DR2 leverer haslekul lige ind i stuen
Morten Brink Iwersen er i serien "Da Danmark blev flettet sammen" på Bornholm for at samle haslekul og køre i danskproduceret skolebus. Pressefoto

HISTORIE | BORNHOLM
24. AUG 2021 • 07:28
Henrik Nielsen
Journalist

DR2 leverer haslekul lige ind i stuen

I en ny historieserie ser DR2 på de tungeste danske industrier, der blomstrede bag toldmure, men som enten blev udfordret eller lukket i takt med globaliseringen. I to af afsnittene spiller Bornholm en rolle, fremgår det af en pressemeddelelse.

I afsnittet "Brunkul for fremtiden" hjælper lokalhistoriker Kurt Marker DR2-værten Morten Brink Iwersen med at finde nogle stykker haslekul ved Sorthat Odde.

Danmark kastede mange ressourcer efter det bornholmske kul under 2. Verdenskrig, og ifølge Kurt Marker blev det samlet af lokale til privat brug langt op i 1980'erne. I programmet skal haslekullet med til Jylland og sammenlignes med kullet fra Brande-området, der var Danmarks suverænt største kuleventyr frem til 1970.

– Serien er DR2's opdaterede byvandring. Vi ser på spor efter det Danmark, der var engang, men som er fundamentet for det land, vi har i dag, forklarer idémand og vært Morten Brink Iwersen om serien "Da Danmark blev flettet sammen" i pressemeddelelsen.

Afsnittet "Nordens Detroit" handler om Danmarks bilhistorie og ser på nogle af den over en million biler, busser og mejetærskere, som blev bygget her til lands helt frem til 00'erne. Morten Brink Iwersen er blandt andet ude at køre med Gudhjem Bus, der har skolekørslen i Nexø. Bussen er bygget på Dansk Automobil Byggeri i Silkeborg og er den sidste i fast rutefart i Danmark.

– Det var Danmarks mest solgte bus. De sad på 60 procent af markedet, forsøger han entusiastisk at fortælle skolebørnene.

"Da Danmark blev flettet sammen" sendes på DR2 fra 8. september til 27. oktober. Alle otte afsnit ligger på dr.dk fra 8. september. Seriens første sæson bød på infrastrukturhistorie.Flere nyheder