Valutafond ser lidt bedre udvikling i verdensøkonomien i år

16. APR 2024 • 15:00UDLAND

IMF ser lidt højere global vækst. Men sløv vækst i eurozonen er skidt for danske eksportfirmaer, mener økonom.

Den Internationale Valutafond, IMF, forventer, at verdensøkonomien vokser en smule mere end hidtil antaget i 2024.

Det fremgår af en prognose, som IMF har offentliggjort tirsdag eftermiddag dansk tid.

IMF forventer nu, at den globale vækst i 2024 bliver 3,2 procent. Det er 0,1 procentpoint mere end valutafonden forventede i januar og 0,3 procentpoint mere end forventet i oktober 2023.

Valutafonden forventer også en vækst på 3,2 procent i 2025.

- Væksten i beskæftigelse og indkomster har holdt sig stabil, mens gunstige udviklinger i udbud og efterspørgsel har understøttet store økonomier trods centralbankers stigende renter

Der er tale om en "nærmest imponerende" prognose, mener Tore Stramer, som er cheføkonom i Dansk Erhverv.

- Det er en betydelige opjustering, der i runde tal svarer til godt 3500 milliarder kroner, hvilket er nogenlunde på niveau med den samlede produktion i dansk økonomi over 1,5 år, skriver han i en kommentar.

IMF forventer, at USA's økonomi kommer til at vokse 2,7 procent i 2024, før væksten aftager til 1,9 procent i 2025.

I eurozonen forventer valutafonden, at væksten stiger en smule i 2024 og ender på 0,8 procent. Året efter forventes en vækst på 1,5 procent.

Eurozonen har ifølge IMF været relativt hårdt ramt af krigen i Ukraine.

Prognosen er ikke specielt god læsning for størstedelen af danske eksportvirksomheder, mener Allan Sørensen. Han er cheføkonom i Dansk Industri.

- Hovedparten af de danske virksomheder henter deres eksportordrer på vores europæiske nærmarkeder. Væksten i Europa bliver desværre temmelig beskeden i 2024, skriver han i en kommentar.

Det er dog forventningen, at der kommer lidt mere fart på væksten i takt med at renten bliver sat ned, lyder det videre.

I prognosen kommer IMF med sit syn på verdensøkonomien fem år frem i tiden. I 2029 forventer valutafonden en vækst på 3,1 procent.

- Det går bedre end frygtet på den korte bane, men på mellemlangt sigt er der ikke noget at juble over. Den næste femårsperiode vil byde på den laveste vækst i flere årtier, skriver Allan Sørensen.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU