Grønbechs Gård åbner med flere udstillinger

NOTITS | 20. MAR 2023 • 09:52
Henrik Nielsen
Journalist
NOTITS
20. MAR 2023 • 09:52

Der er kunsthåndværk, møbeldesign, lamper og meget andet på programmet, når Bornholms Center for Kunsthåndværk åbner 1. april.

Der er travlt på Bornholms Center for Kunsthåndværk, som mange nok kender som Grønbechs Gård, i. Hasle. En ny sæson nærmer sig, og inden åbningsdagen 1. april skal flere udstillinger være klar til at blive vist frem for publikum, der kan opleve en klassisk lampedesigner fra 1970'erne, nye stjerner blandt danske møbelsnedkere og en hel masse Bornholm.

Traditionen tro har de lokale kunsthåndværkere i Acab en stor fællesudstilling. I år er tekstildesigner Timmi Kromann blevet pottemager og har skabt en trådkrukke, der næsten synes at svæve. Også designduoen Egeværk er på vej med noget nyt, som vil blive afsløret ved ferniseringen 1. april. Derefter vil kreationen blive taget med til gallerier i London, New York og Los Angeles, men først efter at duoen har vist gæsterne på Bornholms Center for Kunsthåndværk, hvad de har udviklet.

Keramiker Anne Rolsted viser krukker inspireret af naturen. Hun har i mange år hentet sten hjem fra de danske strande. Derefter har hun brændt raku-krukker med samme tekstur som stenene og formet dem, så stenene passer perfekt som låg. Lampedesigner Holger Strøm fejrer sit 50 års-jubilæum med en udstilling af lamper, der er født af en form, han opfandt i 1972, og som var hans svar på, hvilken form fliser skal have, hvis man ønsker at sætte dem på en rund kugle. Han har lovet at holde gratis workshop i sæsonens løb, hvor publikum kan bygge deres egen lampe. Væver og tekstildesigner Lotte Kjær udstiller en del af sin produktion, som foregår på hånddrevne strikmaskiner, hvilket giver en fri tilgang og mulighed for detaljer, der ikke kan efterlignes af industrien.

Endelig viser Grønbechs Gård to elevudstillinger. Den ene viser kreationer fra eleverne på den lokale Svartingedal Skole, og den anden viser værker af elever, der er ved at blive færdige på Det Kongelige Akademi i Nexø.

Grønbechs Gård åbner med fernisering den 1. april klokken 16, hvor udstillingerne vil blive præsenteret. heni