Verden slukker lyset for at redde klimaet - undtagen Rusland

25. MAR 2023 • 01:24UDLAND

WWF er blevet stemplet som en "fremmed agent" i Rusland. Derfor deltager landet ikke i Earth Hour lørdag.

Den russiske regering har fredag oplyst, at Rusland skipper den såkaldte Earth Hour.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Verdensnaturfonden (WWF) står bag Earth Hour, hvor hele verdens befolkning 25. marts opfordres til at slukke for lyset i 60 minutter for at skabe opmærksomhed omkring klima- og miljøpolitik.

Regeringen i Moskva har stemplet organisationen som "fremmed agent".

Efter Ruslands invasion af Ukraine i februar sidste år har Rusland slået ned på de fleste udenlandske organisationer, herunder klimaorganisationer.

Rusland har ellers deltaget i markeringen de seneste 14 år.

- Dette år har vi taget en beslutning om at holde os ude af begivenheden, lyder det fra Dmitrij Peskov, der er talsmand for det russiske præsidentkontor.

- Det skyldes, at de er blevet en fremmed agent, uddyber han.

Det russiske justitsministerium stemplede tidligere på måneden WWF's russiske afdeling som en "fremmed agent".

Den globale miljøorganisation har arbejdet i Rusland siden 1994. Mærkatet "fremmed agent" minder om lignende tiltag fra sovjettiden og er ofte blevet brugt mod kritikere af styret i Kreml.

WWF vil forsøge at udfordre Ruslands afgørelse. Det oplyser organisationen selv. Organisationen har dog også opfordret til varsomhed med at bruge WWF's logo på russisk jord, fordi "vi er bekymrede for vores partnere og kollegaer", lyder det.

Flere end 60 miljøorganisationer har underskrevet en erklæring rettet til den russiske præsident, Vladimir Putin. Her opfordrer organisationerne til, at han trækker WWF's status som "fremmed agent" tilbage.

Organisationerne mener, at WWF er en "apolitisk" organisation, der "succesfuldt" har arbejdet for at beskytte den russiske natur siden 1990'erne.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU