Bornholmsk professor død i Polen

Bornholmsk professor død i Polen
Mogens Dam – her fotograferet, da han i april 2020 fyldte 85 år – er død. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 17. MAJ 2022 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
17. MAJ 2022 • 15:30

Forhenværende overlæge og professor med speciale i epilepsi, Mogens Dam, er død, 87 år.


Bornholmeren Mogens Dam døde den 4. maj under et ophold i sit hus i Wrocław i Polen, kort efter at han var fyldt 87 år.

Det oplyser hans hustru, Julia Stuchly-Dam, til Bornholms Tidende.

Mogens Dams far var fra Aakirkeby og var bror til bagermester Johannes Dam. Mogens Dam kom på Bornholm i hele sit liv for at holde ferie i familiens sommerhus i Allinge.

For nogle år siden blev sommerhuset byttet ud med et helårshus i Allinge, hvor Julia og Mogens Dam har boet. De har også et hus i Wrocław i Polen, hvor Julia Stuchly-Dam kommer fra.

De måtte vente i over 40 år

De to mødtes i 1963, og det var med Julia Stuchly-Dams ord kærlighed ved første blik. Men de blev først gift langt senere – i 2006.

– Jeg blev betaget af hans munterhed, mod og vedholdenhed. På trods af, at han havde et medfødt helbredsproblem, den såkaldte rygmarvsbrok, forventede han ikke nogen særlig behandling fra nogen, skriver Julia Stuchly-Dam.

De to planlagde at blive gift, og Mogens Dam var – trods jerntæppet – to gange på besøg i Polen for at lære Julias familie at kende. Men Julias forældre var ikke glade for planerne. Dels var familien katolikker og Mogens protestant, og så var der frygten for det pres, som den kommunistiske sikkerhedstjeneste lagde på enhver, der rejste "til Vesten", og på deres familier.

– Vi slog op. Det gjorde ondt, fortæller Julia Stuchly-Dam.

Mere end 40 år senere mødtes de igen, efter at Julias voksne datter havde fundet frem til den danske professor Mogens Dam, og Julia Stuchly-Dam sendte Mogens Dam et brev. De to havde hver især været gift, og deres ægtefæller var døde.

– Åh, hvilket bryllup det blev, fortæller Julia Stuchly-Dam om genforeningen.

Han kom verden rundt

– Jeg gik på pension, vi bosatte os i København, og vi begyndte at forfølge Mogens’ rejseplaner, skriver Julia Stuchly-Dam og fortæller om mange rejser i Danmark og Polen og ude i den store verden.

Mogens Dam var forhenværende overlæge og professor med speciale i epilepsi. Han har arbejdet på Kolonien Filadelfia i Dianalund, på Hvidovre Hospital og Rigshospitalet, inden han sluttede sin karriere på Århus Kommunehospital.

Mogens Dam har undervist i neuromedicin og været gæsteforlæser på universiteter verden over, og han har skrevet bøger og artikler om epilepsi og har modtaget priser for sit arbejde.

Kunstmaler

Mogens Dams sygdom satte allerede fra barnsben nogle begrænsninger for de fysiske udfoldelser. Han havde en drøm at blive fodboldspiller, men blev i stedet meget glad for at male. Han debuterede som kunstmaler på kunsternes efterårsudstilling i København i 1986. Da han fyldte 85 år sagde han om flytningen til Bornholm:

– Jeg har altid elsket Bornholm, som for mig var forbundet med ferie, dejlig afslapning, sjov og leg. Jeg har malet ligesom min far, og Bornholm er ideelt til det, ikke mindst oppe ved Allinge, hvor det er lyst gråvejr, hvis det ikke er solskin. Det er fantastisk, og det er stadig et paradis for mig.