Landbruget på Folkemødet: Mellem krig og CO2-krav

NYHED | ABONNENT | 11. JUN 2022 • 10:30
NYHED | ABONNENT
11. JUN 2022 • 10:30

Folkemødet er vigtigere end nogensinde, siger landbrugets nye formand.


Grønne temaer som klima og bæredygtighed løber i år som en rød tråd gennem Bornholms Landbrug og Fødevarers (BLF) debatprogram på Folkemødet. Torsdag lægger BLF ud med en debat om cirkulær bioøkonomi med deltagelse af blandt andet landbrugets nye formand på Bornholm, Frederik Tolstrup, samt Bofa-direktør Jens Hjul-Nielsen og vicedirektør i landbrugets hovedkontor i København, bornholmske Thor Gunnar Kofoed. Her vil man blandt andet kunne få indblik i den ambitiøse biogasplan, som BLF arbejder med for tiden.

Folkemødet er hjemmebane for Bornholms Landbrug og Fødevarer. Landmændenes lokale interesseorganisation har været med i Allinge siden starten, med undtagelse af 2021.

– Vi er, hvor vi plejer, i Danchells Anlæg, som jo er Folkemødets arnested. Det var der, det hele startede i 2011, siger Thomas Bay Jensen, direktør i BLF.

Programmet i år er dog præget af en vigtig justering, fortæller direktøren. Hovedformålet med landbrugets deltagelse i Folkemødet er ifølge Thomas Bay Jensen at diskutere landbrug og fødevarer med politikere og andre interesseorganisationer.

– Men det er også vigtigt at bruge dagene i Allinge til at pleje gamle netværk og skabe nye, siger han.

Derfor har BLF i dette års program lagt tid ind til den uformelle hyggesnak, som på folkemødet ofte udvikler sig til en god diskussion, siger Thomas Bay Jensen.

– Vi havde lidt for travlt i 2019. Der var næsten for mange debatter og de lå ryg til ryg, så man nærmest ikke fik tid til at snakke sammen.

Første folkemøde som formand

Frederik Tolstrup tiltrådte som formand for det bornholmske landbrug for tre måneder siden. Årets folkemøde er altså hans første som erhvervets ansigt ud af til, på et tidspunkt hvor politikerne stiller nye skærpede krav til landbrugets CO2-udledning.

I havde allerede i 2019 bæredygtighed som det overordnede tema på Folkemødet, og det har I igen i år. Hvorfor?

– Fordi det er vigtigere end nogensinde, specielt for os. Den grønne omstilling bevæger sig i disse år fra at være fremtidstanker og drømme til at være alvor. Nu begynder det at gøre lidt ondt, og selv om vi reducerer hvert år, så har vi for eksempel svært ved at se, hvordan vi kan komme helt i bund med udledningen, siger Frederik Tolstrup.

Interessen for landbruget er øget på nationalt plan siden han blev formand. Krigen i Ukraine, som i branchen omtales som Europas hvedekammer, har nemlig øget bevidstheden om landbrugets rolle som fødevareleverandør.

– Det er rigtig vigtigt at fortælle politikerne hvad vi vil, nu hvor der er krig i Ukraine. Men jeg glæder mig også til at møde nogen københavnere og fortælle dem om livet som landmand, siger Frederik Tolstrup.

Få fisk og mangel på arbejdskraft

Fredag morgen møder landbrugets landsformand Søren Søndergaard tre lokale stemmer på miljø- og landbrugsområdet, nemlig Bornholms nye borgmester Jacob Trøst (K), Helle Munk Ravnborg, forperson i natur- og miljøudvalget, og Frederik Tolstrup, til en debat om klima og bæredygtighed.

Samme dag inviterer landbruget til debat om de måske allerstørste udfordringer lokalt på Bornholm: Den manglende arbejdskraft og fiskeriets situation i et område, hvor både fisk og fisketilladelser er stærk decimeret.

Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening kalder således til debat torsdag under overskriften: En fremtid uden torsk i Østersøen. Udover fiskeriformand Thomas Thomsen står blandt andet Lea Wermelin og Marie Storr-Paulsen fra DTU Aqua i panelet.

I alt otte debatter om landbrug og fødevarer, set fra landbrugets og fiskeriets egen hovedtrappe, afsluttende med lørdagens faste folkemødeindslag, Det politiske lykkehjul.

Her dyster miljøminister Lea Wermelin (S) og Peter Juel-Jensen, lokal folketingskollega for Venstre, om hvem der er i besiddelse af størst paratviden om landbruget.