Kunstnerkoloni udstiller værker: 'Det var nemt at blive inspireret på Bornholm'

Kunstnerkoloni udstiller værker: 'Det var nemt at blive inspireret på Bornholm'
Der var omkring 100 fremmødte til ferniseringen af kunstnerkoloniens værker. Foto: Jens-Erik Larsen
KUNST | ABONNENT | 19. JUL 2021 • 18:00
Sofie Møller
Journalist
KUNST | ABONNENT
19. JUL 2021 • 18:00

Søndag åbnede Bornholms Kunstmuseum en helt særlig udstilling med de værker, som kunstnerne fra programmet Kunstnerkolonien på Bornholm, skabte i de to uger, de var på øen.

Museets kunstfagligeleder Tine Nygaard holdt selv tale til ferniseringen, som hun var glad for, mange var kommet for at deltage i.

– Der var lidt over 100 fremmødte. På en varm sommerdag i ferien er det rigtig godt, siger hun tilfreds.

Tine Nygaard fortæller, at det særlige ved kunstkoloniens udstilling er, at den giver folk mulighed for at se kunstprocessen fra begyndelsen til det færdige værk. Netop den del oplevede hun også, var det der fangende de fremmødtes opmærksomhed til ferniseringen.

– Mit indtryk var klart, at folk synes, det er virkelig interessant at komme helt tæt på den kunstneriske proces, siger hun.


Kunstfagligleder på Bornholms Kunstmuseum Tine Nygaard stod for at holde tale til ferniseringen. Foto: Jens-Erik Larsen

Spændte kunstnere

Det var ikke bare Bornholms Kunstmuseum, der var spændte på ferniseringen. Også kunstnerne er spændte på den næste tid, hvor folk både kan se dem i programmet på DR, men også se udstillingen på museet.

En af de seks kunstnere er Kaspar Bonnén, hvis far Peter Bonnén er skaberen bag broen over kløften ved granitbruddet i Vang.

Kaspar Bonnén er især spændt på, hvordan offentligheden vil tage imod både programmet og udstillingen.

– Det er en ret anderledes måde at have en udstilling på, fordi det hele også er filmet. Derudover er det jo en udstilling, der er blevet til på relativt kort tid, hvilket også er lidt specielt, siger han.

Generelt synes han, det var spændende at være med i programmet, men at det også var meget udfordrende på flere måder.

– Det var egentlig også ret hårdt, fordi man både skulle blive inspireret, forholde sig til kameraerne, vi kunstnere skulle lære hinanden at kende samtidig med, at man skulle skabe noget på kort tid, siger Kaspar Bonnén.

En af præmisserne for programmet er netop, at kunstnerne skal lade sig inspirere af Bornholm og få det frem i kunsten. For Kaspar Bonnén var det naturen og sagnet om de underjordiske, som fangede hans opmærksomhed.


Foto: Jens-Erik Larsen 

Det var ikke kunstigt

Samme inspirationskilder søgte billedkunstneren Julie Nord. Især de gamle sagn om de underjordiske brugte hun i sine endelige værker.

– Allerede fra start, slog det mig med de gamle sagn fra de underjordiske. Jeg er generelt optaget af folklore og myter om det overnaturlige, så det blev jeg meget nysgerrig på. Det, ville jeg også synes, var spændende uden kamera, så for mig var det meget lige for. Det var fedt, at jeg ikke skulle søge efter noget, der ville føles kunstigt, siger Julie Nord, der forklarer at Bornholms natur hjalp hende med at forestille de besjælede.

– Der er bare noget fantastisk eventyrligt over Bornholm, selve øen og dens natur har noget særligt over sig, siger hun

Den største udfordring for hende var balancegangen mellem at fordybe sig og samtidig være kommunikerende med kameraerne.

– Jeg blev virkelig optaget på atelieret, fordi jeg kom i gang med et værk, som var meget mere krævende, end der var tid til. Når jeg arbejder, skal jeg helst have ro, men her skulle jeg også være underholdende og lade mig interviewe. Det var svært at balancere, men det lykkedes da, håber jeg, siger Julie Nord.

Landsdækkende TV

Udstillingen på Bornholms Kunstmuseum vil være at opleve indtil den 24. oktober 2021, hvilket er samme periode, som udsendelserne vil køre over skærmen.

Tine Nygaard håber, at udsendelserne blandt andet kan medvirke til, at få Bornholms Kunstmuseum på landkortet.

– Det er landsdækkende TV, så det vil selvfølgelig være med til at give museet lidt opmærksomhed og gøre at nogle, som ikke kendte til museet i forvejen, får øjnene op for det. Forhåbentlig er det med til, at de kommer og besøger os næste gang, de er på øen, siger hun.

Hvad er Kunstnerkolonien på Bornholm?

I Kunstnerkolonien samler DR seks af de mest anerkendte kunstnere i Danmark og skaber en kunstnerkoloni et ikonisk sted i Danmark. Et sted, hvor kunstnere gennem tiden har søgt hen for at finde inspiration og fællesskab med andre kunstnere. Efter 14 dage skal de sammen udstille de værker, de har skabt under opholdet. I denne sæson mødes kunstnerne Michael Kvium, Ursula Reuter Christiansen, Kaspar Bonnén, Julie Nord, Kim Richard Adler Mejdahl og Sif Itona Westerberg på Bornholm.