Et lille bær der deler vandene

Et lille bær der deler vandene
Havtorn – mange bryder sig ikke om det, men det har mange gode egenskaber. Fotos: Sune Rasborg
NYHED | ABONNENT | 2. OKT 2022 • 07:30
Af:
Sune Rasborg
NYHED | ABONNENT
2. OKT 2022 • 07:30

Havtorn er så sur, at den kan "tilberede" fisk på samme måde som citron. Lad os prøve med en tatar af kammuslinger.


Havtorn kan næste dele vandene så meget som koriander. Der er virkelig mange, der ikke bryder sig om de flotte orange bær.

Heldigvis er der også mange, der i den grad har fået øjnene op for nordens citron, som havtorn ofte kaldes. Det er med rette, for sure er de, men de har også en meget frugtig smag, og så er de sunde. Faktisk indeholder de blandt andet enormt meget c-vitamin.

Man skal lige lære at tæmme smagen af havtorn. Måden det gøres på, kommer selvfølgelig an på, hvad man skal bruge bærrene til. Mulighederne er mange, og det mest oplagte er at bruge havtorn i det søde køkken. Havtorn og sukker er meget gode venner. Men havtorn kan både bruges til at give et ekstra lille “spark” i en gryderet, sauce eller andet, men også være en hovedingrediens i en chutney, smagsgiver i et godt brød, eller presset til olie, som igen giver et hav af muligheder.

Jeg kan kun anbefale, at man plukker en del og har en portion i fryseren - både fordi, det giver gode muligheder for at variere den daglige madlavning, og sandelig også fordi, man lige så godt kan plukke mange, når man først er gået igang. Det er nemlig lidt udfordrende at sanke de små orange fætre, der smager af citron og passionsfrugt.

Buskene, der sjovt nok gror tæt på havet, har nemlig – som navnet også antyder – nogle ret lange torne. Så hvis man plukker bærrene på normal vis, kan man godt regne med at anskaffe sig både stiksår og rifter. Tricket er at bevæbne sig med en rosensaks og klippe grenene med de store klaser af bær af selve busken, transportere dem hjem i en kasse og lægge grenene i fryseren en dags tid eller to. Herefter tages grenene ud, og man banker så på dem med en pind, så bærrene falder af. På den måde undgår man at stikke sig.

Hvis man er i besiddelse af uartige børn, kan man selvfølgelig sende dem ud og plukke bærrene på normal vis.

I disse tider er det ret aktuelt at spare, hvor man kan, så det er med at få brugt resterne fra køleskabet. Derfor er tilbehøret til denne uges ret selleripuré lavet af et kvart, lidt træt selleri.

Udover at give smag har havtorn også nogle af de andre egenskaber som citronen. Havtorn er nemlig så sur, at den kan “tilberede” fisk på samme måde som man citrusmarinerer eksempelvis laks.

Jeg har valgt at lave en tatar af kammuslinger – ja, det er ikke særlig bornholmsk, men jeg elsker dem, og jeg har brugt torsk i en af de tidligere opskrifter.

Tataren skal være lidt spicy, så der er godt med ingefær, chili og hvidløg i den og for, at den skal være lidt spændende, så bliver den trillet til kugler og stegt sprød. Det er en ret lækker oplevelse at sætte tænderne i en sprød, varm kugle og så blive overrasket af den kølige, syrlige og stærke kammuslingetatar. Den fløjlsbløde selleripuré binder det hele sammen til en ret lækker oplevelse.

 

Spicy kammuslingetatar med havtorn serveret med selleripuré

2 personer

 

200 g frosne kammuslinger

50 g havtorn presset til saft (brug en sigte)

20 g grofthakkede havtorn

1 rød chili (måske mindre, hvis man ikke er til alt for skrappe sager)

2 fed hvidløg revet til mos

Ingefær svarende til et fingerled revet til mos

Salt

Lidt mel

2 æg

Pankorasp

1/2 liter neutral olie til dybstegning

Fintsnittet purløg

 

Hak muslingerne groft og bland dem med havtornsaft, ingefær, chili og hvidløg. Smag til med salt og lad blandingen stå en halv times tid.

Sigt overskydende væde fra og form blandningen til 8 kugler. Hvis det er svært at få masssen til at hænge sammen, så bland en smule hvedemel i.

Rul nu kuglerne i hvedemel, herefter sammenpisket æg og til sidst pankorasp.

Varm olien op til ca 200 grader og steg kuglerne gyldne. Pas på med at stege for mange af gangen, da det vil sænke temperaturen og herved give en længere stegetid, for så bliver tataren tilberedt - og det er ikke meningen!

 

Selleripuré

Et kvart skrællet knoldselleri

30 g smør

Salt og peber

Skær sellerien i mindre stykker og damp den meget mør i vand.

Dræn vandet og blend sellerien med smør til den er helt glat. Smag til med salt og peber - evt. citronsaft eller havtornsaft.

Server den stegte tatar på lidt puré og drys rundhåndet med purløg.

Velbekomme.

 


Havtorn

Havtorn vokser i kystnære områder og er med sine støvede grønne lancetformede blade og orange bær, ikke til at tage fejl af.

Buskene har, som tidliger nævnt, store torne, som man skal tage sig lidt i agt for, når man går på jagt efter den orange sundheds og smagsbombe.

Havtorn indeholder ud over store mængder c-vitamin og så b1-vitamin og b2-vitamin.

Havtorn er som regel modne i slut august og september.