Se billederne: Nye fund viser 1000 år på Sorte Muld

Se billederne: Nye fund viser 1000 år på Sorte Muld
Finn Ole Nielsen på arbejde på Sorte Muld. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 26. NOV 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
26. NOV 2022 • 05:30

Jernalderpladsen Sorte Muld i Ibsker var Bornholms magtcentrum fra starten af vor tid til efter år 1000. Årets fund er både fra den tidligste tid, midterperioden og den sidste del af den lange epoke.


Sorte Muld er mest kendt for guldgubberne: De papirstynde små stykker guld med figurer og situationer fra jernalderen.

Men der var også et Sorte Muld både før og efter guldgubberne, som stammer fra Sorte Mulds mellemperiode omkring år 500 til 700. Det bekræfter fund fra dette års 16 uger lange gravearbejde.

– Guldgubberne udtrykker en bestemt fase, men der ligger også fund, der er både yngre og ældre, fortæller Finn Ole Nielsen, chefarkæolog på Bornholms Museum.

– Sorte Muld har også været vigtigt og centralt længe før vi får guldgubberne. De nye fund viser os igen, at området har været i brug i lang tid, siger han.

To nyfundne mønter fortæller det i sig selv. Mønter er ofte gode at datere ud fra, fordi mange af dem viser den konge eller kejser, som de blev præget under.

Alle årets 199 nyfundne Guldgubber fra Sorte Muld. 25 af dem var præget på en måde, der ikke var kendt i forvejen. Foto: René Laursen, Bornholms Museum

 

Fra den ældste tid er den ene mønter en romersk denar, der blev slået under kejser Antonius Pius, der var romerrigets hersker fra år 138 til 161. Den meget yngre mønt blandt årets fund er tysk og kom til verden under Otto III af Mainz, der blev konge over Tyskland i år 983 og såmænd også fik en kort periode som romersk kejser 13 år senere.

Høj international klasse

Blandt årets fund fra Sorte Muld er også en lanse i jern fra årene mellem 500 og 525. Den falder ind i en samling på cirka 70 lanser fra Sorte Muld. Yderligere tre kom til i år, men lansen skiller sig alligevel ud fra mængden.

– Lansen her er meget fint bevaret. Vi kan datere den meget præcist, for det var frankerne, der udviklede den her slags lanser, og i Skandinavien fulgte man frankernes våbenudvikling, fortæller Finn Ole Nielsen.

Denne meget velbevaret lansespids er samtidig med guldgubberne og stammer fra Sorte Mulds mellemperiode omkring år 500 til 550. Foto: René Laursen, Bornholms Museum

 

At Sorte Muld er kendt over hele den arkæologiske verden er også netop kommet til udtryk igen. Ved en dagslang konference i den tyske by Halle i starten af november handlede tre oplæg om Sorte Muld. Ud over fra Finn Ole Nielsen kom de fra arkæologerne Margrethe Watt og Ulla Lund Hansen, der fortalte om henholdsvis guldgubberne og Sorte Mulds eksempler på cloisonné, et særligt emaljearbejde, hvor felter af emalje er adskilt af tynde vægge af metal.

– Sorte Muld er en arkæologisk ikonplads og indgår i alle bøgerne. Vi tænker måske ikke så meget over det til daglig, hvis vi bare tænker på "den der mark ved Svaneke". Men Sorte Muld er af meget høj international klasse, siger Finn Ole Nielsen.

– Vi så det også med vores østrigske kolleger, der kom herop for at måle Sorte Muld op med georadar. De kom lige fra Stonehenge, og vi var rigtig glade for at få dem hertil. Og de var helt beærede over, at de måtte få lov at være med.

De to mønter nederst spænder over næsten 1000 års historie på Sorte Muld. Til venstre en romersk mønt fra stedets ældste del, til højre en tysk mønt fra omkring år 1000, den sidste del af Sorte Mulds storhedstid. Andefiguren er en udsmykning, der har siddet øverst på en nål. Foto: René Laursen, Bornholms Museum