Velkommen til Mester og de andre på havnen

Velkommen til Mester og de andre på havnen
Dagen vil blandt andet byde på en sejltur med Mester, som hører hjemme her i Søndre Bådehavn. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | ABONNENT | 27. MAJ 2024 • 19:00
NYHED | ABONNENT
27. MAJ 2024 • 19:00

Der bliver den 2. juni mulighed for at få et indblik i det maritime miljø i Rønne.

Mesters Venner indbyder i samarbejde med forskellige interesseorganisationer til besøg i det maritime miljø i Rønne søndag den 2. juni klokken 10-15, hvilket blandt andet vil inkludere gæsterundfart.

Der bliver mulighed for at få en tur med "Galeasen Mester af Rønne", som med korte intervaller vil sejle ud fra Søndre Bådehavn i Rønne. Skibet er bygget i 1903 i Odense, men blev i 1921 købt af Rønne Byråd som stenfiskerfartøj til Rønne Havn. I 1979 blev galeasen solgt til private og hører nu til i Søndre Bådehavn.

– Mesters Venner inviterer inden for i Mestersvig, huset på Søndre Bådehavn, hvor arbejdet i og omkring Galeasen Mester og livet på havet samt havnen vendes dagligt, fortæller en pressemeddelelse fra vennerne.

Bornholms Træbådelaug er flyttet til nye lokaler i Remisen ved Nørrekås, og lauget åbner også dørene denne dag og inviterer inden for til fremvisning af arbejdet med og omkring træbåde og det specielle håndværk, det kræver at bygge og vedligeholde bådene.

Endvidere åbner Den Gamle Havnesmedje på Munch Petersens Vej dørene til en fortælling og snak om, hvordan man gjorde i de gode gamle dage.

I 1887 blev bygningen indrettet til havnesmedje for Bornholms Maskinfabrik. I perioden 1895 til 1903 var der livlig aktivitet, da maskinfabrikken producerede mange jernskibe. Den fungerer fortsat som smedje, men nu for pensionerede smede.

Modelbåde

RC Bornholm (fjernstyrede modelbåde) viser deres både frem, nye som gamle, langsomme som hurtige, noget for både børn og voksne. Bådene vil blive sat i vandet i inderhavnen, Søndre Bådehavn.

Rønne Borgerforening vil være til stede i Søndre Bådehavn og fortælle om borgerindflydelse på havneområdet i samarbejde med Rønne Handelsstandsforening, og også Bornholms Marineforening vil være at finde.

Træbådene er en truet art og er blevet et mere og mere sjældent syn i vores danske farvande, slår pressemeddelelsen fast og fortsætter:

– De er en meget væsentlig del af vores maritime kulturarv, og vi mener det er vigtigt, at de få både, der er tilbage, bliver bevaret for eftertiden. Ligeledes mener vi, det er vigtigt, at der bygges nye, så man også i fremtiden på havet og i havne kan nyde synet og

forskellighederne ved denne slags både, lyder det fra Mesters Venner.