Von der Leyen får opbakning til at fortsætte fra flere EU-ledere

17. JUN 2024 • 19:19UDLAND

Ursula von der Leyen nærmer sig en indstilling til at fortsætte på posten som EU-Kommissionens formand.

For lidt mere end en uge siden vandt Ursula von der Leyens borgerlige EPP-gruppe valget til EU-Parlamentet.

Nu kan hun være tæt på en indstilling til at fortsætte som formand for EU-Kommissionen.

På vej ind til et uformelt EU-topmødet i Bruxelles mandag aften udtrykker flere EU-lands ledere deres støtte til Ursula von der Leyen.

Det gælder også Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S).

- Jeg synes selv, at Ursula von der Leyen har gjort et rigtig godt job som leder af EU-Kommissionen og dermed på mange måder som leder af EU.

Jeg tror, det kommer til at gå lidt lettere denne gang, end det gjorde sidste gang. Det er rigtig godt for Europa, hvis vi kan finde en relativ hurtig løsning, siger Mette Frederiksen.

Hun understreger dog, at hun "ikke vil stå og sætte navne på alle poster" forud for topmødet.

Tysklands socialdemokratiske forbundskansler, Olaf Scholz, toner også rent flag i sin opbakning til von der Leyen.

- Det politiske flertal, som hidtil har støttet von der Leyen i parlamentet, har igen har et flertal efter valget. Derfor tror jeg, at det vil være muligt at finde en fornuftig løsning hurtigt, siger Scholz på vej ind til topmødet.

Dermed signalerer han ligesom Mette Frederiksen, at de socialdemokratiske regeringsledere vil støtte op om en ny periode til borgerlige von der Leyen.

- Det er vigtigt, at der hurtigt bliver truffet en beslutning, for vi lever i svære tider, og det er vigtigt at vide, hvad fremtiden bringer for Europa, siger Scholz.

Også Hollands fungerende premierminister, Mark Rutte, Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, og den græske premierminister, Kyriakos Mitsotakis, siger, at de vil støtte en anden periode for Ursula von der Leyen.

Mark Rutte forventer dog ikke en politisk aftale allerede mandag aften, men derimod en formel aftale på næste uges EU-topmøde i Bruxelles.

- Det er en hel pakke, vi skal beslutte. Jeg tror på, at det fremvoksende konsensus vil holde. Men lad os se, hvad der sker i aften, siger Rutte.

Irlands nye premierminister, Simon Harris, hører ikke andre bud end von der Leyen blive nævnt.

- Von der Leyen var spidskandidat for den politiske gruppe, der fik flest mandater ved valget til EU-Parlamentet.

- Jeg tror, der er ved at danne sig et konsensus, og jeg har ikke hørt andre navne blive nævnt. Men jeg er meget bevidst om processen også involverer EU-Parlamentet, siger Simon Harris.

Han henviser dermed til, at EU-landenes stats- og regeringschefer i første omgang har retten til at indstille eksempelvis Ursula von der Leyen til posten om EU-Kommissionens formand.

Men hun får kun posten, hvis hun efterfølgende kan samle et flertal på 361 ud de 720 nyvalgte politikere i EU-Parlamentet.

Her har von der Leyen den fordel, at hendes alliance over midten med den socialdemokratiske S&D-gruppe og den liberale Renew-gruppe fortsat har flertal i parlamentet.

Afstemningen er dog hemmelig, og det er ikke usædvanligt, at 10 til 15 procent af politikerne stemmer anderledes end deres grupper.

Derfor arbejder von der Leyen på også at skaffe opbakning fra De Grønne i EU-Parlamentet og fra Melonis migrationskritiske parti, Italiens Brødre.

Ud over posten som EU-Kommissionens formand skal der også findes tre andre navne.

Portugals Antonio Costa favorit til at blive ny EU's præsident efter belgiske Charles Michel.

Estlands premierminister, Kaja Kallas, er i spil som EU's høje repræsentant - eller i daglig tale EU's udenrigschef - efter spanske Josep Borrell.

Den sidste post er formand for EU-Parlamentet, hvor maltesiske Roberta Metsola på nuværende tidspunkt ser ud til at samle opbakning til at fortsætte.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU