Han blev Bornholms ældste: Det er fordi jeg har arbejdet og spist meget

Han blev Bornholms ældste: Det er fordi jeg har arbejdet og spist meget
Dora og Anthon Madvig fotograferet på travbanen i 2016. De havde sidste år været gift i 75 år og fejrede dermed kronjuvelbryllup. Foto: Torben Ager, travfotobornholm.dk
NYHED | ABONNENT | 24. JAN 2023 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
24. JAN 2023 • 15:30

Anthon Madvig, der elskede at gå til travløb, blev 104 år.

 

Anthon Madvig, Nørremøllecentret i Nexø, er død. Han blev 104 år.

Anthon Madvig overtog rollen som Bornholms ældste, da Erna Kofoed fra Nylars døde den 12. december.

– Det er fordi, jeg har arbejdet meget og spist meget, lød forklaringen til oldebørnene, når de spurgte Anthon Madvig om, hvordan han havde båret sig ad med at blive så gammel.

Det fortæller datteren Berit Madvig Hansen.

Anthon Madvig kom fra ejendommen Kildesvang i Rø, hvor forældrene drev et lille landbrug. Han var nummer tre i en søskendeflok på otte. Da han var færdig med at gå i skole, kom han ud at tjene på landet, og han var specielt glad for at komme ud på gårde, hvor der var heste.

– Han har kørt hestevogn for mange bønder, når de skulle til fest på kroen, bryllupper, begravelser med videre.

Ville gerne være lærer

– Han var meget videbegærlig og læste alt, han kunne komme i nærheden af. I skolen var det nogle gang ham, der rettede kammeraternes opgaver, og når læreren skulle noget, så var det min far, der blev sat til at overtage undervisningen. Han ville gerne have uddannet sig til lærer, men det var der ikke råd til, fortæller Berit Hansen.

Anthon Madvig blev gift med Dora fra Østermarie i 1947, og de bosatte sig på ejendommen Gildesvang i Østermarie, hvor de to døtre, Lotti og Berit, blev født. Anthon Madvig kørte hestevognsruter med både æg og mælk, og han arbejdede på Gadeby Mejeri. Han flyttede senere til Vaddam Mejeri i Ibsker.

Familien flyttede i 1957 til Pedersminde i Ibsker. Da Anthon Madvig opgav landbruget, flyttede familien i 1965 til Ferskesøstræde i Nexø. Han blev først i 1970’erne ansat i fiskeindustrien, på Nordfilet. Han holdt af jobbet som formand og blev der, indtil han fyldte 67 og gik på pension.

Trav var den store passion

Dora og Anthon Madvig var meget ude i naturen, på køre- og gåture, og de tog gerne af sted på busrejser. Men den helt store passion var travløb. De gik meget nødigt glip af en travdag. De var til stede, da den bornholmske travbane havde sin åbningsdag i 1960, og da Anthon Madvig fyldte 100 år, arrangerede travselskabet et fødselsdagsløb for ham.

– Han kom ind i indercirklen og blev hyldet, og det var så heldigt, at det var min mand, Niels Kristian, der vandt løbet. Det var en stor dag for min far, fortæller Berit Hansen.

Flere i familien har kørt eller kører travløb. Anthon Madvig har dog ikke selv været travkusk, men havde en stor viden om sporten, siger Berit Hansen.

– Far fulgte levende med, men de kom ikke så meget på travbanen, efter at han var fyldt 100. De fik en boks, så de kunne se travløbene hjemme på fjernsynet. Travprogrammet blev studeret indgående, og så fulgte de med. Når vi kørte hjem fra travbanen, ringede far for at skulle tale med Niels Kristian om de løb, han havde været med i, fortæller Berit Hansen.

Kronjuvelbryllup

Dora og Anthon Madvig flyttede i en andelsbolig på Violvej i Aakirkeby i 1991. Her boede de til september sidste år, hvor de flyttede til en plejecenterbolig på Nørremøllecentret i Nexø.

Parret havde i 2022 været gift i 75 år og opnåede dermed det meget sjældne kronjuvelbryllup.

– Far var det mest positive menneske, jeg har kendt, og han så altid fremad. Han kunne omgås og snakke med alle mennesker, og han var meget glad for at bo på Nørremøllecentret. Han fulgte lige til det sidste med i, hvad der foregik – både her på øen, men også ude i den store verden, siger Berit Hansen.

På hospitalet

Anthon Madvig bevarede i høj alder et godt helbred. Ud over at spise og arbejde godt, havde han kvittet tobakken, da han fyldte 60.

– Far har aldrig været syg. Han var på hospitalet første gang, da han var 99. "Tænk sig, at jeg har fået lov til at prøve det", sagde han efterfølgende, fortæller Berit Hansen.

Anthon Madvig efterlader sig hustruen Dora, der er 95 år, døtrene Lotti og Berit, fem børnebørn og otte oldebørn, og han efterlader sig en lillesøster.