Keld har skiftet mening: Først var jeg imod

Keld har skiftet mening: Først var jeg imod
Keld Pedersen har skiftet mening. I starten var han skeptisk overfor tanken om at omdanne produktionsskov til vild natur. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 11. JUN 2022 • 18:10
NYHED | ABONNENT
11. JUN 2022 • 18:10

Naturnationalparken i Almindingen deler fortsat vandene. Det fremgik af lørdagens informationsmøde i Hareløkkerne, hvor skovrideren og hans ansatte havde afsat tre timer til at svare på spørgsmål.

Søren Friese, skovrider på Bornholm, var lørdag eftermiddag guide på en traktortur gennem et hjørne af den planlagte Naturnationalpark i Almindingen.

Det skete som led i et borgerarrangement for offentligheden, arrangengeret af Naturstyrelsen Bornholm.

– Det er ikke alle der er lige godt gående, og vi har også planlagt efter, at der måske ville komme børnefamilier i dag, sagde Søren Friese, inden turen gik i retning af Badekarret, Bisonhegnet og Grønnevad.

Det var dog mest ældre borgere, der var mødt frem i Hareløkkerne, og fremmødet var så lille, at der ikke var den stor efterspørgsel på bålpandekager og de opstillede bordbænkesæt.

Til gengæld var der stor interesse for de opstillede plancher med konkret information om de tiltag, der skal til for at omdanne den eksisterende blanding af løvskov, mose og produktionsskov til Naturnationalpark.

 

For og imod hegn - mest imod

Der var både fortalere og modstandere blandt de fremmødte. Ellen Andersen fra Aakirkeby og Birger Skovgaard Holm, der er jæger og nabo til Almindingen, kunne ikke mønstre den store begejstring for den planlagte Naturnationalpark.

– Vi har ikke plads til mere indhegning på Bornholm, sagde Ellen Andersen, der ikke var enig i at naturen er under pres i Almindingen.

– Jeg har cyklet gennem skoven talrige gange, og der er masser af vildt og vandhuller og biodiversitet. Der er ikke plads til krondyr og vilde heste, det er ikke natur, det er kunstigt, lød det fra Ellen Andersen.

Ellen Andersen fra Aakirkby mener ikke, at der er mangel på natur i Almindingen. Foto: Anette Vestergaard

Birger Skovgaard Holm var mest bekymret for, at det to meter høje hegn, som skal omkranse parken, vil begrænse vildtets bevægelighed.

– Jeg er imod hegn. Jeg tror, Naturnationalparken bliver en fiasko. Om 20-30 år er det et stort sort hul, lød prognosen fra den lokale jæger, der tror mere på et projekt med heste, køer og får og et lavt hegn.

Endnu en jæger var mødt frem, Keld Pedersen fra Aarsballe. Han indrømmede, at han havde flyttet sig, siden planerne om en Naturnationalpark i Almindingen kom frem for to år siden.

– Jeg har selv 30 hektar skov og har en traditionel tilgang til skovbrug. Så i starten havde jeg det svært med at træet bare skulle blive liggende. Men jeg har jo set, hvordan artsrigdommen har været faldende gennem mange år. Især sommerfugle, som jeg fangede mange af som barn, er gået meget tilbage. Så nu er jeg mere forstående overfor tanken, lød det fra Keld Pedersen.

Naturnationalpark åbner i 2024

Søren Friese, der som statens repræsentant for naturparkprojektet er stødt på en del modstand fra blandt andet jægere og hestefolk, kunne bekræfte, at den indledende skepsis fra lokale og foreninger har været for aftagende på det seneste.

– Men der er stadig langt igen, konstaterede skovrideren.

Efter høringsfristens udløb den 7. juli skal høringssvarene samles i et høringsnotat som skal godkendes i Miljøstyrelsen. Herefter skal den reviderede projektbeskrivelse godkendes af politikerne. Når det er sket, skal der laves en såkaldt væsentlighedsvurdering, og når den er godkendt, skal Naturstyrelsen til at søge tilladelser hos kommunen.

– Hvis alt går igennem har vi fået lovning på, at vi må åbne parken for offentligheden i 2024, sagde Søren Friese.

 

Omkring 25 borgere mødte op til lørdagens orienteringsmøde i Hareløkkerne. Foto: Anette Vestergaard