1.480 bornholmere har 'vist deres utilfredshed'

1.480 bornholmere har 'vist deres utilfredshed'
Lea Wermelin holdt valgfest i Sandvig tirsdag aften. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 3. NOV 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
3. NOV 2022 • 05:30

Mens Socialdemokratiet gik frem på Bornholm, gik miljøminister Lea Wermelin (S) markant tilbage i personlige stemmer, fordi mange flyttede krydset til Socialdemokratiet uden at stemme personligt. To kommentatorer ser forskelligt på den klare tendens, mens Lea Wermelin selv tror ikke på nogen af deres forklaringer.


Miljøminister Lea Wermelin (S) mistede 1.480 af sine personlige stemmer fra valget for tre år siden ved tirsdagens folketingsvalg.

I forhold til valget i 2018 satte de bornholmske vælgere samtidig 1.758 flere krydser ved selve Socialdemokratiet, uden at stemme personligt på hverken Lea Wermelin, Steen Frandsen eller Lars Goldschmidt.

En stor hovedpart af Lea Wermelins tabte vælgere forlod dermed ikke Socialdemokratiet, der da samlet set også gik 1,3 procentpoint frem til 35,3 procent i forhold til valget i juni 2019. Men de flyttede deres kryds fra Lea Wermelin til Socialdemokratiet som parti.

Mens de politiske kommentatorer Jarl Cordua og Leif Olsen fra forskellige vinkler betragter de ualmindelige tal som en personlig bet for Lea Wermelin, gør hun det ikke selv. Hvis hun blev valgt fra, var det fordi de bornholmske vælgere ville vise, at de valgte fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) til, siger Lea Wermelin.

– Vi har fået et utrolig flot valg, og jeg har også fået et meget flot valg. Men jeg har også mødt mange bornholmere, der har sagt, at de stemmer på Socialdemokratiet for at sige tak til Mette Frederiksen for hendes håndtering af corona, siger hun.

– Vores valgkamp har handlet om politik, og jeg har sagt, at man skal stemme på Socialdemokratiet, hvis man vil være sikker på, at Mette Frederiksen fortsætter som statsminister.

Lea Wermelin ser også en mulig forklaring i, at der ved valgene i 2015 og 2019 var en opmærksomhed om hendes person, der ikke var til stede denne gang.

– Ved de sidste par valg har vi også haft mere diskussion om, hvem der skulle repræsentere Bornholm for Socialdemokratiet. Den diskussion har vi ikke haft ved det her valg, siger hun.

Cordua: Nogle var utilfredse

Anderledes tolker den bornholmskfødte politiske kommentator Jarl Cordua de mange Wermelin-vælgere, der blev socialdemokratiske partivælgere.

– Jeg synes ikke, at man kan tolke det anderledes, end at der er nogle vælgere, der har markeret en utilfredshed, siger han.

– Når Lea Wermelin kan gå tilbage i personlige stemmer, samtidig med at Socialdemokratiet går frem på Bornholm, så ligger der i det en tilkendegivelse af, at det ikke har været alle Socialdemokratiets vælgere, der har været tilfredse med Lea Wermelin, siger Jarl Cordua.

– Hun har jo ellers været en ret højt profileret minister, så jeg synes ikke, at man kan se det meget anderledes. Sådan tror jeg også, at Socialdemokratiet ser på det selv. Men det ændrer jo ikke ved, at Socialdemokratiet stadig har fået et rigtig flot valg på Bornholm.

Lea Wermelin selv køber ikke Jarl Corduas forklaring.

– Hvis vælgerne havde været utilfredse med Socialdemokratiet og med mig, ville de nok have stemt på nogle andre partier. Og der var stadig omkring 14 procent af bornholmerne, der stemte personligt på mig, og det synes jeg da er utrolig flot, siger hun.

Olsen: Ministertitlen kostede

Politisk kommentator og tidligere medlem af kommunalbestyrelsen Leif Olsen mener, at Lea Wermelin betaler i personlige stemmer for at have været minister i de seneste godt tre år.

– Det er et rigtig godt spørgsmål, hvad det skyldes. Men det er velkendt, at man har en anden forpligtelse til at være loyal, når man er minister, end når man "bare" er et lokalt folketingsmedlem, siger han.

– Som minister kan man selvfølgelig tale med vigtigere folk, men man kan ikke føre lokale sager frem, for det vil der ikke være respekt for, siger Leif Olsen.

– Regeringen har været styret meget stramt. Det er jo ikke løgn, når folk siger, at S-regeringen har været meget topstyret. Så ministrenes individuelle spillerum har været ret begrænset, og det har hæmmet Lea Wermelin. En del socialdemokratiske vælgere synes nok ikke, at de har haft en stærk nok socialdemokratisk stemme på Christiansborg, mens Lea Wermelin har været i regering.

– Lea Wermelin har passet sit ministerium, og hun har ikke begået fejl. Men hun har været begrænset i sine muligheder, siger Leif Olsen.

Heller ikke den forklaring godtager Lea Wermelin selv.

– Under corona var det utrolig vigtigt at have lydhørhed i regeringen for det særlige problem, som Bornholm stod med i forhold til adgangen til at køre gennem Sverige. Og vi fik jo også svenskerne til at skrive under på en transiterklæring, siger hun.

– Det er klart, at rollen er forandret, når man er minister. Så repræsenterer man ikke alene Bornholm, man repræsenterer også hele Danmark. Men jeg synes også, at der har været muligheder for at tale Bornholms sag, mens jeg har været en del af regeringen, siger Lea Wermelin.

Olsen: Boligsag betød mindre

Leif Olsen tror derimod ikke, at Lea Wermelin mistede noget større antal stemmer, fordi hendes boligforhold og grad af tilknytning til Bornholm kom under lup i valgkampen. Det skete i flere artikler i dagbladet B.T., som Lea Wermelin selv afviste indholdet af.

– Jeg tror ikke, at sagerne her har haft den store effekt. Det er selvfølgelig ikke rart, når der kommer sådan nogle sager, men som bornholmer ved man godt, at når nogen er minister, er det begrænset, hvor meget de kan være på Bornholm. Det kan måske have flyttet nogle enkelte stemmer, men jeg tror ikke, at der er tale om mange, siger Leif Olsen.

Valget munder sandsynligvis ud i en S SF R-regering, og sker det, kan Lea Wermelin få svært ved at fortsætte som minister, mener han også.

– Jeg tror ikke, at Lea Wermelin fortsætter som minister. Og gør hun ikke det, vil man se hende lave mere af det benarbejde for Bornholm, som Peter Juel-Jensen har lavet i denne periode, siger Leif Olsen.

– Hvis Lea Wermelin ikke bliver minister igen, skal hun selvfølgelig stadig være loyal. Men hun vil også have en større frihed, også fordi Socialdemokratiet er et stort parti, siger han.