Eske K. Mathiesen, hvis digte lige nu udstilles på Christiansø, er død
Dette er et af de i alt 17 digte af Eske K. Mathiesen, der lige nu hænger i Store Tårn, Christiansø, som en del af udstillingen "Må gerne berøres". Foto: Brian Stigfeldt

| GRATIS
7. JUN 2021 • 12:26
Af: Ritzau/Torben Østergaard Møller

Eske K. Mathiesen, hvis digte lige nu udstilles på Christiansø, er død

DØDSFALD

Den danske digter Eske K. Mathiesen er død i en alder af 77 år. Han døde fredag efter længere tids sygdom, oplyser Ritzau, som refererer til en pressemeddelelse fra Asger Schnacks Forlag.

Som det har været omtalt i Bornholms Tidende er digteren lige nu aktuel på en udstilling i Store Tårn på Christiansø. Under titlen "Må gerne berøres" viser den skulpturer af Lars Abrahamsen og digte af Eske K. Mathiesen.

Der var fernisering på udstillingen lørdag den 29. maj.

Ritzau fortæller videre, at Mathiesen debuterede i 1976 med digtsamlingen "Fra spætternes have" og siden har udgivet en lang række digtsamlinger.

Den seneste udkom i 2020 med titlen "Omveje". Dagbladet Informations anmelder kaldte i den forbindelse Mathiesen for "en af rigets bedste og mest egensindige poeter".

Kristeligt Dagblad døbte ham "skjald for verdens små mirakler", og anmelder Martin Rohr Gregersen skrev blandt andet:

"Mathiesens særkende og styrke er, at han som få formår at få de almindeligste ting til at lyse op og stå frem i al deres overrumplende nuancerigdom og fylde. "Omveje" er værd at køre efter og viser Mathiesen i absolut storform".

Eske K. Mathiesen modtog i 2009 Kritikerprisen, som uddeles af Litteraturkritikernes Lav, for digtsamlingen "Bonjour monsieur Satie", og hans "Samlede digte" udkom i fire bind i 2015-16.

De udløste en "lyksalig litterær fryd efterfulgt af en inciterende undren over, at man dog ikke har hørt om disse skriverier tidligere" hos Jyllands-Postens anmelder Tobias Skiveren.

Største lille digter

Han kaldte Mathiesen for "Danmarks største lille digter" og noterede videre:

"Det er på tide, at han også gør sit indtog i den litteraturhistorie, som længe har forbigået forfatterskabet, såvel som i den bredere offentlighed, der sagtens vil kunne nyde disse på én gang umiddelbare og dybe digte".

Sammen med Martin Gregersen har Tobias Skiveren skrevet monografien "Eske K. Mathiesen" om den nu afdøde digter.

Her fremhæver de tre kendetegn ved Mathiesens forfatterskab.

Digtene indeholder altid et "tvist" af virkeligheden. Desuden udviser de ofte en særlig sympati med og respekt for oversete væsener i naturen som regnorm eller følfoden. For det tredje kan en social indignation ofte spores i teksterne, skriver forfatterne.

Asger Schnacks Forlag skriver, at Mathiesens bortgang er et "stort tab for familie og venner og for dansk litteratur, som hermed har mistet en af sine fineste lyrikere"Rubrikannoncer

Med flere tusinde besøgende hver dag, vil din rubrikannonce her være et godt sted at få dit budskab ud.


Flere nyheder