Kamp om skovområde: Fredning møder modstand blandt grundejere

Kamp om skovområde: Fredning møder modstand blandt grundejere
Danmarks Naturfredningsforening synes, det er en god idé at frede Paradisbakkerne. Det synes en gruppe lodsejere i området ikke. De sammenligner det med at bruge en gummiged til at åbne en dør, som allerede står på vid gab. Arkivfoto: Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 3. OKT 2022 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
3. OKT 2022 • 05:30

Danmarks Naturfredningsforening vil frede Paradisbakkerne for at passe på dem. Grundejere i området vil også passe på Paradisbakkerne, men mener, at en fredning er helt unødvendig.


Paradisbakkerne er et naturmæssigt meget rigt område, og potentialet for at øge naturværdierne og skabe et stort sammenhængende naturområde med høj diversitet er meget stort. Samtidig er naturværdierne i Paradisbakkerne truet på grund af tilplantning med ikke-hjemmehørende arter, intensiv skovdrift og tilgroning af lysåbne naturområder. Derfor har DN – Danmarks Naturfredningsforening besluttet at rejse en fredningssag for Paradisbakkerne.

Grænsen for den ønskede fredning ligger ikke fast, men DN forventer, at det kan dreje sig om 600-700 hektar. Foreningen har henvendt sig til regionskommunen for at sætte gang i en dialog om en hensigtsmæssig udformning af fredningsforslaget. Samtidig inviteres kommunen til at være med til at rejse fredningssagen. Dialogen er kommunen interesseret i, men ikke at være med til at rejse fredningssagen. Det er i hvert fald indstillingen fra kommunens direktør, og den var der opbakning til, da sagen var til politik behandling i natur-, miljø- og planudvalget.

Til regionskommunen oplyser DN, at formålet med fredningen blandt andet er at bevare og forbedre naturværdierne og øge biodiversiteten, sikre og forbedre de landskabelige og kulturhistoriske værdier samt sikre de geologiske interesser. Foreningen lægger især vægt på at skabe en mosaik af sammenhængende lysåbne naturområder som heder, overdrev, moser og enge samt ekstensivt drevet skov med hjemmehørende arter. Den vil også sikre og forbedre offentlighedens muligheder for at færdes i området ved etablering af sammenhængende stisystemer.

Grundejere siger nej

Af bemærkningerne fra regionskommunens Natur og Miljø fremgår det, at DN har haft et informations- og dialogmøde om det kommende fredningsforslag. På mødet var der ifølge Natur og Miljø stor modstand mod forslaget fra de fremmødte ejere.

Det understreges af, at en gruppe lodsejere i Paradisbakkerne har taget initiativ til at stifte lodsejerforeningen Bevar Paradisbakkerne. De er bekymrede over DN's fremgangsmåde.

– Lodsejerne vil meget gerne være med til at passe på Paradisbakkerne. Det har vi og vores forfædre sådan set gjort i over 150 år. En fredning er i vores øjne helt unødvendig og alt for dyr for samfundet. Det er lidt som at bruge en gummiged til at åbne en dør, som allerede står på vid gab, siger Lars Wichmann Hansen i en pressemeddelelse.

Han er en af initiativtagerne til foreningen, som holder stiftende generalforsamling i Ibsker Jagthus mandag den 10. oktober.

– Vi håber, at vi kan råbe DN op, så de tager deres fredningssag af bordet. Er der nogle særlige naturværdier i Paradisbakkerne, der skal passes ekstra på, vil det i vores øjne være langt bedre at gøre det i regi af Natura 2000. Specifikke plejeplaner kan laves på frivillig basis efter aftale med den enkelte lodsejer, og uden at der nødvendigvis skal penge op af kommunekassen, siger han.

Selvom kommunen ikke er med til at rejse fredningssagen, har den som part ret til at komme med bemærkninger til det endelige fredningsforslag og kan derigennem få indflydelse på indholdet af fredningen.