Von der Leyen er landet i Sydamerika for at indgå handelsaftale

5. DEC 2024 • 15:25UDLAND

Målstregen for en EU-handelsaftale med Mercosur-landene er i sigte, siger Ursula von der Leyen.

EU kan være tæt på at indgå en længe ventet handelsaftale med en gruppe sydamerikanske lande.

De fire sydamerikanske lande - Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay - er samlet i handelsblokken Mercosur.

Torsdag ankom EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, til et topmøde med Mercosur-landene i Uruguays hovedstad, Montevideo. Missionen for besøget er klar, fastslår von der Leyen:

- Touchdown i Latinamerika. Målstregen for EU-Mercosur-aftalen er i sigte. Lad os arbejde, lad os krydse den, skriver hun torsdag på den sociale platform X.

En talsmand for EU-Kommissionen bekræfter, at von der Leyens intention er at færdiggøre de sidste dele af EU-Mercosur-aftalen.

Aftalen har stor opbakning fra den danske regering, fastslog udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), da aftalen senest blev behandlet på et ministermøde i Bruxelles i slutningen af november.

- Vi er varme tilhængere af en aftale. Generelt synes vi, at man skal få indgået de handelsaftaler, der forhandles rundt omkring, sagde Løkke ved den lejlighed.

Også Dansk Industri (DI) håber, at aftalen kommer i hus af hensyn til blandt andet eksporten af danske klimaløsninger.

- Også ud fra et geostrategisk synspunkt er aftalen særdeles vigtig. Mercosur-landene handler mere og mere med Kina, og det er vigtigt, at vi kan få vendt den udvikling, siger seniorchefkonsulent hos DI Global handel og investeringer Peter Bay Kirkegaard.

Ursula von der Leyen har mulighed for selv at underskrive aftalen under besøget i Sydamerika.

Men det vil i givet fald være en "modig" beslutning, siger Venstres medlem af EU-Parlamentet, Morten Løkkegaard.

- Jeg er selv blandt dem, der mener, at aftalen burde være indgået for lang tid siden. Men hvis det sker, så vil det uden tvivl udløse en masse ballade, siger Morten Løkkegaard.

Han peger på, at modstanden mod handelsaftalen har været særlig stor i Frankrig. Men landbruget i andre EU-lande er også bekymret.

Europæiske landmænd har klaget over, at den efter deres opfattelse vil føre til billig import af sydamerikanske råvarer, især oksekød, som ikke er underlagt de samme miljø- og fødevaresikkerhedsstandarder som i EU.

Målet med handelsaftalerne er dog at sikre, at konkurrence sker på lige vilkår.

Handelsaftalen kan dog måske blive udlagt ekstra negativt i Frankrig, i lyset af at den i givet fald vil blive indgået, kort efter at et mistillidsvotum onsdag fik den franske regering til at falde.

Er der en gruppe i Frankrig, der ikke er bange for at voldsomme protester med masseparkering af traktorer på indfaldsvejene til de store byer, så er det de franske landmænd.

- Men når man ser bort fra det franske landbrug, så er der ret stor enighed om, at aftalen vil føre til en forbedring af europæisk økonomi og konkurrenceevne, siger Morten Løkkegaard.

Også Socialdemokratiets medlem af EU-Parlamentet Christel Schaldemose mener, at aftalen bør indgås trods fransk modstand.

- De franske landmænd ville protestere, lige meget hvornår aftalen blev indgået. Frankrig skulle måske kigge indad og se på, hvorfor de franske landmænd har så svært ved at tro på, at de kan klare sig i konkurrencen.

- Frankrig skal måske hjælpe deres landmænd mere. Men de skal ikke have lov at tage hele Europa som gidsel. Det er det sidste, EU har brug for lige nu, siger Christel Schaldemose.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT