Ændringer på vej ved Østerlars rundkirke

Ændringer på vej ved Østerlars rundkirke
Mange besøger rundkirken i Østerlars. Det betyder, at der er mange biler og busser tæt på kirken, og nu ønsker menighedsrådet en turisttrafik, hvor der står større respekt om kirkens egentlige funktion. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | 24. MAJ 2023 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
24. MAJ 2023 • 15:30

Biler og busser fylder for meget tæt på rundkirken i Østerlars, mener menighedsrådet, som er klar til at fremlægge en plan, der skal gøre kirken fri af den store mængde trafik.

Få steder på Bornholm er så velkendte som øens største og ældste rundkirke i Østerlars. Med sin placering på en bakketop er den et vartegn for Østerlars og hele Bornholm, og tusindvis af både lokale og turister besøger kirken hvert år. Det er man glad for i menighedsrådet, men samtidig ønsker man at gøre den fri af massiv bil- og bustrafik med parkering meget tæt på kirken.

Det fortæller formand Erling Aabye Dam i en pressemeddelelse på vegne af menighedsrådet.

Han betegner selv rundkirken som et nationalt ikon, måske endda internationalt, med et bygningsværk, der ikke ses mage til. Den har stået på sin plads i næsten 900 år og er i dag både et samlingssted for den lokale menighed og en populær turistattraktion med besøg af op mod 90.000 børn og voksne om året.

– Det kalder på en nyvurdering af området ved kirken, fortæller Erling Aabye Dam i pressemeddelelsen.

Spændende proces

Grundlæggende ønsker menighedsrådet kirken tilbage i sin naturlige placering i landskabet, så der kommer en turisttrafik, hvor der står større respekt om kirkens egentlige funktion.

– Grundet disse udfordringer valgte vi, i dialog med provsti og stift, at kontakte landskabsarkitekter og arkitekter for at få en helhedsløsning på området. Den er mundet ud i, synes vi selv, et meget kvalificeret bud på og løsning af hele problematikken, fortæller Erling Aabye Dam.

Den nye plan forholder sig til landskab, trafik og nye bygninger og tager højde for menighedsrådets ønsker.

– Det har været en spændende proces, der er pågået gennem de seneste fem år, fortæller han.

Menighedsrådet præsenterer resultatet af denne proces på Multihuset i Østerlars onsdag den 31. maj klokken 19 sammen med dets rådgivere. Alle er velkomne.

HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?