Jeg vil være den dirigent, jeg selv ville ønske at arbejde med

Jeg vil være den dirigent, jeg selv ville ønske at arbejde med
25-årige Laima Paplauskaite er ny korleder i Bornholmske Musikamatørers Kor, der har eksisteret i 45 år.
NYHED | ABONNENT | 20. SEP 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
20. SEP 2023 • 05:30

Laima Paplauskaite lærte sig selv dansk på fem måneder som 14-årig, og har gennemført to anerkendte musikalske uddannelser. Nu har hun sat sig i spidsen for Bornholmske Musikamatørers Kor (BMK) med ambitionen om at være den korleder, hun selv ville ønske at synge under.

Bornholmske Musikamatørers Kor har fået ny korleder i skikkelse af 25-årige Laima Paplaukaite. Med en femårig uddannelse i musikvidenskab ved Aalborg Universitet og uddannelsen som Malko-dirigent i København er der kommet kyndige kræfter til. Til dagligt studerer hun nu til ensembleleder ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Hvad er din tilknytning til Bornholm?

– Da jeg var 12 år, fik min mor et sæsonjob på Bornholm, og jeg kom med. Her lærte vi et bornholmsk ægtepar at kende på den campingplads, hvor min mor arbejdede. De blev hurtigt som familie for mig, og jeg kalder dem mine ekstra bedsteforældre. Som teenager fik jeg selv sæsonjob som tjener, hvor jeg arbejdede om sommeren, og så tog hjem og gik i skole i Litauen.

Du startede som 20-årig med at studere musikvidenskab på Aalborg Universitet. Hvad var det, der tiltrak dig ved Danmark?

– Jeg blev meget fascineret af Danmark, da jeg var yngre. Alle virkede så glade, og der var rart at være her. Som 14-årig fik jeg Teach Yourself Danish i julegave af min mor og lærte mig selv dansk på fem måneder. Min ekstra bedstefar kan kun meget lidt engelsk, så vi kunne ikke rigtig tale sammen på tomandshånd, så jeg ville meget gerne lære dansk, så vi kunne snakke sammen, og det blev han selvfølgelig meget glad for.

Hvad betyder Bornholm for dig i dag?

– For mig er det lidt som at komme hjem, når jeg lander på Bornholm. Det er som at komme hjem til sine bedsteforældre, og jeg mærker roen, så snart jeg træder ind i flyveren. Bornholm er noget særligt for mig, og det tror jeg altid, at øen vil være. I dag bor min mor også fast på Bornholm.

Kan du finde musikalsk inspiration på Bornholm?

– Ja, der er jo masser af natur. Du er aldrig langt væk fra havet, eller et fredfyldt sted, og det kan godt være inspirerende i arbejdet med musikken.

Hvordan kom det i stand, at du blev korleder for BMK?

– Min mor er selv meget musikalsk. Hun har undervist på en musikskole i 30 år i Litauen, og hun er selv med i koret, så de spurgte hende, om hun kendte nogle relevante personer. Hun henviste til mig, og så blev jeg spurgt.

Hvad fik dig til at sige ja?

– Jeg synes, at det er en god mulighed for mig på mange måder. Jeg har allerede lidt erfaring som dirigent fra Malko Dirigentskolen, men det her er en god måde at få ny erfaring og få erfaring i praksis med planlægning og helt pædagogisk, hvordan man bedst interagerer med sit kor. Så havde jeg også hørt, at de synger rigtig godt.

Hvad kan man forvente af dig som korleder?

– Det er først og fremmest vigtigt for mig, at folk har det godt med at være i koret. Jeg vil også gerne være med til at udfordre folk og rykke koret musikalsk, for de synger godt, så der er mange muligheder. Jeg har dog stor respekt for, at det er et veletableret kor, så jeg kommer ikke til at presse noget ned over dem.

Det er noget med, at I søger flere medlemmer?

– Ja, vi kan godt bruge flere, så hvis folk har lyst til at blive en del af koret, skal de endelig tage kontakt. Det vigtigste er, at man kan lide at synge og har lyst at til at lære nyt. Det er ikke nødvendigt at kunne læse noder, selvom det selvfølgelig er en fordel.

Hvad kan man forvente rent musikalsk fra jer?

– Vi har kun øvet en gang, men vi går efter en koncert i december. Her vil der både være velkendt materiale og nyt. Vi øvede en litauisk folkesang, fordi de ønskede det, fordi jeg jo kommer fra Litauen.

Vil man kunne mærke din baggrund i musikken?

– Ja, på den måde vil man godt kunne mærke det en lille smule, men jeg har virkelig ikke tænkt mig at presse på for det. Vi kommer til at prøve nogle nye ting, men også velkendt materiale, det er sådan, både vi og publikum bedst nyder det.

Hvad drømmer du om med din egen musikkarriere?

– Jeg tager det lidt han ad vejen, men jeg har altid ønsket at bidrage til et sundt musikalsk miljø i den klassiske musik. At det er ok at sige, hvis man er stresset, at man ikke bare skal være en musikmaskine. Jeg vil gerne være den dirigent, som jeg selv ville ønske at arbejde med både musikalsk og menneskeligt. Jeg vil også gerne arbejde med børn og unge, fordi de er så lærenemme og inspirerende.

Komponerer du selv?

– Jeg komponerer ikke så meget længere, men jeg var violinist i mange år. Jeg spiller stadig på violin, og jeg har også spillet klaver, altsaxofon, ukulele og cello, og så har jeg også gået til klassisk og rytmisk sang.

Fakta: Laima Paplauskaite
Kommer oprindeligt fra Litauen
Uddannet Malko-dirigent ved Malko Dirigentskolen
Har studeret musikvidenskab ved Aalborg Universitet
Studerer til ensembleleder på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium