Minister kommer til Rønne for at debattere EU-forsvarsforbehold

Minister kommer til Rønne for at debattere EU-forsvarsforbehold
Lea Wermelin (S) skal debattere med Enhedslistens folketingskandidat om EU-forsvarsforbeholdet. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 6. MAJ 2022 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
6. MAJ 2022 • 05:30

Hvis man er lidt i tvivl om, hvad den kommende folkeafstemning om EU-forsvarsforbeholdet går ud på, og hvad Bornholms rolle er i det, så kan man med fordel møde op på Rønne Bibliotek den 28. maj til et informations- og debatevent, hvor blandt andre miljøminister Lea Wermelin (S) deltager.

– Det var min idé, fortæller Roald Bergmann, som i øjeblikket er i gang med at planlægge et event på Rønne Bibliotek, som skal gøre folk klogere på den kommende folkeafstemning, hvor danskerne skal beslutte, om EU-forsvarsforbeholdet skal beholdes eller afskaffes.

Udover arrangementet på biblioteket, vil han også lave fire faktuelle informationsvideoer, hvilket han har en del erfaring med, da han i sit arbejdsliv som journalist har lavet en del undervisningsmateriale. Men det er egentlig ikke fordi, at han på forhånd havde meget viden om den kommende folkeafstemning.

– Der hersker meget forvirring om det her valg. Om forsvarsforbeholdet og EU. Jeg vil selv gerne blive klædt bedre på faktuelt, så jeg har noget fundament at stå på, når jeg er inde i stemmeboksen og skal stemme, og andre kan have det på samme måde. Derfor er jeg gået i gang med at lave de her informationsvideoer, og så kulminerer det hele med arrangementet på Rønne Bibliotek, siger han.

Debatduel mellem Wermelin og Kofod

Til arrangementet vil miljøminister Lea Wermelin (S) deltage, og som socialdemokrat er hun fortaler for at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet. Som modvægt deltager Laura Kofod, Enhedslistens bornholmske folketingskandidat, som er fortaler for at beholde EU-forsvarsforbeholdet.

– Jeg har ingen intentioner om at påvirke folk til at stemme det ene eller det andet, siger Roald Bergmann.

– Derfor har det været vigtigt for mig, at debatten er afbalanceret med en, som synes vi alle bør stemme ja til at fjerne det, og en, som absolut synes, vi skal stemme nej. Derfor synes jeg, det kunne blive et interessant arrangement, hvor man hører argumenter fra begge sider, siger han.

Debatten mellem Wermelin og Kofod bliver i øvrigt første forsmag på, hvordan en kommende duel mellem de to vil komme til at se ud til det næste folketingsvalg, hvor de begge skal kæmpe om de bornholmske folketingsmandater.

Enhedslistens folketingskandidat Laura Kofod (i midten) skal debattere med Lea Wermelin for første gang. Her ses hun til kommunalvalgaftenen i november 2021. Arkivfoto: Jacob Jepsen

Hvad er Bornholms rolle?

Til arrangementet vil også museumsinspektør Jakob Seerup fra Bornholms Museum deltage, mens den fjerde paneldeltager endnu ikke er helt på plads. Det er tanken, at den fjerde deltager også skal være en ekspert, så der er to politikere og to eksperter med til arrangementet.

– Eksperterne skal være med til at forklare, hvad Bornholms rolle er i det hele. De har noget viden om historie, som de kan supplere med, siger Roald Bergmann, som da også lægger meget vægt på, at arrangementet skal gøre folk klogere på, hvordan Bornholm specifikt har noget at gøre med EU-forsvarsforbeholdet.

Han har derfor også valgt at kalde arrangementet for "Bornholm - den yderste forpost".

Arrangementet foregår lørdag den 28. maj, og man behøver ikke tilmelde sig.

– Der er åbent for alle, fortæller Roald Bergmann.

Roald Bergmann er opvokset på Bornholm og er for nylig flyttet tilbage til øen sammen med sin kone Miriam. Som journalist har han blandt andet arbejdet på Go' morgen Danmark. Foto: Privat