'Man skal ikke passe ned i vores boks for at være vores ven'

'Man skal ikke passe ned i vores boks for at være vores ven'
Kasper Thorskov er projektleder i Familienetværket Rønne der netop har fået 200.000 kroner fra Socialstyrelsens pulje til støtte af frivilligt socialt arbejde. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
DAGENS NAVN | ABONNENT | 26. NOV 2022 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
26. NOV 2022 • 05:30

Kasper Thorskov er projektleder i Familienetværket Rønne. Han flyttede selv til Rønne fra København med sin familie for godt fem år siden, og det har været en dejlig oplevelse.


Hvad er Familienetværket Rønne?

– Det er et partnerskab mellem Rønne Vineyard, som er en kristen frikirke, og Blå Kors Danmark, hvor vi skaber et kærligt netværk omkring udsatte familier. Et pusterum fra hverdagen, hvor man som familie kan komme og få et måltid mad, en hyggelig snak og have nogle sunde relation, hvor nogle taler en op og vil en. Vi laver noget sjov, noget underholdning, tager på ture, eller hvad vi gør. Har gode oplevelser sammen. Lige nu er vi i gang med julehjælp for fuld tryk, og for at det ikke kun skal være en juleting, inviterer vi de her familier til events hver tredje søndag og forskellige udflugter. Henover hele skolesommerferien har vi fester, udflugter og arrangementer. Det er et sundt netværk, hvor man ved, man kan komme, fuldstændig som man er. Man kan komme på de gode dage og på de dårlige dage, og man er bare velkommen. Der er nogen, der gider en. Man skal ikke tro, som vi gør, og man skal ikke klæde sig, som vi gør eller leve op til en bestemt rolle eller standard. Man skal bare komme, lige som man er.

– Man kan ikke sige, hvem der er udsat, og hvem der ikke er, men der er nogle kendetegn ved udsatte familier. For eksempel har man typisk ikke så stærk tilknytning til arbejdsmarkedet, kolleger og netværk. Der er også mange, der har brudte familierelationer.

 

Hvad laver I til møderne?

– Det er to-delt. Først holder vi en børnevenlig familiegudstjeneste, som man kan vælge at deltage i. Så smutter børnene ud, og så er der noget med henblik på de voksne. Så starter familienetværket, og der kan man også komme. Vi spiser en gratis frokost sammen, og så er der plads til netværk og snak. Mange gange er det det vigtigste, det der sker mellem mennesker. Så har vi en form for quiz eller noget underholdning. Det kan også være, at vi taget ud og bowler. Forskellige aktiviteter, som er hyggelige og rare for hele familien at deltage i.

 

Hvordan er du blevet involveret i arbejdet?

– Det starter med Rønne Vineyard. Min hustru og jeg var en del af København Vineyard i 10 år, og så fik vi en udfordring om at tage med og starte Rønne Vineyard. Det er seks år siden. Vi var fire familier, der rejste samtidig, og vi startede Rønne Vineyard, der er bygget op af netværksgrupper. Det stod hurtig klart, at der var brug for at starte det, vi på det tidspunkt kaldte en familienetværksgruppe. Vi overtog Børnenes Julehjælp – Bornholm fra første år, og efter nogen tid var der brug for et samarbejde. Vi fik kontakt til Blå Kors, og dem har vi haft et rigtig godt partnerskab med siden. Dels er jeg lønnet 12 timer om ugen i Blå Kors, dels er der mulighed for netværk, sparring og økonomi. På den måde har vi fået virkelig meget ud af det partnerskab.

 

Hvilke opgaver har du som projektleder?

– Det spænder vidt. Lige nu er det julehjælp, julehjælp, julehjælp på mere end fuld tid. Ellers leder og arrangerer jeg familienetværkssamlingerne, og så kan det være personlige samtaler, bisidder, konkret hjælp og netværksskabende aktiviteter. Om sommeren leder jeg det, vi kalder sommersjov, hvor vi ugentligt inviterer til et eller andet. Det er lidt sæsonbetonet. Der er tider, hvor der er rigtig, rigtig meget, og så er der tider, hvor der er mindre.

 

Både Blå Kors og Rønne Vineyard har et kristent grundlag. Hvilken rolle spiller kristendom, når netværket mødes?

– For mig som person er kristendom budskabet om, at man er elsket først, og jeg forsøger, at det får lov til at spilde over i alle områder i mit liv. At folk er elsket først, før vi snakker om, hvad vi tror på og alle mulige ting. Det er det, der står hen over det hele. Gudstjenesten er måske ikke så klassisk, som man kender den fra andre kirker. Vi har en meget afslappet tilgang. Der har vi også en værdi om, at man skal kunne komme, som man er, med det man selv tror på. Man skal ikke passe ned i vores boks for at være vores ven og en del af fællesskabet. Fordi vi ikke ønsker at presse noget ned over hovedet på folk, og man kan komme, som man er, vælger de fleste begge dele. Der er også folk, der kommer til gudstjenesten og siger, at de tror ikke på det, men vi har det godt sammen, vi har et godt fællesskab. Det skal man være velkommen til. Når vi er over på det, der hedder familienetværk, så er det ikke forkyndende, det er et netværksskabende forum.

 

Hvad laver du udover at være projektleder?

– Jeg er lige blevet præst i Rønne Vineyard i oktober. Det er en frivillig stilling. Udover det er jeg handicaphjælper på halv tid. Jeg har fastholdt min gamle stilling, fra før vi flyttede til Bornholm og pendler over to gange på fire uger. Jeg har været hos ham i snart 12 år, så det er blevet en meget nær ven, og jeg kunne ikke undvære det. Vi kender hinandens familier og særheder. Jeg havde et julehjælpsprojekt i København, som han i høj grad har overtaget ledelsen af. Han har stor handicapbil og kører rundt i hele hovedstadsområdet og indsamler gaver.

 

I flyttede til Bornholm for fem år siden. Hvordan er I faldet til?

– Simpelthen så godt, vi elsker bare den her ø. Vi var nervøse, da vi flyttede hertil. Nogle havde prøvet at fortælle os onde rygter, men fra dag 1 er vi blevet budt velkommen. En oplevelse fra de første måneder, der står meget stærkt for mig, var en person, der hoppede op og ned af begejstring over, at en børnefamilie var flyttet til øen. Det er det, vi har oplevet. Der har slet ikke været nogen reserverethed, eller at vi ikke er en del af klubben. Det er en fantastisk ø med natur at være børnefamilie på. Vi er glade for institution og skole og alting. Det er virkelig en fornøjelse. Det er noget lidt andet end 5. sal på Nørrebro, som vi kom fra.


Kasper Thorskov

39 år

Gift med Mette-Line. De har Therese på seks og Karl på fem år

Opvokset i Fårevejle, bor i dag i Rønne