Energiøen tager 'et vigtigt skridt på vejen'

Energiøen tager 'et vigtigt skridt på vejen'
Energiø Bornholm er en del af ni gigawatt havvind, som regeringen gør klar til at sende i udbud. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | 20. FEB 2023 • 09:41
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
20. FEB 2023 • 09:41

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard gør klar til at sende i alt ni gigawatt havvind i udbud, herunder Energiø Bornholm.

 

Regeringen vil begynde at sende opførelsen af i alt ni gigawatt havvind i udbud i år. I de ni gigawatt indgår blandt andet Energiø Bornholm. Det sker samtidig med, at regeringen jagter en hurtig afklaring på, om havvindsprojekter under åben dør-ordningen er i strid med EU-reglerne.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) fortæller på ministeriets hjemmeside, at regeringen på den ene side skal have en hurtig afklaring på åben dør-ansøgningerne, mens den på den anden side skal se på, hvad den kan gøre for at skrue op for udbygningen af havvind via statslige udbud.

– Derfor vil jeg indkalde til forhandlinger i næste måned om rammerne for, at vi kan begynde at sende opførelsen af ni gigawatt havvind i udbud i år. Det kan femdoble vores kapacitet af havvind, og ambitionen er, at møllerne skal snurre i senest 2030, siger Lars Aagaard på hjemmesiden.

Regeringen undersøger netop nu, om og hvordan man skal give opstillerne af havvind via statslige udbud øget frihed til at sætte mere havvind op på de udbudte placeringer på havet, end man har aftalt hidtil i klimaaftalen og øvrige politiske aftaler. Det kan potentielt øge kapaciteten på de ni gigawatt betragteligt.

Turbo på grøn omstilling

Initiativet bliver mødt med tilfredshed hos både DI – Dansk Industri og Green Power Denmark. Ifølge DI risikerer Danmark at sakke agterud i den grønne omstilling, hvis der ikke kommer mere vedvarende energi i en fart. Derfor er DI's topchef glad for, at regeringen sætter gang i forhandlingerne og tilmed lægger op til, at der kan komme endnu flere gigawatt i udbud. Det er nødvendigt, mener han

– Det er helt afgørende for den grønne omstilling og vores samfunds udvikling, at vi får mere vedvarende energi, så vi kan tackle klimaforandringerne og styrke vores forsyningssikkerhed. Det er de beslutninger, vi træffer nu, der bestemmer fremtiden for vores børn og børnebørn. Derfor er det positivt, at regeringen reagerer på dansk erhvervslivs opråb om at få mere havvind i spil hurtigt ved at sende mere end de aftalte ni gigawatt i udbud. Det er et vigtigt skridt på vejen, siger administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen hos Dansk Industri i en pressemeddelelse

I DI's medlemskreds af knap 20.000 virksomheder er der flere, der er med til at sætte turbo på den grønne omstilling. Derfor kalder DI på hurtig afklaring om udbud og stabile rammevilkår, så virksomhederne ved, hvad de kan regne med.

– Hvis vi i Danmark skal skabe en reel grøn omstilling, så skal der både skrues op for mere vedvarende energi og energieffektive løsninger. Heldigvis har vi virksomheder, der er verdensmestre i at udvikle grøn teknologi, og hvis de skal skubbe Danmark i den rigtige retning, kræver det stabile rammevilkår, siger Lars Sandahl Sørensen, som opfordrer forligskredsen til at gå konstruktivt ind i forhandlingerne med regeringen.

Danmark ligger i smørhul

Hos Green Power Denmark roser administrerede direktør Kristian Jensen Lars Aagaard for at sætte skub i processen om de statslige udbud for havvind.

– Vi er allerede bagud og har vanvittigt travlt, hvis havvindmøllerne skal snurre inden 2030 og levere grøn strøm til vores klimamål. Derfor skal vi også udbyde samtlige ni gigawatt havvind på en gang og ikke udbyde én havvindmøllepark ad gangen. Samtidig skal vi løfte standarderne for, hvad der forventes af fremtidens havvindmølleparker. De kommende udbud skal ikke kun fokusere på pris, men fremme bæredygtige værdikæder og innovative løsninger for bedre havmiljø, siger han i en pressemeddelelse.

Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og fungerer som talerør for den danske energisektor, og ifølge den ligger Danmark med Nordsøen og Østersøen i et smørhul for den vindenergi, som hele verden efterspørger.

– Det potentiale skal vi udnytte til fulde. Derfor er det godt, at ministeren vil se på mølletætheden. Det kan potentielt øge kapaciteten markant og give danskerne mere grøn strøm, siger Kristian Jensen, som efterlyser en hurtig løsning på åben dør-ordningen, som regeringen har sat i bero, da der er brug for havvindmølleparkerne under den ordning, hvis Danmark skal blive et foregangsland indenfor power-to-x.