Meget omtalt fugl fundet påkørt

De måske sidste billeder af Bornholms måske eneste kongefasan. Video: Marianne Gerlach
NYHED | ABONNENT | 3. MAJ 2022 • 06:00
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
3. MAJ 2022 • 06:00

Kongefasanen, som flere gange er blevet set i Egeby, er sandsynligvis blevet påkørt af en bil.


"Medmindre der er andre kongefasaner på fri fod i den bornholmske natur, så udgør fasankokken fra Egeby i hvert fald ikke længere nogen risiko for eventuel faunaforurening".

Sådan skriver Nicolai E. Blom i en mail til Tidende. Heri fortæller han, at den kongefasan, som avisenhar skrevet om nogle gange i den senere tid, sandsynligvis nu er død. Nicolai E. Blom skriver videre om sin oplevelse lørdag morgen, hvor han måtte stoppe op ved krydset mellem Ølenevej og Nexøvej:

"På vejbanen lå der en påkørt fasankok, som var i så dårlig forfatning, at jeg måtte aflive den. Jeg beundrede dog den meget anderledes fjerdragt og fandt da også efter kort tids googlesøgning ud af, at det var en kongefasan".

Nicolai E. Blom fortæller, at han derefter fandt frem til en artikel fra Bornholms Tidende, hvor netop en kongefasankok var blevet spottet og fotograferet ved Egeby. Han syntes derfor, at avisen skulle have meddelelsen om fasanens død.

En rettelse

Det var Anette Wind, der startede "historien", da hun indsendte et foto til Tidende og spurgte læserne om, hvad det er for en fasan.

Det spørgsmål var Jørgen Borup hurtig til at svare på. Han havde haft fasanen på besøg i sin have.

Vi skal dog beklage, at vi efterfølgende skrev, at Jørgen Borup gjorde opmærksom på, at kongefasanen af Dansk Ornitologisk Forening for nogle år siden blev udnævnt som et problem på grund af risiko for faunaforurening. Den oplysning fandt Tidendes journalist selv frem til via en søgning på nettet.

Kongefasanen kan – sammen med rødhøns og chukarhøns – true indfødte arter i den danske natur, lød dengang det fra ornitologerne.

Den rutinerede bornholmsk fasanavler Finn Bidstrup fra Aarsballe tror dog ikke på risiko for faunaforurening:

– Jeg kan ikke se, at den kan true nogen som helst. Jeg tvivler meget på, at den vil kunne krydses med vores jagtfasan. Og kan den alligevel, så bliver afkommet i hvert fald sterilt, sagde Finn Bidstrup til Tidende

Finn Bidstrup er desuden meget sikker på, at der er tale om et enkelt undsluppet individ.

 

Kongefasanen havde ikke travlt med at komme væk, da Marianne Gerlach stoppede op for at fotografere den. Den har ikke haft travlt med at komme af vejen, og det kan have ført til dens død, da den sandsynligvis blev påkørt af en bil. Foto: Marianne Gerlach

 

Kongefasan på video

Skriverierne om kongefasanen fik også Marianne Gerlach til at kontakte Tidende:

"Jeg så nok selvsamme fasan ved Egeby den 14. marts. Den virkede forholdsvis tam og havde umiddelbart ikke meget travlt med at komme væk, da jeg fiskede min telefon frem", skriver Marianne Gerlach, der har sendt Tidende både et foto og en video af den nu sandsynligvis døde kongefasan.