Nytårskoncerten: Vi kan mærke, folk passer på pengene

Nytårskoncerten: Vi kan mærke, folk passer på pengene
Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 11. JAN 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
11. JAN 2023 • 05:30

For 12. gang afvikler ASG to stort opsatte nytårskoncerter, men trods velkendte optrædende går billetsalget lidt trægt, synes arrangørerne.


Det er en treenighed, som rummer både skønhed, sans for timing, komik, erfaring, genrebevidsthed og kunstnerisk smidighed – og så kan man selv fordele adjektiverne blandt Maria Lucia, Trine Gadeberg og Preben Kristensen helt, som man vil.

Men de rummer og favner såmænd hver for sig det hele i egen ophøjede person, og det får man lejlighed til selv at erfare i Bornholms Idræt og Kulturcenter lørdag og søndag den 21.-22. januar.

Da er de nemlig med i ASG's højt besungne nytårskoncerter, som gennem en årrække har trukket tusinder af kulturhungrende publikummer til Nordlandet ved årets begyndelse.

ASG fyldte 100 år i 2022, og det er nu 12. gang foreningen har kastet sig ud i det store projekt med at arrangere nytårskoncerterne, fortæller Lars Gornitzka, som sidder i aktivitetsudvalget under ASG. Han oplyser videre, at første koncert fandt sted i 2011, og havde det ikke været for et coronaudfald i 2021, havde det såmænd været den 13. nytårskoncert i år.

Overskud

Han mener, det tegner godt – igen – i år:

– Det er jo altid et fantastisk show, vi præsenterer, siger han.

Så deroppe på scenen er alt, som det skal være, nede på tilskuerrækkerne ser det dog lidt anderledes ud:

– Vi har for så vidt en fin belægning nu, men vi vil gerne have nogle flere ind, så det kan give mere end bare lige at løbe rundt, siger han.

I alt er der plads til 1.600 publikummer ved de to koncerter, og et eventuelt overskud vil gå til de mange aktiviteter i ASG, altså Allinge-Sandvig Gymnastikforening.

– Men vi kan godt mærke, at folk passer lidt mere på pengene for tiden, siger Lars Gornitzka.

Det går mere trægt med billetsalget, end det plejer?

– Ja, det gør det. Det gjorde det også sidste år på grund af corona, hvor der var forskellige forbehold, men dem er vi da heldigvis forskånet for i år. Vi har nogle år oplevet at få fuldt hus, hvilket vi næppe får i år, men det er jo også vigtigt at sige, at hvis man ønsker, der skal være noget kultur på Bornholm, så er man nødt til at bakke op om det, ellers dør det jo ud. Og vi synes da selv, vi har et flot koncept, hvor kunstnerne plejer at præstere på et højt niveau, så det kunne være dejligt med lidt bedre opbakning fra Bornholm, så vi kan holde fast i vores tradition.

Ikke nervøs

Det betyder vel trods alt også noget for kunstnerne, at der er et godt fremmøde af publikummer?

– Ja, bestemt. Men det bliver da 100 procent sikkert to supergode dage, det er jeg ikke nervøs vor, siger Lars Gornitzka.

Ud over Lucia, Gadeberg og Kristensen skal Bjørn Hyrups promenadeorkester nævnes, for det står for musikken ved koncerterne.

– Det bygger på Tivolis Promenadeorkester, som er nedlagt, og nu hedder det så bare Promenadeorkestret, forklarer Lars Gornitzka.

– Det spillede Bjørn Hyrup i gennem mange år, men nu er han altså chef og dirigent og har gennem rigtig mange år også arrangeret de her nytårskoncerter.

Det er en turnerende nytårskoncert?

– Ja, det er det, de kommer rundt i landet. Vi opbygger scenen med lys og lyd og så videre, og så er de klar til at gå på, siger Lars Gornitzka.

Kunstnerne

• Maria Lucia med det fulde navn Maria Lucia Heiberg Rosenberg er sangerinde og skuespiller og blev landskendt, da hun vandt en pladekontrakt med EMI i TV 2-programmet "Popstars" i 2003.

Hun har senere skabt sig en karriere inden for teaterbranchen blandt andet med hovedroller i "Skønheden og udyret" på Det Ny Teater, "Aladdin" på Fredericia Teater, "West Side Story" på Gasværket og en række andre musicals, og hun har endvidere modtaget Reumertprisen som årets sanger for sin rolle som Elphaba i "Wicked" på Det Ny Teater. I 2015 modtog hun ydermere en Teaterpokal som den første musicalsangerinde i landet.

Hun deltog i programmet "Vild med dans" i 2013, samme år hun lagde stemme til snedronningen Elsa i Disneys tegnefilm "Frost".

 

• Trine Gadeberg er sanger- og skuespillerinde og blandt andet kendt for sin medvirken som Pyt i tv-julekalenderen "Nissernes Ø" i 2003, men hun har i øvrigt som skuespiller medvirket i både musicals og diverse i revyer. I 2018 blev hun Årets Revykunstner, også kendt som "Årets Dirch".

I 2000 deltog hun i Dansk Melodi Grand Prix med sangen "Lykkefugl" og udgav året efter albummet "Loving You", som blev indspillet med DR Underholdningsorkestret, og i 2008 kom julealbummet "Der stråler en stjerne".

Sammen med Sofie Lassen-Kahlke, Anne Louise Hassing, bornholmske Vicki Berlin og senere Kaya Brüel har hun blandt andet også optrådt som City Singler.

 

• Preben Kristensen er uddannet skuespiller fra Skuespillerskolen ved Aarhus Teater i 1978 – men er jo ikke mindst kendt fra Linie 3, som han dannede sammen med Anders Bircow og Thomas Eje, som han mødte allerede på skuespillerskolen, i 1979, og som har optrådt for fulde sale landet rundt ved diverse turneer.

Dertil har han dog arbejdet freelance på forskellige teatre i København med roller fra det dramatiske teater over musical og til lystspil og revy. Han har spillet hovedroller i flere musicals, blandt andet "West Side Story", "The Phantom of the Opera" og "Beauty and the Beast".

Han blev ridder af Dannebrog i 2003 og har modtaget adskillige hæderspriser, blandt andet Teaterpokalen i 1992, Bikubens hæderspris 2005, og Lauritzen-prisen i 2019.