Surfere foreslår kunstigt rev i kampen mod vildere vejr

Surfere foreslår kunstigt rev i kampen mod vildere vejr
Et kunstigt rev ved Rønne kan både beskytte kysten mod erosion og skabe grobund for surfturisme, mener Bornholms Surf Club i et høringssvar til en opdatering af kommunens klimatilpasningsplan. Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 27. JAN 2023 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
27. JAN 2023 • 05:30

Et kunstigt rev ved Rønne kan ifølge Bornholms Surf Club både fungere som klimasikring og en turistattraktion.

 

Beskyttelse af kysten, genbrug af sand og etablering af en turistattraktion er tre hovedelementer i et høringssvar, som Bornholms Surf Club har sendt til regionskommunen i forbindelse med en igangværende opdatering af den plan, som skal gøre Bornholm klar til fremtidens vildere vejr. Konkret foreslår surferne at etablere et kunstigt rev ved Rønne.

"Kysten her er primært bestående af sand, der eroderer hurtigt. Det ses på kyststrækningen fra Rønne til Hasle og fra Rønne til Boderne", skriver surfklubben, der mener, at et sådant rev vil kunne bruges til at beskytte den mest sårbare kyststrækning mod bølger, der bliver genereret af vind fra den primære vindretning.

Bornholms Surf Club foreslår, at kommunen anvender sand, som suges op i de nærliggende havne. Sandet placeres strategisk og forholdsvis tæt på kysten og danner derved et kunstigt rev, der vil tage energien ud af bølgerne ved at få dem til at bryde ud for kysten.

"Dermed eroderer bølgerne ikke længere kyststrækningen, men det kunstige rev i stedet for. Revet vil derfor have behov for at blive vedligeholdt, hvilket det kan blive med det sand, der kontinuerligt presses ind i havnene eller med restprodukt fra Silversand", skriver klubben.

Turister i skuldersæsonen

I høringssvaret gør Bornholms Surf Club opmærksom på, at princippet er brugt andre steder i verden. For nogle år siden var et lignende projekt på tale ved Hvide Sande, hvor Holmsland Klit Turistforening ønskede at genetablere et rev, der forsvandt ved udbygning af havnen. Det er dog aldrig blevet en realitet på grund af manglende fondsmidler.

Ifølge de lokale surfere vil deres forslag være billigt, da der anvendes materialer, der i forvejen skal flyttes. Hvis revet placeres korrekt vil det desuden være en fantastisk turistattraktion, mener de.

Surfere fra Tyskland og Sverige kommer allerede nu til Bornholm, fordi klubben og andre fra det lokale surfmiljø promoverer øen. Der mangler dog gode steder på vestsiden af øen, og hvis man bor i København, tager man hellere til steder som Klitmøller i Thy, hvor der er større sikkerhed for gode bølger. Det vil et kunstigt rev omkring Rønne kunne ændre på, mener Bornholms Surf Club.

"Kigger man på Klitmøller, så er byen på 25 år ændret fra at være en døende fiskerby til at være et nordeuropæisk surfmekka med en stor indtjening på surfturisme. Man begynder at se lignende ske Rødvig og Lynæs. Bornholm vil have et lignende potentiale", skriver klubben og tilføjer, at fordelen ved denne form for turisme er, at den primært vil ligge i skuldersæsonen.

Mulighed for merværdi

Det er ikke kun Bornholms Surf Club, der kan se fordele ved en løsning med et kunstigt rev ved den bornholmske vestkyst. Ifølge den kommunale administration er forslaget et godt eksempel på, hvordan klimatilpasning kan tænkes sammen med andre problemstillinger og dermed give merværdi.

Denne tænkning er ifølge administrationen vigtig i alle projekter, uanset om de udspringer af klimatilpasning eller andre problemstillinger.

I arbejdet med kommunens klimahandleplan er det et fokuspunkt, at projekter og tiltag betragtes som en mulighed for at skabe merværdi, og høringssvaret fra Bornholms Surf Club vil blive taget med i den forbindelse.

 

 

Fordele og ulemper

Fordele

• Der vil blive anvendt materiale, der i forvejen skal fjernes.

• Kystsikringen er placeret under havoverfladen og ses derfor ikke.

• Øget omsætning på Bornholm grundet turisme primært i skuldersæsonen.

Ulemper

• Løsningen kræver kontinuerlig vedligeholdelse.

Kilde: Bornholms Surf Clubs høringssvar