Tidligere formand for Venstre Bornholm er død

Tidligere formand for Venstre Bornholm er død
Birgit og Kai Platz fotograferet i 2008 på Bornholms Forsvarsmuseum, som Kai Platz var kasserer og formand for i mange år, mens Birgit Platz var daglig leder af forsvarsmuseet i perioden 2007-2009. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | ABONNENT | 16. MAJ 2022 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
16. MAJ 2022 • 15:30

Tidligere major på Almegårds Kaserne, Kai Platz, der var aktiv i mange foreninger, er død, 79 år.


Kai Platz, der døde forleden efter kort tids sygdom, 79 år, var engageret i mange foreninger og aktiviteter. Her endte Bornholms Forsvarsmuseum med at blive et sted, der stod højt på listen hos Kai Platz.

Han kom i 1988 med i bestyrelsen for støtteforeningen for forsvarsmuseet, Kastellets Venner Bornholm. Kai Platz var kasserer og har fået en del af æren for, at museet kom igennem nogle svære år i 2001-2002. Senere blev han formand, hvilket han var frem til 2012.

Kai Platz var også politisk interesseret og har været kandidat til Rønne Byråd for Venstre. I årene 2002-2005 var han formand for Venstre Bornholm.

Han var en af initiativtagerne til Rønne Vindmøllelaug, han har haft bestyrelsesposter i Rønnes forsyningsselskab RVV, i foreningen Folk & Forsvar Bornholm (i dag Folk & Sikkerhed), har siddet i Knudsker Menighedsråd og været aktiv i Odd Fellow Logen.

Frivillig førder

Kai Platz – der kom fra Gedser på Falster, men havde boet mange steder i landet – kaldte sig selv "frivillig førder". Da han og hustruen, Birgit Platz, kom til Bornholm i 1970, var det nemlig, fordi han byttede plads med en kammerat, der var kommet til Bornholms Værn mod sin vilje.

Fredericia blev byttet ud med Bornholm, og i 2003 gik Kai Platz på pension efter 33 år ved Bornholms Værn.

Kai Platz havde en civil uddannelse som skibsmægler. Den blev imidlertid kun brugt i ganske kort tid. Værnepligten gav nemlig mod på friluftslivet som soldat. Han fortrød aldrig, at han søgte tilbage til forsvaret, selv om han havde det skidt med de nedskæringer, man var ude for på Almegårds Kaserne i årene op til, at han gik på pension.

Kai Platz inddelte sin tid i forsvaret i to – først 20 år som "rigtig soldat", derefter 20 år ved skrivebordet, hvor regnskab og økonomi har været hovedopgaverne. Han lærte Bornholm godt at kende, fordi besigtigelse af markskader (efter "besøg" af forsvaret) var en af opgaverne.

Mange år på Kærbyvej

Birgit og Kai Platz boede i mange år på ejendommen Toftekær på Kærbyvej i Knudsker. Kai Platz kunne lide at bruge hænderne og ville gerne have noget at rive i, når han havde fri.

– Jeg har luftet rigtig mange hunde, dengang vi havde hundepension, og vi har både haft heste, får, grise og køer, fortæller den ene af de tre sønner, Thorbjørn Platz.

Birgit og Kai Platz flyttede efter mange år på landet til Sandgade i Rønne:

– Far havde en båd i Nørrekås, og den gik han og nussede meget med, og mine forældre har haft nogle dejlige ture rundt om øen. De havde også nogle dejlige rejser til Indien, som de faldt pladask for, fortæller Thorbjørn Platz.

– Han var i godt humør og kunne godt lide at komme med en munter kommentar, siger han videre om faren.

– Men det tog hårdt på ham, at mor døde, siger Thorbjørn Platz.

Birgit Platz døde i 2018, 76 år.

Kai Platz efterlader sig tre sønner, 10 børnebørn og fem oldebørn.