Sådan rammer regeringens nye aftale hospitalet

Sådan rammer regeringens nye aftale hospitalet
Regionsrådsformand Lars Gaardhøj forudser, at det bliver svært at lægge Region Hovedstadens budget efter regeringens økonomiaftale med regioenerne. Pressefoto: Søren Svendsen
NYHED | 27. MAJ 2023 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
27. MAJ 2023 • 15:30

Det bliver en vanskelig opgave at lægge Region Hovedstadens budget for næste år, forudser regionsrådsformand Lars Gaardhøj. Regionen må vente med at igangsætte en renoveringsplan for hospitalerne.

Først indgik regeringen en aftale med kommunerne om næste års økonomi. Siden fulgte en tilsvarende aftale med regionerne. Den sikrer blandt andet sundhedsområdet 1,35 milliarder kroner. Aftalen indebærer desuden, at regionerne skal nedbringe udgifterne til administration med 300 millioner kroner i 2024.

Det er endnu for tidligt at sige, hvad aftalen præcis kommer til at betyde for Region Hovedstaden, som Bornholm og det lokale hospital hører til, men ifølge regionsrådsformand Lars Gaardhøj vil den kræve vanskelige prioriteringer.

– Jeg er glad for, at vi har fået en aftale, som samlet giver regionerne 1,35 milliarder kroner til demografi, kræftbehandling og dermed bedre sundhed for vores borgere og patienter. Men det bliver svært at få det regionale budget i balance, for vi bliver flere ældre, og der er heldigvis bedre muligheder for behandling og medicin, hvilket også presser vores økonomi, fortæller han på Region Hovedstadens hjemmeside.

Ifølge Lars Gaardhøj har det været nogle svære forhandlinger mellem regeringen og regionerne, og nu skal politikerne i Region Hovedstaden omsætte aftalens rammer til et budget.

– Det tager lidt tid at få det fulde overblik over de konkrete konsekvenser for vores økonomi. Men jeg er ikke i tvivl om, at det bliver en stor og vanskelig politisk opgave at få det hele til at passe, lyder det fra regionsrådsformanden.

Renovering af hospitaler

Det er kun et par dage siden, regeringen lancerede sin sundhedspakke, som tilfører regionerne fem milliarder kroner frem mod 2030 til blandt andet kræftområdet. Det er Lars Gaardhøj glad for. Men det gør dog ikke regionsrådets forestående opgave nemmere, fortæller han.

– Det hjælper os ikke i næste års budget og de grundlæggende udfordringer, vi har i sundhedsvæsnet med mangel på personale. Det er derfor en opgave, vi fortsat vil arbejde målrettet med i regionen, politisk og ledelsesmæssigt, siger han på regionens hjemmeside.

Aftalen indeholder også det, finansminister Nicolai Wammen (S) kalder et økonomisk ansvarligt regionalt anlægsniveau, som skal ses i sammenhæng med, at dansk økonomi fortsat er ramt af høj inflation. Lars Gaardhøj kalder det en stram anlægsramme.

– Vi har kun råd til at færdiggøre vores store igangværende byggerier. Derfor må vi vente endnu et år med at igangsætte den helt nødvendige renoveringsplan for vores hospitaler, fortæller han.

I 2018 vedtog regionsrådets partier en tiårig renoveringsplan, som skal forbedre bygningstilstanden på regionens hospitaler. I den forbindelse er der lavet en analyse af renoveringsbehovet for hvert hospital. På Bornholms Hospital er de største bygningsmæssige udfordringer rør- og afløbsinstallationer, ventilationsanlæg i behandlings- og sengeafsnit samt genopretning af el-undertavler.