Opbrudsvalg gør Jacob Trøst til borgmester
Konservative vender tilbage til bornholmsk politik med tre mandater, og Jacob Trøst bliver borgmester. Foto: Berit Hvassum

NYHED | BORNHOLM
17. NOV 2021 • 02:00

Opbrudsvalg gør Jacob Trøst til borgmester

Konservative vender tilbage til bornholmsk politik med tre mandater, og Jacob Trøst bliver borgmester på en aftale med Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne. Socialdemokratiet bliver halveret. Venstre går fra fem til to mandater

Det tegnede til et opbrudsvalg, men blev et jordskredsvalg.

Enhedslisten er fra nytår det største parti i kommunalbestyrelsen. Men borgmesterposten går til Konservative, der vender tilbage til bornholmsk politik med tre mandater og besætter kommunens vigtigste post med politikommissær Jacob Trøst.

– Det er en kæmpe tillid, der er blevet vist mig, sagde Jacob Trøst umiddelbart efter at han havde præsenteret sin aftale med de tre andre partier.

Jacob Trøst var synligt berørt af Konservatives succes allerede fra de første valgresultater tikkede ind.

Morten Riis (EL) fortsætter både som viceborgmester og som formand for børne- og skoleudvalget. Hans partifælle Niclas Fick bliver formand for et delvist nyt udvalg for fritid, kultur og lokalsamfund. René Danielsson (DF) kommer for bordenden i socialudvalget. Linda Kofoed Persson (DF) bliver formand for erhvervsudvalget.

Aftalen mellem de fire partier betyder samtidig, at planen om at samle et større antal af kommunens administrative medarbejdere på Snorrebakken udenfor Rønne bliver sat i bero.

S halveret, chokvalg for V

Socialdemokratiet blev halveret fra otte til fire mandater, men valgets helt store chok kom for Venstre, der blot får to mandater i den nye kommunalbestyrelse efter på intet tidspunkt at have været under fire mandater i målingerne.

Spidskandidat Søren Schow vurderede umiddelbart efter resultatet var kendt, at han næppe er Venstres nummer 1 igen ved valget om fire år. Søren Schow tog det på dette tidspunkt ikke for givet, at han selv var blandt Venstres to valgte.

– Det tror jeg sådan set ikke, at jeg er, sagde Søren Schow om rollen som frontfigur for Venstre ved det næste valg om fire år.

– Venstre er stort parti, og vi havde sat næsen op efter fire-fem mandater, så det er et kæmpe slag for os, sagde Søren Schow, der også fortalte, at han med valgresultatet godt kunne fortryde, at Venstre i starten af september indgik det budgetforlig med Socialdemokratiet, der kom til at danne ramme om hele valgkampen.

– Set i bagklogskabens ulideligt klare lys må man bare sige, at det var en forkert beslutning, som ikke har haft den effekt, vi gerne ville have, sagde Søren Schow.

Borgmester Thomas Thors (S) var på samme linje, da han skulle forklare Socialdemokratiets valgresultat og de otte mandater, der nu bliver til fire.

– Det er utvivlsomt lykkedes andre at udlægge budgetforliget som et forlig, der ikke tager tilstrækkeligt hensyn til vores børn og unge, sagde Thomas Thors.

Valget giver Enhedslisten syv mandater, Socialdemokratiet fire, Dansk Folkeparti fire, Konservative tre, Bornholmerlisten to, Venstre to og Kristendemokraterne et enkelt mandat.

SF glider dermed ud af kommunalbestyrelsen, ligesom Alternativet heller ikke genvandt sit mandat.

Morten Riis tvivlede fra start

Selv som valgets store enkeltstående sejrherre tvivlede Enhedslistens borgmesterkandidat Morten Riis fra de første valgresultater på, hvor meget han og Enhedslisten ville kunne bruge sin sejr til.

Enhedslisten blev det største parti på alle valgsteder på nær Aakirkeby og Klemensker, hvor Dansk Folkeparti begge steder blev størst.

Bag Morten Riis' tvivl på hvor meget valgsejren kunne bruges til lå, at det allerede tidligt stod klart, at Enhedslistens fremgang fandt sted på Socialdemokratiets bekostning, og at Enhedslisten ville få meget svært ved at finde de nødvendige 12 mandater bag Morten Riis som borgmester.

Klokken 22.30 skridtede Morten Riis så gennem hallen på Green Solution House for at tage plads i et forhandlingslokale med to borgerlige partier: Dansk Folkeparti og Konservative.

De tre partier i forhandlingslokalet blev hurtigt til fire, da også Kristendemokraterne sluttede sig til. 

Kort efter midnat fortalte repræsentanter for to af partierne til Bornholms Tidende, at forhandlerne for de fire partier netop havde præsenteret deres partifæller for "et rids" af en måde at fordele magten på Bornholm. Ridset handler ifølge de to om, hvordan poster skal fordeles, hvorimod nogen egentlig politisk aftale endnu ikke var klar.

På den aftale måtte man dog kun vente knapt halvanden time: Klokken var 1.20, da Jacob Trøst kunne træde ud og fortælle, at han bliver Bornholms nye borgmester.Flere nyheder