Forfatter fortsætter sit rekordtempo i udgivelser

Forfatter fortsætter sit rekordtempo i udgivelser
Fotograf Justine Høgh og forfatter Kirsten Sonne Harild (til højre) ved præsentationen i William Dam, Rønne, af "111 steder på Bornholm du skal se". Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 8. SEP 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
8. SEP 2023 • 05:30

Kirsten Sonne Harild har udgivet over 120 bøger, og nu kan hun fortælle om to nye.

Da Tidende i 2021 lavede et længere interview med den bornholmske forfatter Kirsten Sonne Harild omtalte vi hende blandt andet som "kvinden med ketchupeffekten", hvilket skyldes, at hun faktisk kom sent i gang med sit forfatterskab, men siden blev nærmest ufatteligt produktiv.

Første gang hun fik udbetalt bibliotekspenge var i 2004, hvilket skyldtes, at hun ikke havde udgivet bøger før da, men allerede i 2021 havde hun rundet 120 bøger og havde sendt sin første voksenbog, krimien "Den vilde", på gaden.

Og hun er fortsat med at skrive, hvilket både en nylig udgivelse og en kommende vidner om. Den førstnævnte er en slags guide til Bornholm, "111 steder på Bornholm du skal se", mens den næste er en opfølger til krimien, som hedder "Det sorte hus".

Guiden først: Der er tale om et internationalt format, som kommer fra Tyskland, og der er da også udgivet bøger i serien, som omhandler byer som eksempelvis Amsterdam, Stockholm, Paris og Rom, men dertil også flere om København, "København for børn", "København, grønne steder" samt andre fra Danmark som "Sønderjylland og Slesvig" for nu at nævne en.

Det danske forlag Frydenlund har købt rettighederne til at udgive de danske bøger i serien, og det er på et underforlag, Alhambra, Kirsten Sonne (som hun i den anledning kaldte sig) udgav sin første krimi.

Der var i den anledning en kvik redaktør på Alhambra, der henvendte sig til Frydenlund, som han vidste pønsede på en bornholmerudgave af "111"-serien og fortalte, at han havde en bornholmsk forfatter i sit sold.

Så var forbindelsen skabt, og for en uges tid siden kom bogen på gaden med Kirsten Sonne Harild (som hun i den anledning kalder sig) som forfatter, idet den ligeledes bornholmske fotograf Justine Høgh var med på vognen.

"Jeg"

Forfatteren er født og opvokset på Nexø-egnen, har boet væk fra øen i en årrække, men har nu hus i Gudhjem, så hun har både barndommens og den voksne kvindes tilgang til Bornholm, som hun har kunnet bruge i bogen.

– Og forlaget har netop ønsket en lidt personlig tone i teksterne, siger hun.

Der står da lige præcis også "jeg" mange steder i bogen.

– Jeg fortæller også erindringer fra min barndom og så videre, så på den måde skiller den sig nok lidt ud fra en mere objektiv guidebog. Men jeg forsøger at fortælle det på samme måde, som hvis jeg skulle sige til en af mine døtre, at hér er der noget, jeg virkelig synes, du skal se og opleve. Jeg er jo dertil forfatter og har derfor også hæftet mig meget ved de forskellige historier, der eksisterer om stederne rundt omkring, siger forfatteren.

Bogen kommer vidt omkring i de 111 kapitler, som hver består i én sides tekst og et eller flere billeder, som ligeledes fylder en side – og dertil et "tip", som eksempelvis for kapitlet om "Fru Petersens Café" lyder:

"På hjemmesiden kan du også finde opskrifterne på en lang række af Fru Petersens lækre kager og bestille kager ud af huset til større selskaber".

Kapitlerne hedder alt fra "Almindingen" over "Duodde fyr" og "Kaffebrumman" og til "Kultippen".

Hvorfor tallet er præcis 111, ved Kirsten Sonne Harild ikke, men hun gætter på, at sådan et tal bare er nemt at huske.

– Og jeg kunne da også godt have skrevet 222 historier, hvis det skulle være, siger hun.

– Men jeg synes altid, det er meget sjovt at få et benspænd.

Det var ikke svært at finde de mange historier?

– Overhovedet ikke! Og det er en af de skønneste bestillingsopgaver, jeg nogensinde har haft.

Ydermere har hun og Justine Høgh siden projektet tog sin begyndelse i december 2021 sammen være ude på samtlige lokationer.

– Og inden kendte vi jo nærmest ikke hinanden, men dét kom vil til, siger forfatteren.

To brødre

Og så er der den nyskrevne krimi, som ligeledes er på vej.

– Den hedder "Det sorte hus", og den udkommer den 6. oktober, siger hun.

Og du sidder lige nu i et studie og er ved at indlæse den?

– Ja, som lydbog. Og det gør jeg selv, fordi der jo både er bornholmsk sprog og bornholmske bynavne i. Ved min foregående krimi, "Den vilde", fik vi en del kommentarer fra lyttere om, at det skulle være i orden. Det var ellers en rigtig god indlæser, vi havde, synes jeg, men lige præcis at ramme en dialekt kan være svært.

Hvordan gik det i øvrigt med den, som jo var din første voksenbog?

– Rigtig godt. Den er trykt i to oplag, og den er også blevet streamet rigtig meget som lydbog, siger Kirsten Sonne.

Ligesom i denne bog er det også i "Det sorte hus" politiduoen Stina Funk og Jens Kjøller, der er omdrejningspunktet.

– Bogen foregår primært omkring Gudhjem, og den handler om to brødre, som har en fælles, dyster hemmelighed fra deres fortid. Den har skilt dem ad, og ved romanens begyndelse finder man et lig i en container nede på havnen. Det er den ene af de to brødre, som ikke har været hjemme i mange år. Hans storebror mistænkes – og så vil jeg ikke sige mere, siger Kirsten Sonne.

I forbindelse med udgivelsen af "Den vilde" sagde du, at du overvejede en trilogi. Nu er du to tredjedele inde i den, tror du, at du fuldender den?

– Ja, der gør jeg. Det er jeg ret sikker på. Måske kommer der også flere, men 111 bind bliver det nok ikke til, haha. Men den næste, den tredje, kommer til at foregå på Sydbornholm.

Du har allerede plottet?

– Ja, jeg skal i gang med at skrive den, umiddelbart efter to'eren er udkommet.

Jeg gætter på, at der også kommer en fjerde bog i serien?

– Ja, tror du ikke? Vi må også over til Hasle. Man skal ikke glemme Hasle – og Østermarie. Det er der en tekst, der hedder i "111 steder på Bornholm du skal se", "Glem ikke Østermarie", siger Kirsten Sonne (Harild).