Tre gylleudslip på tre måneder: Kun de genstridige bliver meldt til politiet

Tre gylleudslip på tre måneder: Kun de genstridige bliver meldt til politiet
I juli rykkede Bornholms Brandvæsen ud til et gylleudslip i Grødby Å. Tidligere i år har der også været udslip i Klintebæk og Bagge Å. Ingen af udslippene er meldt til politiet. Arkivfoto: Presse-fotos.dk
NYHED | ABONNENT | 12. AUG 2022 • 16:09
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
12. AUG 2022 • 16:09

Natur-, miljø- og planudvalget skal se på, om regionskommunen kan reagere anderledes, når der slipper gylle fra et landbrug ud i vandmiljøet.

 

I både april, maj og juli rykkede det lokale beredskab ud, fordi der var løbet gylle ud i en å her på Bornholm. Udslippene ramte Bagge Å, Klintebæk og Grødby Å. I en af sagerne var der tale om et hændeligt uheld, i de to andre har det ført til påbud og indskærpelser. Ingen af sagerne er meldt til politiet.

Det er regionskommunen, der fører tilsyn med, at øens husdyrsbedrifter lever op til reglerne. Det gør den for at forebygge og opdage eventuelle risici, fordi gylleudslip er noget, man skal undgå. Det siger forperson Helle Munk Ravnborg (EL) fra kommunens natur-, miljø- og planudvalg.

Om de tre konkrete sager fortæller hun, at det i et af tilfældene handlede om en overdækning, der blæste af.

– Det kan jo ske, det kan alle forstå, at det er et hændeligt uheld. I de andre to sager er der både givet et påbud og nogle indskærpelser, så der har der været nogle forhold, som ikke har været, som de skulle være fra starten af, siger Helle Munk Ravnborg.

Hurtigere politianmeldelser

Regionskommunen har ikke anmeldt nogen af sagerne til politiet. Det bekræfter Bornholms Politi. Helle Munk Ravnborg fortæller, at praksis er, at kommunen først skrider til politianmeldelse, når den kan se, at en given landbruger ikke samarbejder og ikke kan forstå vigtigheden af at få rettet op på forholdene. Det kan potentielt ændre sig i fremtiden.

– Jeg kunne godt tænke mig, at vi fik undersøgt, hvordan man håndterer det her i andre kommuner, om det er sådan, man også griber det an der, eller om man måske er lidt hurtigere til at skride til politianmeldelse, og hvad udkommet af det har været, siger hun.

Derfor vil hun tage spørgsmålet op i udvalget, så det kan bede den kommunale administration række ud i sit netværk og se, hvad kutymen er i andre kommuner, og hvad erfaringerne med en anden kutyme er, hvis den findes.

– Vi kan jo bruge en masse kræfter på at politianmelde. Hvis sagerne falder gang efter gang, så kommer vi måske lige vidt. Men det vil i hvert fald være nyttigt at se på og lige stikke fingeren i jorden, lyder det fra Helle Munk Ravnborg.

Udslip er skadelige

At gylleudslip er alvorlige, kan der ikke være nogen tvivl om, siger natur-, miljø- og planudvalgets forperson.

– Jeg tror, at vi alle sammen er klar over og bliver mere og mere klar over dag for dag, at de her kvælstofudslip er enormt skadelige. Nu har vi en vandplan i høring, hvor Bornholm skal reducere sit kvælstofudslip med 43 procent, så det er noget, der er fokus på, siger Helle Munk Ravnborg.

Hun tilføjer, at der er sket indskærpelser, fordi de bornholmske kystvande er i meget kritisk økologisk tilstand.

Gylleudslip påfører ikke kun naturen ekstra kvælstof. Den påfører også samfundet udgifter.

– Der er en akutfase, hvor det er beredskabet, der går ind og dækker, og så er der nogle efterfølgende indsatser, hvor man siger, at det påhviler den enkelte landmand og dennes forsikring. Det er en vurdering fra sag til sag, hvornår akutfasen er overstået, fortæller Helle Munk Ravnborg.