Sune vil med sin nye bog have dig ud at finde mad i naturen

Sune vil med sin nye bog have dig ud at finde mad i naturen
Sune Rasborg har netop udgivet en ny kogebog, som han mener handler mere om at komme ud i naturen end den egentlig handler om at lave mad. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 18. NOV 2022 • 15:30
NYHED | ABONNENT
18. NOV 2022 • 15:30

På sine daglige gåture med hunden er Sune Rasborg altid på jagt efter spiselig mad i den bornholmske natur - nu har han udgivet en deluxe-kogebog med opskrifterne, der er udkommet i årets løb.


Når man har en hund, ligesom 46-årige Sune Rasborg har, så skal den luftes hver eneste dag. Uanset om det regner og sner, så skal den ud og gå, og det er ikke altid han glæder sig til det, når han står og tager overtøj og sko på.

– Men man har det jo bare så godt, når man kommer hjem. For man får det bare vildt godt af at være ude i naturen og den friske luft, fortæller han.

Han er overbevist om, at mange bornholmere faktisk har det på samme måde - at de bruger naturen meget og er glade for at få frisk luft, og derfor har han kastet sig ud i at skrive en opskriftsbog, der er den perfekte undskyldning for at komme ud i naturen, hvis du ikke har en logrende vovse, der trækker dig med på tur.

– Jeg vil gerne have, at folk læser mine opskrifter og artikler og så får lyst til at komme ud og kigge efter det. Og hvis man så ikke kan finde det, så fred være med det, så er der nok nogle andre ting, man kan bruge, eller man kan bare købe det i supermarkedet - det er ikke så meget det, det handler om, forklarer han.

Det er nu ikke fordi han altid selv finder det, han går på jagt efter. I sensommeren har han flere gange været ude efter en råvare i naturen, men i stedet er han kommet hjem med noget andet, for der er nok at tage af, når man lige fokuserer på den spiselige natur.

– Men det var mest i sensommeren, understreger han med et smil. Det er ikke i november, at den bornholmske natur bugner af mad.

– Men man kan altid falde tilbage på fiskene. Jeg prøver selv at fange nogen, og hvis det så ikke lykkes, så køber jeg dem bare. Det må man også gerne, for det ændrer jo ikke på, at de findes derude, og man behøver ikke stille så høje krav til sig selv, det har jeg også med i bogen.

Har fået god respons

For ham har bogen også handlet om at tage kogekunsten ned og gøre den low key. Man behøver ikke stå og nærlæse opskriften eller gøre det på præcis den måde der står.

– Hvis noget er for svært, så kan man som regel købe sig til det, for det vigtigste er at komme i gang og at komme ud og få det prøvet, fortæller han.

Sune Rasborg er uddannet kok. Han kommer selv fra Bornholm, og da han flyttede hjem efter en del år i København fik han kontakt til en naturvejleder, som viste ham mere af, hvad den bornholmske natur faktisk kan, og det blev noget af en øjenåbner for ham, at det ikke bare er æbler, brombær og ramsløg, man kan spise.

– Og så skal man jo ikke have bukser på fra Fjällräven og virkelig gå op i det, for at man kan plukke lidt og tage med hjem.

Den nye opskriftsbog er stor og tung - en rigtig coffeetable-bog i et lækkert design. Det er første gang kokken har fået trykt en kogebog i sådan et format. Han er stolt af den og spændt på, hvordan den bliver taget imod.

– Nu kommer den jo ud lige til julesalget, og jeg har fået virkelig god respons på den, så jeg er spændt på, om der bliver brug for at trykke flere end de 1.000, der er trykt nu. Det har jeg aldrig prøvet før, så det kunne da være sjovt, siger han.

Han har selv taget billederne, lavet opskrifterne og skrevet artiklerne i den, så han føler faktisk, at han kender bogen både ud og ind. Når han alligevel åbner og kigger i den, er det nok mere fordi, han er begejstret over det lækre format, den er trykt i.

Den opmærksomme Tidende-læser har nok set de fleste af Sune Rasborgs opskrifter før. De har nemlig været et fast indslag i weekend-avisen i løbet af året, og det har betydet at opskrifterne er kommet ind i folks hjem på en anden måde.

– Der er Bornholm jo også bare så lille, at jeg møder folk rundt omkring, som genkender mig og fortæller, at de lige læste min opskrift den anden dag, og så var der måske et eller andet sjovt ved den, og det er bare virkelig fedt, fortæller han.


Sune Rasborg

46 år, oprindeligt fra Svaneke.

Nu bor han i Rønne, er gift og har to børn.

Han er uddannet kok, og har arbejdet som selvstændig i en årrække.

Står sammen med Bornholms Tidende bag opskriftsbogen Vildt sulten, som netop er udkommet. Bogen er hans fjerde kogebog på få år. 

"Vildt sulten" blev fredag nomineret i den nordiske kategori og i kategorien mad og natur i den internationale kogebogskonkurrence Gourmand World Cookbook Awards 2023. Konkurrencens præsident Edouard Cointreau har i en mail til Sune Rasborg beskrevet bogen som "meget, meget smuk". "Aldrig har jordbær set bedre ud", skriver Edouard Cointreau blandt andet.