Forstander, forkynder og fortæller er gået bort

Forstander, forkynder og fortæller er gået bort
Ebbe Kaas. Privatfoto
MINDEORD | BORNHOLM | ABONNENT | 2. JUL 2021 • 12:56
Af:
Tine Gejl Kaas
MINDEORD | BORNHOLM | ABONNENT
2. JUL 2021 • 12:56

Trine Gejl Kaas har på familiens vegne sendt mindeord om Ebbe Kaas, som døde torsdag.

 

Torsdag den 1. juli åndede Ebbe Kaas ud med sin kone og tre børn omkring sig. Han blev 61 år gammel. Han er født og opvokset på Bornholm, hvilket hans dialekt afslørede livet igennem.

Tidligt kom Ebbe Kaas med i det kristne børnearbejde, hvor han holdt bibeltimer for juniorer i Østerlars' Luthersk Mission (LM). Han blev student fra Rønne Statsskole i 1979, hvor han var aktiv i studenterarbejdet igennem KFS – Kristeligt Forbund for Studerende, og han sad et enkelt år i KFS' landsstyrelse. Gymnasiesomrene tilbragte Ebbe som ansat i LM's teltmission, hvor han prædikede ved teltmøder i Jylland. Efter værnepligt i Civilforsvaret i Allinge var han ansat fuldtid i LM's litteraturmission til januar 1981. Ebbe blev gift med Lisbet i sommeren 1981.

Ebbe blev uddannet lærer fra Herning Seminarium i 1985. I årene fra 1985 og frem engagerede han sig i den kristne friskolesag på landsplan og var også aktiv omkring oprettelsen af Kristent Pædagogisk Institut. I 1983 blev han kaldet som prædikant i Vestjylland, hvor han sad med i bestyrelser og forskellige udvalg. Endvidere var han en årrække i LM's landsstyrelse og senere i bestyrelsen for Dansk Bibelinstitut.

Ebbe blev lærer på efterskolen Solgården i Tarm i 1989. I perioden 1992-2004 var han forstander på Sædding Efterskole. Fra 2007 og frem til sin død var Ebbe Kaas skoleleder på Brændstrup Kristne Friskole i Sønderjylland.

Han var kendt for sin brug af store armbevægelser og indlevelse til at fange elevernes interesse og kunne skabe et fantastisk engagement om alt fra Berlinmurens fald til fremstilling af vaniljebudding. Således modtog han fornylig en besked fra en tidligere elev, der skrev: "Ebbe, din evne til at fortælle og gøre historie og foredragstimerne levende var fantastisk. Jeg tænker tit på det, når jeg holder bibeltimer for juniorerne". I de sidste uger modtog han mange hilsner fra tidligere elever, som han værdsatte meget.

I de senere år har Ebbe udvist stor interesse for LM's tidlige historie, særligt forholdet mellem Østdanmark og Skåne. Sammen med den svenske kirkehistoriker Torbjörn Larspers genfandt han mange tabte breve fra LM's stifter Christian Møller. De genfundne breve har ledt til, at Ebbe fik udgivet flere artikler i Danmark og Sverige.

Ebbe var til det sidste et stort familiemenneske, kærlig ægtemand, dejlig far og underholdende bedstefar. Livet igennem var han en stor inspiration for mennesker omkring ham, og han vil være savnet.

Ebbe efterlader sig sin hustru Lisbet og børnene Martin i Hillerød, Christian i Hvidovre, og Trine i Aarhus, tre svigerbørn og fem børnebørn. Begravelsen finder sted fra Agerskov Kirke onsdag den 7. juli.