Kunstner har arbejdet med ny teknik og foldet avissider

Kunstner har arbejdet med ny teknik og foldet avissider
Det er første gang, at kusnteren Margit Rosenmeier har arbejdet med at folde avissider, der i rammen er 5 centimeter høj. Foto: Berit Hvassum
KUNST | GUDHJEM | ABONNENT | 2. AUG 2021 • 20:00
Af:
Mette Holm Hansen
KUNST | GUDHJEM | ABONNENT
2. AUG 2021 • 20:00

Margit Rosenmeier har været med i kunstnersammenslutningen Holkahestens i 20 år og har i år også et værk med i Gudhjem Museums jubilæumsudstilling. Kunstneren, der uddannet fra Danmarks Designskole i 1981, har altid arbejdet i papir. Frem mod udstillingen i år har det dog været på en helt ny måde, idet Margit Rosenmeier har foldet et særligt format avispapir på en bestemt måde. Processen blev sat i gang ved en tilfældighed.

– Jeg har altid arbejdet med papir som collage, og det er fladt. Det vil sige, jeg skærer det ud i strimler. Men så var jeg i en situation, hvor jeg ikke havde min kniv med og heller ikke noget lim, fortæller Margit Rosenmeier.

– Og så tænkte jeg – nå ja, der lå jo et par aviser, og så gik jeg i gang med dem. Det var også fint nok bortset fra, at det gik op for mig, at der var mange ting, der skulle passe sammen, og avissider er jo i forskellige formater, og det skulle være broadsheet (avisformat, red.), og dem findes der ikke mange af herhjemme, men i Tyskland er der rigtig mange, fortæller hun.

– Og det var heldigt, for på det tidspunkt opholdt jeg mig i Tyskland. Det viste sig faktisk, at det var rigtig svært at få fat i i Danmark, så skulle jeg ind til Nørrebro, for på hovedbanen har man taget papiraviser væk, det samme gælder mange kiosker, så du skal nogle bestemte steder hen for at få det.

– Men jeg var heldig med de tyske aviser.


Margit Rosenmeier med sit værk. Foto: Berit Hvassum

Tyske aviser

Udover at det har været svært at finde aviser i det særlige format, så har måden at arbejde med papir på for Margit Rosenmeier også været ny.

– Det er jo nyt for mig på den måde, at det er 5 centimeter højt, og så skaber det jo nogle skygger. Selvom jeg har lavet mange billeder gennem årene, så har der altid været noget uro i dem, hvilket nok hænger sammen med den, der laver billederne, siger Margit Rosenmeier med glimt i øjet.

Billedet på Holkahestens 20 års jubilæumsudstilling har en zig-zag efffekt, hvor foldningerne i broadsheet-formatet giver billedet et helt specielt udtryk. Værket er et af tre, der hører sammen, og faktisk ville kunstneren gerne haft alle tre med.

– Men vi har fået at vide, at vi kun må tage et værk med. Det ene værk er med et kors, og det andet er med en coronavirus, fortæller Margit Rosenmeier, der dog valgte det tredje og mest muntre, der ligner et øje.

Processen med at arbejde med avissider har budt på mange udfordringer undervejs. At finde en lak, der kunne holde papiret blødt samtidig med, at det kunne holde farven, har været spændende.

– At finde den rigtig spraylak har simpelthen været ved at tage livet af mig, fordi lakken enten farver papiret eller knækker det. Det har taget langt tid at udvikle, og jeg har haft papiret hængende i sollys for at sikre mig, at det kunne holde, fortæller Margit Rosenmeier.

Tidligere har Margit Rosenmeier primært udstillet collager. Hvad det bliver til fremover, kommer hun her med et bud på.

– Jeg kan jo ikke sige, om jeg vil fortsætte med det, men hvis jeg finder en god forside igen, vil jeg bestemt gøre det, siger Margit Rosenmeier.