgangen til gode vand- og vindressourcer minimerer behovet for atomkraft i Nordeuropa. Energiformen er ellers slet ikke lige så ugleset som i 1980’erne, konstaterede moderator Adam Holm i sit oplæg. Omtalen af debatten på Facebook havde skabt en debat med hundredvis af kommentarer fra ”helvis eller delvis besyngelse af atomkraftens glæder”, som DR-værten formulerede det.

Repræsentanterne fra energiselskabet Ørsted, PFA og Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) var enige med atomkraft-iværksætteren i, at ny atomkraftteknologi har et stort potentiale i Østasien, hvor andre vedvarende CO2-fri energikilder ikke kan slå til.


Ulrik Stridbæk fra Ørsted savner hurtig politisk handling. Han mener, at de næste havvindmølleparker skal besluttes i store klynger. Foto: Jakob Nørmark

 

I Danmark kan atomkraft ikke konkurrere med naturens ressourcer, slog de fast.

– Min grundindstilling er, at vi skal have så meget offshore-vind så hurtigt som muligt, for det er så billigt, at man tror, det er løgn. Og jeg er bange for, at en debat om atomkraft vil afspore den meget vigtige satsning på grøn energi, siger Jakob Barüel Poulsen fra CIP.

Ikke overraskende mener Ulrik Stridbæk fra Ørsted, at politikerne i Nordeuropa skal koncentrere sig om havvind, der for samfundet vil være mere rentabelt.

– Atomkraftprojektet er kørt i hegnet. Mange projekter i Europa og USA bliver alt for dyre, siger han og henviser til værker, der er blevet stærkt forsinkede og tre-fire gange dyrere end ventet.

Panelets mest udtalte atomkraft-tilhænger, Bent Lauritzen fra DTU, minder om, at vind- og solenergi ikke kan dække behovet, når det i længere perioder ikke blæser. Og for at sikre strømforsyningen er atomkraft det bedste bud, hvis man totalt vil udfase olie og kul. Han forudser, at Tyskland er på vej til at mærke nogle alvorlige konsekvenser, når landets tre sidste atomkraftværker i år lukker som følge af politiske beslutninger.

– Der er stor sandsynlighed for, at de får et kæmpe forsyningsproblem, siger strålingsfysik-forskeren.

Vindfortalerne er ikke bekymrede for forsyningssikkerheden, når først udrulningen af vindkraft tager fart. Det kan kun gå for langsomt, er alle mændene, hvis virksomheder drømmer om en del af kagen, enige om.

– Det er ikke enkelte parker, vi skal rulle med, men klynger af parker, som skal besluttes på én gang, siger energiøkonomichef Ulrik Stridbæk fra Ørsted.

Undervejs bliver tilhørerne bedt om at række hænderne op og markere, om de foretrækker atomkraft eller vindkraft. Stillingen er cirka uafgjort. Mange er ubeslutsomme eller ønsker en både og-tilgang.

Den bornholmske erhvervsmand Henrik Espersen støttede atomkraftvejen, og da sidste ord er sagt i debatten, henvender han sig til Tidende for at pointere noget: Det bornholmske samfund skal også have en økonomisk gevinst, når PFA, Ørsted og CIP begynder at sætte vindmøller inden for synsafstand af vore kyster og samler trådene på et omfattende landanlæg på Sydbornholm.

Hans sidemand spørger, hvad Jacob Trøst mener om kompensation, og Espersen svarer blot, at den nye borgmester er en høflig mand. Trøst tog faktisk emnet op i sin tale grundlovsdag. Tja, hvad kan man udlede af det hele: Energi, penge og politik hænger tæt sammen. Debatten i PFA-teltet om vind og atomkraft handlede egentlig ikke om Bornholm, men det kan den komme til.