Alt er ved det gamle – og dog: Brændesgårdshaven er åben

Alt er ved det gamle – og dog: Brændesgårdshaven er åben
Svaneke-drengene Valdemar Skjelborg (forrest) og Carl Frederiksen på Brændesgårdshavens åbningsdag. Foto: Jakob Marschner
NYHED | ABONNENT | 8. MAJ 2022 • 14:51
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
8. MAJ 2022 • 14:51

Gensynsglæde i strålende solskin: Brændesgårdshaven ved Ibsker er åben, og gamle venner af stedet er myldret ind i haven.

Motorcykel-kortege. The Heat-Makers til at levere musikken fra scenen. Og i øvrigt strålende sol og mange bornholmere ude at nyde den. Det lignede i fornøjelig grad sig selv, da Brændesgårdshaven åbnede for sæsonen søndag klokken 11.

Stamgæster med og uden børn (men særligt med) gav hurtigt tryk på billetlugerne og en kort, men konstant kø ved indgangen til forlystelsesparken ved Ibsker. Blandt dem var lokale Joan Gerdes og hendes familie.

– Vi bor lige ved siden af Brændesgårdshaven, og Thomas ville gerne herud på sin fødselsdag. Så var det jo heldigt, at det lige er i dag, at de åbner, fortæller hun.

Joan Gerdes ved ikke hvor mange gange, hun har været i Brændesgårdshaven. Men det er mange. Hun og hendes familie har årskort.

– Vi er her vel fem-ti gange om året. Og nu har vi boet her i 16 år, fortæller Joan Gerdes.

– Det er meget rart, at der er kommet nye bunde i bådene. Det virker som om, at de laver noget nyt hele tiden, siger hun.

Også 10-årige Carl Frederiksen fra Svaneke er vældig godt bekendt med Brændesgårdshaven. Han er i haven med sin klassekammerat Valdemar Skjelborg.

– Jeg gætter på, at jeg har været her 20 eller 30 gange. Her er brandfedt, siger Carl Frederiksen.

– Der går jo lidt tid mellem de forskellige besøg. Når man så kommer tilbage, er det megafedt igen, forklarer han om, hvorfor han kan blive ved og ved med at vende tilbage.

– Jeg kan godt lide klatrestativet og hulen ved klatrestativet, fortæller Valdemar Skjelborg.

En virkelig veteran

På scenen er The Heat-Makers klar. Det er fjerde år i træk, at det bornholmske rock 'n' roll-band er med til at åbne Brændesgårdshaven. Trommeslager Claus Andreasens historie med haven går dog meget, meget længere tilbage.

– Jeg spillede her første gang i 1979, da jeg var 14. Vi var med i DM i pop med et band, der hed Hightlights, smiler Claus Andreasen, der i mellemtiden er blevet 57 år.

– Det er et godt spillested. Men jeg kunne godt ønske mig, at de genoptog ballerne i salen deroppe, siger han og peger.

– Der spillede vi hver torsdag i halvfjerdserne. Det gik på skift mellem de bornholmske orkestre, fortæller Claus Andreasen.

Og hvem ved? Bådene i søen sejler nu deres sidste sæson, før de bliver skiftet ud næste år. En ny, stor vandrutsjebane kommer senere på sæsonen også til Brændesgårdshaven. Så hvorfor ikke også torsdagsballerne i salen?