Zelenskyj ser fredsmøde som diplomatisk sejr trods Ruslands fravær

15. JUN 2024 • 20:11UDLAND

Topmøde i Schweiz har deltagere fra 92 lande, som sammen skal finde en vej til fred i Ukraine.

Knap halvdelen af verdens lande er lørdag repræsenteret på en fredskonference ved Lucerne-søen i Schweiz, hvor målet er at finde en måde at ende krigen i Ukraine.

Og dét, at topmødet er kommet i stand med deltagere fra 92 lande, er ifølge Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, en sejr for diplomatiet.

- Det er lykkedes os at give diplomatiet en chance, sagde Zelenskyj ved åbningen af konferencen lørdag ifølge nyhedsbureauet dpa.

Ifølge Reuters forventer Zelenskyj, at der vil blive skrevet historie på fredstopmødet, som Schweiz' regering er vært for.

- Ukraine ønskede aldrig denne krig. Det er en ulovlig og aldeles uprovokeret aggression fra Ruslands side, sagde den ukrainske præsident på et pressemøde lørdag eftermiddag.

Rusland deltager ikke i konferencen. Landet var ikke inviteret.

Men kort inden topmødets begyndelse fremlagde Ruslands præsident, Vladimir Putin, et krav til en eventuel fredsaftale, skriver dpa.

Ukraine skal fraskrive sig regionerne Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja samt Krim-halvøen, hvis krigen skal ophøre, kræver Rusland.

Rusland hævder at have annekteret områderne, men Ukraine fastholder, at der er tale om ukrainsk territorium. Samme holdning har Ukraines allierede.

Ukraines udenrigsministerium har afvist kravet fra Putin og kalder det "absurd og manipulerende".

Heller ikke USA giver noget for Ruslands idé, skriver Reuters.

Det Hvide Hus' nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, kalder på et pressemøde kravet for en "fuldstændigt absurd vision".

Sullivan deltager i fredskonferencen sammen med USA's vicepræsident, Kamala Harris. De er taget til Schweiz uden præsident Joe Biden.

Blandt de lande, der ikke deltager i konferencen, er Kina. Kina er interessant i forhold til konflikten mellem Ukraine og Rusland, fordi det magtfulde og folkerige land er én af Rusland nærmeste allierede.

Kina har selv valgt at blive væk fra topmødet.

Til gengæld er Indien, som modsat landene i Vesten har forsøgt at forholde sig neutral under Ukraine-krigen, repræsenteret på konferencen.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

17. JUL 2024 • 11:27SPORT
Randers henter angriber i Frankrig